בימים האחרונים תקפו כוחות הצבא האמריקאי בסוריה יעדים של מיליציות פרו-איראניות, זאת בתגובה לסדרה של תקיפות נגד הכוחות האמריקאים בסוריה, אותן ארה"ב מייחסת לאיראן באמצעות כוחות ה"פרוקסי" הנאמנים לה.

בסיס א-תנף, אחד מהחשובים של האמריקאים בסוריה, הפך להיות יעד מרכזי שספג מתקפות רקטות, פצמ"רים ומטוסים ללא טייס. סוג של כתובת למסרים איראנים וגם רוסים. הבסיס הקטן הזה שבסוריה הוא גם מנוף לחץ אמריקאי על המשטר הסורי ובני בריתם. לפחות על פי פרסומים זרים, המקום קשור גם לתקיפות המיוחסות לחיל האוויר הישראלי בסוריה.

לארה"ב יש כ-700 בסיסים ברחבי העולם, בהם משרתים למעלה מ-170,000 חיילים. בסיס א-תנף רחוק מלהיות הגדול והמתקדם שבהם. בבסיס משרתים רק 250-200 חיילים אמריקאים, לצידם עוד כמה עשרות ממדינות מערביות אחרות, ומאות בודדות של מורדים סורים.

אולם, החשיבות של הבסיס הזה היא במיקום שלו, בסוריה, כסוג של מוצב קדמי מול האיראנים והרוסים, שלא מסתירים את אי הנחת שלהם מנוכחות הכוחות האמריקאים. לארה"ב יש בסוריה ארבעה בסיסים בהם משרתים כ-600 חיילים. בסיס א-תנף הינו החשוב שבהם והיעד העיקרי של מי שמנסים לפגוע בנוכחות של האמריקאים בסוריה.

מטרת הפעילות האמריקאית בבסיס א-תנף היא להילחם בשרידי דאעש בסוריה, להגביל את ההתפשטות האיראנית, לאמן חלק מקבוצות המורדים בסוריה ולא פחות חשוב מכך, להיות מנוף מול המשטר הסורי, האיראנים והרוסים - בכל משא ומתן עתידי על נוכחות הכוחות שם.

"הנוכחות מסייעת לישראל"

הבסיס שהפך מטרה (צילום: AP Photo/lolita Baldor)
גנרל ג'וזף ווטל האמריקאי בביקור בסיס א-תנף, 2018|צילום: AP Photo/lolita Baldor

הבסיס נמצא באזור חומס, מערבית לגבול עם עיראק ועל הכביש הראשי שבין בגדאד לדמשק. הבסיס הזה, שתקוע לסורים "כמו עצם בגרון", שולט על אחד מהצירים הכלכליים החשובים של המשטר הסורי. בעבר אמר מי שהיה מפקד הפיקוד המרכזי בצבא ארה"ב, גנרל ג'וזף ווטל, ש"לבסיס השפעה עקיפה בהגבלת האיראנים ובהתחשב באינטרס האמריקאי בסיוע לביטחון ישראל, הנוכחות האמריקאית שם מהווה לחץ משמעותי, המסייע לישראלים ללחוץ על האיראנים בסוריה".

בסוריה יש גורמים הטוענים שהבסיס הזה אף מעניק סיוע מודיעיני לישראל, כדי לסייע לתקיפות המיוחסות לה בסוריה. על פי אותה טענה, מידע על האיראנים שנאסף באמצעות מי שמשרתים בבסיס, מגיע לישראל ומסייע לה באיתור חלק משיירות הנשק האיראניות. ישראל, יש לציין, לא אישרה רשמית את אותם דיווחים.

אגב ההקשר הישראלי, בסוריה ואיראן מאוד לא אהבו לראות ביוני 2020 תיעוד של לוחמי יחידת "הכומתות הירוקות" האמריקאית, כשעל כלי הנשק שלהם כוונת חכמה מסוג "SMASH 2000" תוצרת חברת סמארט שוטר הישראלית. התמונות צולמו בבסיס א-תנף ולטענתם, זו הייתה עוד הוכחה לשיתוף הפעולה בין ישראל לארה"ב בסוריה. עוד נטען, שהאמריקאים בא-תנף גם מסייעים במודיעין לצבא ירדן, שנלחם נגד רשתות הברחת סמים ונשק מסוריה לירדן.

הלוחמים עם הכוונת (צילום: U.S. Army photo by Staff Sgt. William Howard)
כוחות מיוחדים ארה"ב עם כוונת נשק ישראלית|צילום: U.S. Army photo by Staff Sgt. William Howard

החיילים האמריקאים המשרתים בבסיס הם רובם מהכוחות המיוחדים, בהם יחידת הכומתות הירוקות ויחידות עילית נוספות, לוחמי מארינס ואנשי מודיעין. מהבסיס הם יוצאים לסיורים על הכביש המהיר שבין בגדאד לדמשק. שם הם מאמנים קבוצות מורדים ויוצאים לפעילות נגד דאעש והמיליציות הפרו איראניות.

הקמת הבסיסים האמריקאים בסוריה, בהם א-תנף, גרמה בעבר לגנרל קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס האיראני שחוסל, להזיז צפונה את נתיבי ההברחות. בעיקר דרך אל-בוכמאל צפונה לעבר הגבול הסורי-עיראקי-טורקי. כאשר האמריקאים החלו לפעול גם נגד הנתיבים האלה, האיראנים הגבירו את ההברחות שלהם מהאוויר והים.

בנוסף לזה, סולימאני הוביל לגיוס חמושים סביב שטחי ההשפעה של ארה"ב בסוריה, הקים מפעלי רקטות, פרס משגרים ומחסני נשק תת-קרקעיים. מחליפו של סולימאני, גנרל איסמעיל קאני, המשיך את הקו הזה, בתוספת חיזוק מערך המל"טים התוקפים. בעידוד המשטר הסורי וגם הרוסי, האיראנים הגבירו את התקיפות נגד הבסיס האמריקאי. בשנה האחרונה תקיפות אלה התגברו עוד יותר וכמעט שאין שבוע שבסיס א-תנף לא סופג ירי של רקטות ומטוסים ללא טייס.

מכיוון שבא-תנף היה מנחת וגם לא הרבה כבישים סלולים, האמריקאים מעבירים את רוב האספקה לשם דרך שיירות שנעות במדבר הסורי. גם השיירות הללו הן יעד לתקיפות המיליציות הפרו איראניות. לא פעם זה קורה בעידוד של הרוסים, מה שעל פי הערכות רבות גבר מאז פרצה המלחמה באוקראינה.

נכון להיום לא נרשמו אבדות בקרב הכוחות האמריקאים שם, למרות התקיפות שנמשכות כבר זמן רב. במחיר כלכלי וסד"כ די קטן, בסיס א-תנף הפך לנקודה אסטרטגית במדיניות של ארה"ב באזור. התועלת גוברת על המחיר, אולם החשש בארה"ב הוא שאירוע חסר משמעות, כמו למשל התנגשות עם סיורים של הרוסים, יצית לחימה קשה יותר באזור. הכל גם יכול להשתנות במידה וחיילים אמריקאים ייהרגו בסוריה.