כשבוע לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ נכנס לתפקידו, ואיים בין השאר לתפוס את האי העצום גרינלנד, הודיעה דנמרק, המדינה הסקנדינבית שאחראית על הביטחון וההגנה של גרינלנד, שהיא מתכננת להשקיע יותר מ-2 מיליארד דולרים בהגברת הנוכחות הצבאית שלה באזור.
טראמפ הציע לרכוש את גרינלנד ולא שלל מוקדם יותר החודש שימוש בכוח כדי לתפוס את השטח. לגרינלנד יש משמעות צבאית עבור וושינגטון. כיום מוצבים 200 חיילים אמריקאים בבסיס החלל פיטפיק, שהוא חלק ממערכת התרעה מוקדמת מטילים. הבסיס משמש גם כמרכז פיקוד מעקב חלל ולוויינים.
על רקע האיומים, דנמרק החליטה כעת להגדיל את הוצאות הביטחון שלה בגרינלנד, מהפך דרסטי לאחר שבמשך יותר מעשור קיצצה באותן הוצאות.
בשנה שעברה הקצתה דנמרק 26 מיליארד דולר עבור הצבא שלה. עכשיו היא רוצה להשתמש ביותר מ-2 מיליארד דולר לאזור הארקטי. שר ההגנה הדני אמר במסיבת עיתונאים כי מספר כלי הטיס ארוכי הטווח למעקב יוכפלו והצי הארקטי יתחדש בשלוש ספינות.
דנמרק איננה היחידה. גם מדינות האיחוד האירופי חושבות להגדיל נוכחות צבאית באי. הגנרל רוברט בריגר מאוסטריה, הפקיד הצבאי הבכיר של האיחוד האירופי, אמר שהאיחוד צריך לפרוס כוחות לגרינלנד.
בריגר, יו"ר הוועדה הצבאית הנוכחית של האיחוד האירופי (CEUMC), רוצה שהאיחוד ישלח חיילים כדי להגביר את הנוכחות על רקע החשש שטראמפ ינקוט פעולה מהירה כדי להשיג שליטה באזור. הגנרל, לעומת זאת, אמר שהמהלך נועד לשלוח איתות חזק ולשמש גורם הרתעה נגד פעילות רוסית וסינית במיקום האסטרטגי.
לאחר זכייתו בבחירות בנובמבר, טראמפ חזר על הצעתו לרכוש את גרינלנד, כשדנמרק הכחישה שוב ושוב כל עניין לקבל את ההצעה. במהלך מסיבת עיתונאים שבועות לפני כהונתו השנייה, טראמפ לא שלל את האפשרות להשתמש בכוח כדי להשתלט על שטח האי.