אירוע חריג נרשם אתמול בגבול הצפון, כאשר כמה עשרות חסידים חרדים נכנסו בלילה שבין שבת לראשון לשטח צבאי סגור בגבול לבנון, שם נמצא קבר הרב אשי, על הר שנאן. גורמים בפיקוד הצפון הדגישו כי לא מדובר בחצייה של הגבול אלא בכניסה לשטח הצבאי ללא תיאום וללא אישור. "הם הסתכנו מאוד והיו עלולים לזהות אותם כמחבלים", טען אותו גורם.

על פי הודעת משטרת ישראל בנושא, 20 החסידים הוצאו משם, וחלקם עוכבו לחקירה בתחנת קריית שמונה. כאמור, הם הגיעו לקברו של רב אשי - שהיה מעורכי התלמוד הבבלי ועל פי המסורת קבורים במקום גם בניו.

בינתיים צה"ל, שבנה ושדרג את קו המוצבים על הגבול, נערך להשלמת הנסיגה מלבנון מחר (שלישי, 18 בפברואר) מלבד חמישה מוצבים, ככל הנראה. על הרקע הזה נערך הצבא גם לאירועים חריגים והפרות של הפסקת האש, כפי שהיה בפעם הקודמת כשדחו את הנסיגה.

האירועים בלבנון (צילום: RABIH DAHER/AFP via Getty Images)
צילום: RABIH DAHER/AFP via Getty Images
האירועים בלבנון (צילום: RABIH DAHER/AFP via Getty Images)
צילום: RABIH DAHER/AFP via Getty Images

על פי פרסומים זרים, ישראל, באישור האמריקאים, תישאר בחמישה מוצבים שהוקמו באזורים הנחשבים אסטרטגיים, מרחבים שבהם היו "שמורות טבע", מתחמי לחימה של חיזבאללה וששולטים יחד עם החרמון הסורי על צירי הברחה לדרום לבנון.

בצה"ל אומרים שהמוצבים שנשארו בשטח לבנון נועדו לפקח על פריסת צבא לבנון ושמירה על סעיפי הפסקת האש, בדגש על מניעת החזרה של חיזבאללה דרומה ושיקום תשתיות הטרור שם. עוד אומרים בצבא, שנעשו הכנות למספר תרחישים שיכולים לקרות מחר.

בפעם הקודמת אחרי שצה"ל האריך את השהייה שלו בלבנון, אלפי אזרחים לבנונים ירדו דרומה בעידוד חיזבאללה והתעמתו עם כוחות הצבא. ההערכה היא שנראה מראות דומים לאלה לכל הפחות באזור המוצבים שיישארו בלבנון. כוחות צה"ל מתכוננים להפרות סדר מצד הלבנונים וגם לתרחיש שבו גורמי טרור ינסו לבצע ירי בחסות אותם אזרחים.

בנוסף נעשו הכנות גם להתמודדות עם תרחישי קיצון, כולל ירי ונ"ט לתוך שטח ישראל ואף לניסיונות חדירה של אזרחים כמחאה, ואפילו מחבלים. הכוחות נערכו להתמודד עם כלל התרחישים שיכולים לקרות מחר ובימים הקרובים. קצינים בפיקוד הצפון מוסיפים שתפיסת ההגנה החדשה בצפון, כולל שינוי במוצבים עצמם, נועדו להתמודד עם אותם תרחישים.

עד להשלמת מועד הנסיגה באופן מלא, דווח הבוקר על פעילות חריגה של כוחות צה"ל בכפר שובא שבדרום לבנון. בתיעוד שהופץ על ידי לבנונים מהכפר שכבר חזרו אליו, לוחמי חי"ר ושריון נכנסו לתוך הכפר שבעבר נחשפו בו תשתיות של חיזבאללה. בשלב זה לא ברור מה מטרת הפעולה בכפר, שהכוחות אמורים לצאת ממנו עד מחר. בלבנון דיווחו גם שבמהלך אותה פעילות לוחמי צה"ל הפעילו רחפן, שהטיל רימון על מבנה בכפר.