מפקד מול חיילים בשטח (צילום: דובר צה
"אנחנו פועלים בכיוון של מה יקרה בהמשך" (אילוסטרציה)|צילום: דובר צה"ל

צה"ל חושף כי בימים אלה הוא מפתח מערכת טכנולוגית מתקדמת שתסייע למפקדים בקבלת החלטות. המערכת תדע לסנכרן את כל המידע המודיעיני של גזרה, יחד עם ההיסטוריה שלה, ובכך תספק את ההמלצות הרלוונטיות לסיטואציה. המערכת שעדיין לא זכתה לשם, תסייע לכוחות לבצע את משימותיהם בצורה הבטוחה והיעילה ביותר. לדברי קצין קשר ותקשוב ראשי (קשר"ר) "המפקד יקבל רק את המידע שהוא צריך".

על פי אתר צה"ל, המערכת נמצאת בימים אלה בשלבי פיתוח ותיכנס לשירות מבצעי בעוד "מספר שנים". המערכת תאפשר לכוחות לבצע את המשימה שמוטלת עליהם בצורה הבטוחה ביותר, הן מבחינת מסלולים והן מבחינת דרכי תקיפה.

קשר"ר, תא"ל אייל זלינגר, חשף את הפיתוח במהלך נאום שנשא בכנס "אנשים ומחשבים". לדבריו, "עד היום צה"ל עבד בשיטה של תחקור ומחשבה על מה עשינו בעבר ומה מצבנו כרגע. היום אנחנו פועלים בכיוון של מה יקרה בהמשך. בדרך זו, המפקד יקבל רק את המידע שהוא צריך ולא משהו אחר".

צי
"רק בדרך זו נגיע להישגים מבצעיים משמעותיים" (אילוסטרציה)|צילום: דובר צה"ל

חלק ממהפכה טכנולוגית

צה"ל נמצא בעיצומה של מהפכה טכנולוגית, שבין השאר מביאה למפקדיו כמויות עצומות של מידע. לחיצת כפתור אחת ומסך קטן חושף בפניהם את כל הכוחות בשטח ואת כל המודיעין הרלוונטי. היתרון של הדבר ברור, אולם ישנו גם חיסרון והוא הצפת המפקדים במידע ונתונים. כל זה בזמן שהם מנהלים לחימה ונמצאים בעצמם תחת אש. לפחות על פי התכנון, המערכת החדשנית תסייע להם להתמודד עם המידע האדיר ולהגיע להחלטות מושכלות בצורה מהירה.

באתר צה"ל מציינים כי פיתוח המערכת הוא "חלק מתוכנית רחבה אותה מוביל אגף התקשוב ונקראת "מיעילות למועילות". ה'מועילות' נועדה להעלות את גרף האפקטיביות של המטרות, דרך שימוש באמצעים טכנולוגיים כך שיהיה יציב לכל אורכו של המבצע הבא". תא"ל זלינגר ציין בהקשר לזה כי "התקשוב יאפשר לצה"ל להעלות את הגרף דרך ייצור מטרות איכותיות בזמן אמת. עדיף לתקוף מטרה אחת איכותית ואפקטיבית על פני אלף מטרות לא אפקטיביות".

תא"ל זלינגר הוסיף שהדבר קריטי בסביבת הלחימה הנוכחית, הוא ריכוזי אוכלוסייה צפופים. לדבריו, "בתקופה האחרונה אנחנו רואים שניים מהצבאות החזקים באזור, בדמות מצרים וסוריה, מתקשים להתמודד עם דאע"ש. הסיבה נעוצה בשוני אותו מביא שדה הקרב המודרני. אם בעבר היה מספיק לתקוף את המטרות הגדולות ביותר כדי להסב נזק לאויב, היום יש צורך לאסוף כמות גדולה של פרטים קטנים, לאתר את מרכז הכובד שלהם ואותו לתקוף. רק בדרך זו נגיע להישגים מבצעיים משמעותיים, ובזה אנו עוסקים כיום".

 >> נחשפו בישראל: כלי המלחמה המתקדמים ביותר