צה"ל שחרר הלילה את שני הפלסטינים החשודים שניסו להסתנן לצפון הרצועה ברכבים של האו"ם. האירוע התרחש במסדרון, כשכוחות מאוגדה 252 שאחראים על הגזרה עצרו שיירה של האו"ם שבה היו שני פלסטינים שניסו להגיע לצפון הרצועה. הם התבצרו במשך כמה שעות ברכבי האו"ם, עד שיצאו לבסוף ושוחררו לדרום אחרי בדיקה, כך לטענת הצבא.

השימוש של ארגוני הטרור בעזה בשיירות הומניטריות ורכבי או"ם מוכר לצה"ל, כפי שפרסמנו לאחרונה ב-mako. ההערכה שבמקרה הזה מדובר באזרחים שניסו לחזור לביתם, אולם הצבא מסרב לספק מידע על החשודים ומטרתם.

האירוע החל אתמול בשעות הערב המאוחרות, אחרי שבאוגדה 252 התקבל מידע מודיעיני על שני חשודים פלסטינים שהסתננו לשיירה של רכבי או"ם שנעה דרך המסדרון לצפון רצועת עזה. בניגוד לפרסומים שהיו, לא מדובר בשיירה שהובילה חיסוני פוליו, כך על פי צה"ל. באו"ם אמרו שמדובר בשיירה שביצעה חילוף של עובדי או"ם בצפון הרצועה. על פי הנהלים של צה"ל, רכבי או"ם רשאים לעבור ללא בידוק.

אולם בעקבות המידע המודיעיני, לוחמי צה"ל סגרו את המחסום אליו הגיעה השיירה של רכבי האו"ם, וביקשו מכולם לצאת מהרכבים לבידוק. במשך שעות אנשי האו"ם והמסתננים סרבו לצאת מהרכב. כוחות נוספים הוקפצו לאזור ובנוסף, צה"ל יצר קשר עם האו"ם כדי לפתור את המשבר, בלי שימוש בכוח. בסופו של דבר, שני המסתננים הפלסטינים יצאו מהרכבים ונבדקו על ידי הכוחות, ששחררו אותם לדרום הרצועה, והשיירה של האו"ם המשיכה בדרכה.

מדובר צה"ל נמסר במהלך התקרית ש"לפני זמן קצר התקבל דיווח על חשודים פלסטינים שנמצאים בתוך כלי רכב של האו"ם, שנסע בשיירה הומניטרית מתואמת לצפון הרצועה. הכוחות מעכבים את השיירה ופועלים כעת לתשאולם, לאור חשדות מודיעיניים".

גורמים בצבא אמרו הבוקר שהדיווחים כאילו מדובר במחבלי נוח'בה או מי שמעורבים בטרור אינם נכונים, וככל הנראה מדובר באזרחים שניסו לחזור לביתם מהאזור ההומניטרי. בכל מקרה, העובדה שאנשי או"ם שיתפו פעולה והיו מעורבים בניסיון הברחה, מעוררת כעס בקרב המפקדים בשטח ואלה מעריכים שלא מדובר בניסיון ההברחה הראשון של אנשי האו"ם.

כזכור, לאחרונה חשפנו ב-mako עדויות של מפקדים בעזה ובמפקדות הקדמיות, שסיפרו על כך שארגוני הטרור משתמשים בשיירות ההומניטריות שנעות ברצועה כדי להעביר אמל"ח, מחבלים ומסרים בין חוליות הטרור השונות.

בצה"ל מתקשים להתמודד עם התופעה בגלל המגבלות הקשות. הם בוחנים מספר דרכי פעולה, כשבין השאר יש גם לחץ של הדרג המדיני לקבל החלטה שתוביל לכך שצה"ל יהיה זה שמוביל ומחלק את הסיוע ההומניטרי ברצועה, אך זה לא יהיה כל כך פשוט וזה עניין שעוד צריך לבחון, לשקול אותו ובמידת הצורך להיערך אליו.