הלחימה ברצועת עזה: צוותי קרב חטיבתיים של אוגדה 162 כיתרו את ג'באליה ובנוסף גם את עזה העיר, במטרה להקשות על המחבלים לנוע ולפעול משם במרחבים שצה"ל לא פעל בהם מספר חודשים. חמאס ממשיך לנהל מלחמת גרילה וממעט להתעמת באופן ישיר עם הכוחות. עיקר הלחימה שלהם היא מרחוק, עם מטעני חבלה, חוליות RPG וצלפים, שגבו מחיר מהכוחות.

בימים האחרונים שלושה חיילי מילואים ביחידת הסיוע המנהלתי 5460 שבחטיבה 460 נהרגו מפיצוץ מטען בצפון הרצועה, ומפקד טנק נהרג בלחימה בדרומה של הרצועה. במקביל חמאס הצליח לשגר מצפון הרצועה רקטות לכיוון אשקלון וכטב"ם של חמאס יורט אחרי שחדר בדרום ברצועה, ככל הנראה שוגר ממרחב ח'אן יונס.

בצה"ל לא הופתעו משיגור הרקטות והכטב"ם מרצועת עזה. ההערכה בצבא מדברת על כמה עשרות כטב"מים זעירים שעוד נמצאים ברצועה וכמה מאות בודדות של רקטות, רובן המכריע לטווח קצר. גם היום, למעלה משנה אחרי תחילת המלחמה, הכוחות ממשיכים לחשוף רקטות ומשגרים ברצועת עזה, אבל במספרים הרבה יותר קטנים.

בצבא מדברים על שלושה מרחבים עיקריים שבהם עדיין יש רקטות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי. בחלק מרפיח שבו הצבא כמעט ולא פעל ובחלקים מח'אן יונס, בדיר אל-בלח במרכז הרצועה שגם שם צה"ל מיעט לפעול ובצפון הרצועה, שם הצבא פעל בעוצמה בתחילת המלחמה אך מאז התקדם ועבר דרומה.

בפיקוד הדרום טוענים שכיום אין הברחות לרצועה, בגלל הישיבה על ציר פילדלפי והאחיזה של חיל הים מול סיני ולכיוון עזה, שגם משם הגיעו הברחות רבות. בנוסף טוענים בכירים בפיקוד הדרום שאין ייצור של אמל"ח חדש ומה שמשוגר מעזה מגיע מהמאגרים שצה"ל לא הגיע אליהם. מנגד הם סרבו להתחייב על מאה אחוז ומעריכים שישנו ייצור מסוים של פצצות מרגמה, אמצעי נוסף שהשימוש בו התגבר.

מחבלי חמאס (צילום: SAID KHATIB/AFP/GettyImages)
צילום: SAID KHATIB/AFP/GettyImages

למרות ירי הרקטות והכטב"ם מעזה, גם לחימת הגרילה עדיין מתנהלת שם. חשוב לציין שצה"ל הכריע את חמאס הצבאי ולמעשה ריסק את ארגון הטרור שפתח במתקפת 7 באוקטובר. רוב הבכירים של הארגון חוסלו, מערך הרקטות הושמד בחלקו המאוד גדול וגם יכולת הלחימה הרבה יותר נמוכה ממה שהייתה.

לחמאס יש כיום חוליות קטנות שפועלות בכל רצועת עזה וכמעט שאין תיאום ביניהן אחרי שיכולות הפו"ש (פיקוד ושליטה) נפגעו קשה במלחמה. אבל בצבא מזהים שההישג הזה נשחק וחמאס מצליח לשקם את הפו"ש ולתאם בין מספר חוליות שפועלות בשטח. שוב, עדיין מדובר בארגון טרור שהוא צל חיוור למה שהיה ערב 7 באוקטובר.

נראה שבשלב הזה מרכז הכובד של חמאס נמצא בצפון רצועת עזה, שם צה"ל לא פעל תקופה ארוכה ולכן חזר לפעול שם כעת. עשרות אלפי אזרחים כבר ירדו דרומה בלחץ הצבא. אבל יש עוד למעלה מ-100 אלף אזרחים שמסרבים לרדת דרומה למרות התחדשות הלחימה שם. מה שמקשה על הלחימה של אוגדה 162.

השבוע אמרו בפיקוד הדרום שהמלחמה בעזה הפכה לזירה משנית בגלל התמרון הקרקעי המוגבל בלבנון. בצבא אומרים כבר תקופה ארוכה שלא ניתן לסיים את המלחמה בעזה, בגלל העדר מהלך מדיני משלים שיגיע להסכם סיום המלחמה והחזרת החטופים.

מבחינה צבאית חמאס הוכרע כאמור, הבעיה שהמטרה הנוספת של המלחמה, שלטון חמאס, לא הושגה ובלי הדרג המדיני לא ניתן להשיג את המטרה הזאת. החשש הוא שישראל צועדת למלחמת גרילה ארוכת שנים בעזה. מלחמה שתמסמס את ההצלחות הצבאיות ותגבה מחיר יקר, גם בחטופים.

האזור לאחר תקיפה (צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images)
ג'באליה שבצפון רצועת עזה לאחר תקיפת צה"ל|צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images