מערכת ישראלית נגד טילים היפרסונים, הנשק הנחשב לאיום הבא בעולם. חברת רפאל חושפת הערב (רביעי) שבשלוש שנים האחרונות היא אפיינה ומפתחת מערכת ליירוט טילים היפרסונים. המערכת ששמה "קלע חד" ובשמה הלועזי "skysonic" הוצגה למערכת הביטחון וצה"ל' שם מבינים שמדובר באיום משמעותי בעשורים הקרובים. בנוסף הוצגה בפנטגון וניתנה גישה למהנדסים אמריקאים.
ההחלטה לחשוף את המערכת התקבלה במסגרת ההכנות של רפאל לסלון האווירי בפריז' שם תציג את מערכות הלחימה שלה. עוד ציינו שם, שבקרוב יחלו ניסויי הטיסה של המיירטים. יש לציין כי בשבועות האחרונים הציגה איראן את מה שהוא לטענתה טיל היפרסוני בשם "פאתח".
The domestically-developed hypersonic missile "Fattah", #Iran IRGC's most recent achievement, was unveiled on Tuesday morning (June 6) in the presence of President Ebrahim Raisi. pic.twitter.com/wzwUTRR3ez
"אנחנו חושפים היום את מערכת 'קלע חד' שמטרתה התמודדות עם איום היפרסוני. כלומר איום מהיר מאוד ומתמרן", אמר יו"ר רפאל יובל שטייניץ, בעבר שר האוצר ויו"ר ועדת חוץ וביטחון. "המערכת הזו כבר נמצאת בפיתוח ונכון להיום אין מערכת כזו וטכנולוגיה שאני לא יכול לחשוף אותה במקומות אחרים בעולם".
מדובר באתגר טכנולוגי אדיר. טילים היפרסונים בעלי מהירות גבוהה, מעל 5 מאך ויכולים להגיע גם ל-10 מאך. קיימים בעולם טילים בעלי מהירות גבוהה, ומה שהופך את האתגר לגדול, זה שמדובר בטילים מתמרנים. מערכות יירוט מחשבות את מסלול הטיל ואז מחשבות נקודת מפגש של האיום עם הטיל המיירט, זה כמעט ולא אפשרי במקרה של טילים היפרסונים מיירטים ומכאן למעשה האתגר הטכנולוגי.
יש יכולת ישראלית נגד האיום, והיא תשודרג
על פי שטייניץ, כבר היום "יש יכולת ראשונית ליירט טילים מסוג זה עם קלע דוד. אבל כאן אנחנו מדברים על מערכת יעודית לירוט איום היפרסוני". בשיחה עם כתבים צבאיים אמר שטייניץ ש"רפאל מובילים בעולם בירוט טילים בתוך האטמוספירה. כעת עם קלע חד גם מחוץ לאטמוספירה".
רפאל חושפת שבשלוש שנים האחרונות היא מפתחת מערכת ליירוט טילים היפרסוניים. "קלע חד" ובשמה הלועזי "skysonic" הוצגה למערכת הביטחון וצה"ל. בנוסף הוצגה בפנטגון וניתנה גישה למהנדסים אמריקאיםץ בקרוב יחלו ניסויי הטיסה של המיירטים.@mako_feed pic.twitter.com/xjmfYcST9V
קלע חד משגרת מיירט דו שלבי שמנטרל את האיום ההיפרסוני בגבהים שבין 20 ל-70 ק"מ. גבהים בהם מערכות נ"מ לא יעילות. שיטת ההשמדה משולבת. כלומר גם פגיעה ישירה של מירט בטיל וגם השמדה בחליפה קרובה, אז המירט מתפוצץ ליד הטיל ההיפרסוני ומשמיד אותו. לציין שמדובר בשיטה דומה לזו של מערכת כיפת ברזל.
"לפני שלוש שנים החלטנו שזה האיום הבא שצריך לתת לו מענה", אמר אלוף מיל יואב הר אבן מנכ"ל רפאל. "הבנו שזה יהיה איום משמעותי ואתגר בשני העשורים הבאים. ובסוף הוחלט לפתח לבד ולתת לזה מענה כחלק מהחזון של רפאל".
השפעת המלחמה באוקראינה
ברפאל ציינו שהם זיהו את האיום הזה הרבה לפני המלחמה באוקראינה, שם הרוסים טוענים שביצעו שיגורים מבצעיים ראשונים של טילים היפרסונים. אם כי מומחים מעלים ספק לגבי הטענות של הרוסים על יכולות טיל הקינז'אל ומתייחסים אליו כ"טיל בליסטי מהיר שניתן לשגר ממטוסי קרב".
אגב המלחמה באוקראינה, יו"ר רפאל ציין שמאז פרוץ הקרבות יש להם עלייה חדה במכירות. "אנחנו לומדים מה קורה שם, כאשר רוב ההתקפות של שני הצדדים נעשות באמצעות טילים ורוב ההגנה על ידי מערכות ירוט ומזה אנחנו לומדים".
ברפאל מציינים כי 45 אחוז מפעילות החברה היא בתחום המחקר והפיתוח. "בשווי של כ-5 מיליארד שקלים והרוב בשיתוף משרד הביטחון וצה"ל", אמר שטייניץ. במקרה של קלע חד, כל הפיתוח והעלות נעשים ברפאל. הערכה שבהמשך יגיע מימון של מערכת הביטחון ואף של האמריקאים, לפחות בתחום ייצור מלאי מיירטים.
לרפאל יש ניסיון ארוך שנים בפיתוח של מערכות ליירוט טילים, רקטות, חימוש משוטט ועוד. כיפת ברזל היא המוכרת, עם למעלה מ-90 אחוזי הצלחה, מה שלא קיים בעולם. ולצידה גם מערכות כמו הספיידר שיודעת ליירט מטוסים וטילים בטווחים של עד 150 ק"מ. קלע דוד, משפחת טילי הברק, פיתון 5 ועוד.
כל אלה יוצגו בסלון האווירי בפריז, מהתערוכות החשובות בעולם. נזכיר שהמיירטים של רפאל הוכיחו עצמם לא מזמן, כאשר חיזבאללה שיגר שלושה כטב"מים חמושים לאסדת הגז כריש (אחד מהם חזר חזרה בגלל תקלה). כטב"מ אחד של חיזבאללה יורט אז על ידי טיל ברק 2. טיל בן 30 שנה. השני הופל עם פיתון 5 ששוגר ממטוס F-16. זאת כאשר מערכות אחרות כשלו, כפי שפרסמנו אחרי האירוע.