בזמן שבאוקראינה עדיין מתנהלת מלחמה, שתי מדינות שכנות שלה במזרח אירופה סגרו עסקאות לשדרוג תחום כלי הטיס הצבאיים שלהן בעשרות מיליוני דולרים – כשבצד השני של העסקה נמצאת חברה ביטחונית ישראלית.

חברת אלביט מערכות הודיעה בימים האחרונים על שתי העסקאות. הראשונה עליה בישרה היא עסקת מטוסים ללא טייס עם רומניה. מהודעת החברה עולה כי מדובר זכתה ב"חוזה מסגרת עם סכום גג מקסימלי של כ- 410 מיליון דולר" במסגרתו תספק עד שבע מערכות "מל"ט טקטי מסוג Watchkeeper X" עבור משרד ההגנה הרומני, עם תוקף של חמש שנים.

מדובר בנגזרת של המטוסים ללא טייס המוכרים מסוג "הרמס" בדומה לכאלו שסופקו בין היתר לצבא שווייץ ולמרוקו. Watchkeeper X היא גרסת ייצוא של צבא ההגנה הבריטי, תוצרת חברת הבת של אלביט בבריטניה - U-TacS. באלביט מדגישים שהמערכת עומדת בסטנדרטים של נאט"ו וככזו מאפשרת פעילות משותפת עם צבאות הברית.

"כחלק מביצוע ההסכם, בכוונתנו להקים תשתית ושיתוף פעולה תעשייתי עם U-TacS Aerostar וחברות הבת לייצור מערכת המל"ט ברומניה", עדכן בצלאל (בוצי) מכליס, נשיא ומנכ"ל אלביט מערכות. "אנו גם מעריכים את התמיכה ושיתוף הפעולה המתמשכים עם ממשלת ישראל וממשלת בריטניה ושותפינו העסקיים בתכנית ה- Watchkeeper".

המל''ט (צילום: Elbit Systems)
מל"ט טקטי מסוג Watchkeeper X|צילום: Elbit Systems

שדרוג ישראלי לטייס הפולני

העסקה השנייה עליה הודיעה החברה הישראלית היא זכיה בחוזה בהיקף של כ-36 מיליון דולר לאספקת ארבעה סימולטורים לאימון משימתי למטוסי F-16 עבור חיל האוויר הפולני. החוזה יבוצע בתקופה של 28 חודשים.

לפולין הגובלת באוקראינה סדר גודל של 50 מטוסי 16-F ובשנים האחרונות היא פועלת לחזק את חיל האוויר שלה במערכות אמריקאיות נוספות, כמו מטוסי חמקן ומערכות הגנה אווירית. הפולנים שואפים לבנות את צבא היבשה החזק באירופה ולא מזניחים גם את התחום האווירי.

"נספק לטייסי ה-F-16 בחיל האוויר הפולני מגוון רחב של מיומנויות, מהיכרות בסיסית עם המטוס ועד ליכולות טיסה קרבית בזירות מבצעיות מורכבות", ציינו באלביט והוסיפו כי הסימולטורים כוללים מערכת תצוגה ב-360 מעלות, מספקים חווית אימון מלאה ומציאותית ללא מגבלות בטיחות.

החברה הישראלית מספקת בין היתר סימולטורים לחיל האוויר היווני. "אנו מחויבים למתן פתרונות אימון ברמה גבוהה עבור טייסים צבאיים ואנו גאים לספק לצבא הפולני פתרונות מתקדמים לתמיכה מלאה במשימותיהם", התייחס לעסקה יורם שמואלי, מנכ"ל אלביט מערכות כלי טיס.

נראה שמדינות רבות באירופה מגדילות את ההשקעה הצבאית על רקע הנעשה באוקראינה, והתעשיות הביטחוניות בישראל, שאלביט היא בין החברות המובילות שבהן, רלוונטיות מאוד לנושא, כשלמערכות רבות שלהן ניסיון מבצעי בין השאר בצה"ל.