תרגול יבשיים (צילום: mako צבא וביטחון, מערכת פז
"צריך מתנדבים לשמירה בשבת"|צילום: mako צבא וביטחון, מערכת פז"ם

להתנדב לשבת

אין ספק שמדובר באחד הסעיפים הכי שנואים על חיילים. זה קורה בעיקר בשלב הטירונות, רגע לפני שיוצאים לשבת בבית. לא ברור למה מפקדים אוהבים לחכות דווקא לזמן הזה, אבל פתאום הם אומרים את המשפט הבא: "צריך מתנדבים לשמירה בשבת". מצד אחד אתם מתים כבר ליפול על הסירים של אימא או על החברה\ החבר. מצד שני, אף אחד לא ממש רוצה לצאת סוציומט מול החברים ליחידה. בדרך כלל זה שלב שמתחיל במבטים לכל מקום חוץ מאשר למפקד, ואז ממשיך ברגע שבו כולם מרימים את היד ומתפללים "שלא יבחר בי". ללא ספק מהרגעים הקשים והמבאסים בשירות הצבאי.

משתגעים בשמירה

מדובר בפעולה צבאית בסיסית, משימה לכל דבר ועניין, שללא ספק רוב החיילים שונאים לעשות. פעם יצא לנו לשמוע על חיילים שמוכנים לשלם כסף כדי לא לשמור. בגדול מדובר בלא מעט שעות מהחיים של החייל, בהן הוא לבד ויודע שיש מי שמחפש אותו. שמירת הלילה נחשבת למבאסת יותר, כשאותה עוקפת שמירת ליל שישי, שמתרחשת בזמן שאנשים אחרים ששותים בירה ונהנים באזרחות. החלטנו לצרף סרטון קצת ישן, אבל שממחיש בצורה הטובה ביותר את מה שעלול לקרות לחייל צה"ל בזמן השמירה:

לראות את המשכורת בכל חודש

כל מי שהולך לראיון עבודה, יודע שהשכר הוא חלק מרכזי במשא ומתן מול המעסיק. בתור חיילים, אין שום יכולת לנהל משא ומתן מול המעסיק, צה"ל כמובן, למרות שאין ספק שהרב הגדול באמת קורע את התחת ועובד המון שעות נוספות, גם בשבתות וחגים. כשמגיע ה-1 בחודש, מתאכזבים מהשכר העלוב שנמצא הרבה מתחת למינימום. האופטימיים מוזמנים לנסות להתנחם בתוספת של 2 עד 4 שקלים לחודש כשעולים בדרגה.

דו"ח משוטר צבאי

למי מאתנו שחי בין דפי הפייסבוק, קשה מאוד לפספס את חוסר האהבה לשוטר הצבאי. כן, ברור שהם בסך הכל עושים את עבודתם החשובה, אבל עדיין, לחזור הביתה אחרי תרג"ד גדול, קו מול עזה או סתם מבסיס מרוחק ואז לחטוף ממ"צ, יכול להוציא לא מעט תכונות שליליות. קבלו מקרה לדוגמה של חיילת: "רצתי לאוטובוס והחזקתי את הכומתה ביד כדי שלא תעוף – טעות מהותית, מסתבר. כשהגעתי לתחנה, חיכה לי בכניסה שוטר צבאי שכתב לי תלונה על כך שהכומתה לא הייתה בכותפת. פניתי ללבו ואמרתי לו: 'באמא שלך, תוותר לי הפעם. אני חייבת לתפוס את האוטובוס'. הקטע המצחיק היה דווקא במשפט, כשהקריאו לי את התלונה. גיליתי שהתגובה שלי תועדה בדייקנות והוקראה לי מילה במילה: 'באמא שלך, תוותר לי הפעם. אני חייבת לתפוס את האוטובוס'. מביך. את האוטובוס אגב, פספסתי. אמא שלו".

משטרה צבאית (צילום: חגי הירשפלד, עיתון
"באמא שלך, תוותר לי הפעם"|צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"

החיילת שמשתחררת לפניך

טוב נראה לנו שאת החלק הזה לא צריך להסביר. יש בצה"ל קבוצה לא קטנה שגם צועקת "עד מתי", אבל שנה פחות מהבנים. שלל משפטים כמו "זאת שגייסה אותך תשתחרר לפניך", או זאת שהתגייסה איתך תשתחרר שנה לפניך", מלמדים עד כמה זה מציק לחיילים. מעניין לראות שפתאום כל הגברים דורשים שוויון זכויות מלא לנשים.

חדר אוכל

יש מקומות בהם חדר האוכל נראה מרשים ומגיש אוכל של ממש. אומרים את זה על ספינות חיל הים, בסיסי חיל האוויר כמובן, אבל בואו נגיד את האמת, חדר האוכל הצבאי רחוק אלף שנות אור ממסעדת גורמה. האוכל מלא בשמן ולמרות המאמצים של צה"ל לשווק את התפריט החדש ולהציג את הטבחים בתור שפים, הפוסטים של חיילי צה"ל מלמדים שהמהלך לא עלה על דרך המלך. תוסיפו לזה את הצפיפות ואת העובדה שהטבח עושה שבוע שבוע, והנה לכם הסיבה למה אתם לא אוהבים את המטבח.

חייל תופס תנומה (צילום: דובר צה
השקם סגור לרגל שנ"צ|צילום: דובר צה"ל

את השקמיסט

בגדול, השקם נחשב כסוג של נקודת אור בכל בסיס צבאי, במיוחד אחרי מה שכתבנו על המטבח. רק מה, יש בעיה אחת קטנה. השקם פתוח על פי שעות פתיחה של מרכולית בקיבוץ נידח - הוא סגור חלק ניכר מהיממה. או שהשקמיסט בבית, או שהוא בנפקדות, או שהוא עצור על עריקות ונפקדות. כל אלה מביאים את חיילי צה"ל לא לאהוב את המוסד החשוב הזה. גם כשהוא נמצא, לפעמים הוא עושה שטויות או דברים מעצבנים כפי שניתן לראות בסרטון הבא:

ריתוק

למרות שהסעיף הזה ממש ברור, עדיין נכתוב משהו לגביו. חייל לא אוהב את הריתוק, במיוחד אם מדובר בלוחם שהיה אמור לצאת אחרי שלושה שבועות ואז חטף שבת. יש מקרים בהם הריתוק מגיע אחרי מקרים מטופשים וגם כאן נביא לכם דוגמה ששלח לנו בעבר חייל צה"ל: "תפסו אותי במטבח עם נעלי בית (אחרי שעברתי איתם בחדר אוכל, במועדון אל"ח וברחבת המסדרים של הבסיס). עכשיו אני סוגר על זה 21 ואני מתגעגע לבית ולנעלי בית".

תורנות מטבח

שמענו שיש בסיסים בצה"ל שיש בהם מדיח כלים. אולי זה נכון ואולי לא, אבל ברוב הבסיסים, החיילים בתורנות מטבח הם מדיח הכלים הזול ביותר. אין עלות כספית של קנייה, לא מבזבזים חשמל ומסייעים בכך להפחתת זיהום האוויר. תאכלס, אין דבר מבאס יותר מאשר לנקות את טונות השומן מסירים ענקיים וממאות צלחות, במיוחד אם עושים את זה שלוש פעמים ביום.

חייל גולני (צילום: אורי ברקת, עיתון
שלוש ארוחות ביום, מליון כלים בארוחה|צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

מלחמה

נסיים עם משהו שעליתי עליו במהלך ראיונות עם חיילי וקציני צה"ל, כשלא מעט מהם אמרו את המשפט "אנחנו לא אוהבים מלחמה אבל אין ברירה". אכן כך, מלחמה זה מבאס, אנשים מתים ונפצעים, זה מאוד רועש, מלוכלך ובכלל, בין הדברים הכי גרועים אם לא הכי גרוע, שאפשר לעבור בצבא. 

>> צפו: גדי וילצ'רסקי משתלט על חטיבה 7