בני משפחתו של מפקד יחידת שלדג למבצעים מיוחדים של חיל האוויר, סא"ל י', זועמים על ההחלטה להעמידו לדין משמעתי בגין תוספת שכר ללוחמים ביחידה בניגוד לדין, יחד עם שתי נשות קבע נוספות המשרתות ביחידה.

לטענות של בני המשפחה מצטרפים גם גורמים בצה"ל, שטוענים כי ההחלטה מגיעה כדי להצדיק חקירה צבאית יקרה שיצאה מפרופורציות ולראייה, נסגר התיק הפלילי שנפתח בפרשה, שנחשפה ב-ynet.

אותה חקירה העלתה כי קצינים ולוחמים בקבע קיבלו במשך שנים תוספת שכר שיכולה להגיע לאלפי שקלים בחודש, עבור רמת פעילות א' פלוס, לה זכאי מי שנשאר לישון בבסיס לפחות 3 ימים בשבוע, למרות שיצאו כביכול לישון בבתיהם.

לטענת גורמים המעורים בפרטים, סא"ל י' מיהר לקחת אחריות במהלך החקירה, אך טען כי לא התרשל בתפקידו ולא היה מודע לנוהל, ולראייה היחידה בפיקודו עברה מספר ביקורות של אכ"א ובכולן קיבלה ציון גבוה.

בני המשפחה של מפקד היחידה זועמים, מאחר ולטענתם המערכת הצבאית מחשיבה לילות בהם שהה במשך כמה שעות לצד מיטת בנו שחלה במחלה קשה בתור לילות שהעביר בביתו. "המשפחה הייתה בהלם מהכותרות", אמרה בכאב קרובת משפחתו של סא"ל י'. "הבן אדם הכי ערכי, מי ששם את הצבא והיחידה לפני המשפחה שלו מוצג על ידי הצבא כגנב של כספי ציבור. כל מה שיצא החוצה פשוט מעוות".

בשיחה עם mako טוענת קרובתו של מפקד היחידה כי לפני כשלוש שנים כשנכנס לתפקידו, התגלה שבנו חולה במחלה קשה. "למרות זאת הוא נתן את כל כולו לצבא וכל המשפחה התגייסה לסייע בטיפול בבן", סיפרה. "יש להם חמישה ילדים ופתחנו חמ"ל. כש-י' היה יכול, הוא היה מגיע לבית החולים לכמה שעות כדי להיות עם הבן שלו. עשה את זה מדי פעם גם בין תרגיל לדיון. את זה החשיבו לו עכשיו בתור לילות מחוץ לבסיס וזה מביש".

קרובת משפחה נוספת של סא"ל י' סיפרה: "כשהוא נכנס לתפקיד שלו הם עזבו את הבית שלהם שהיה קרוב למשפחה כדי לגור בבסיס, אשתו נאלצה לעזוב את עבודתה. כל הפעמים שהיה מחוץ לבסיס זה כדי להיות עם הבן שלו בבית חולים, אז מה העבירה פה בדיוק? רוב הזמן הוא לא היה בבית, בדרך כלל ראשון עד חמישי ברצף, אז על מה ההתחשבנות?".

בהתייחס לכך יש לציין כי באופן לא רשמי, מסבירים גורמים בצה"ל שאין כאן לטענתם התחשבנות נקודתית עם המפקד על הימים בהם יצא לשהות לצד בנו, אלא תרבות לא תקינה ביחידה שבה הוזנו, גם אם בתום לב, דיווחים שאינם נכונים.

"לא בדקו לפני שהפעילו מעקב"

כעס המקורבים הוא טבעי, אולם לא רק שם העלו טענות קשות נגד חקירת מצ"ח ואופן ההתנהלות של הצבא. גורם צבאי איתו שוחחנו, חשף כי לסירוגין בוצעו מעקבים והאזנות טלפוניות לכמחצית מאנשי יחידת שלדג.

"זימנו לחקירה קצין ביחידה שבוצע מעקב אחריו ואחרי אישתו במשך כחודש", ציין הגורם הצבאי. "כאשר חקרו אותו באזהרה והעלו מולו את הטענות, הוא ענה להם: 'תגידו, על מה אתם מדברים? יש לי בכלל שכר של צוות אוויר (ולכן גבוה יותר)'. לא הייתה לחוקרים תשובה. הם אפילו לא בדקו את זה לפני שהפעילו נגדו מעקבים".

לוחמי היחידה המובחרת (צילום: דובר צה''ל)
לוחמי יחידה מובחרת של חיל האוויר באימון|צילום: דובר צה''ל

הגורם הצבאי איתו שוחחנו הוסיף כי: "באותה חקירה של איש צוות האוויר, הם הראו לו שישן כביכול מחוץ לבסיס והוא היה בהלם. לא רק כי עקבו אחריו ואחרי אשתו. גם בגלל שהציגו לו לילות שהגיע לביתו בשתיים ואפילו שלוש בלילה, ובשש בבוקר כבר יצא מהבית. את זה אתם מחשבים בתור לילה בבית?".

לטענת אותו גורם, עשרות קצינים ולוחמים בקבע נחקרו על רקע דומה. "אנשים סיימו אימון או ביצוע באחת בלילה, הגיעו לבית בשתיים בלילה ויצאו בחמש-שש בבוקר ופתחו להם על זה חקירה תחת אזהרה כמו עבריינים. חשוב לציין שבדרך כלל מדובר באנשי קבע עם משפחות שניסו לתפוס כמה שעות בבית".

לדבריו של אותו גורם צבאי, העובדה שחקירה כל כך יקרה שהושקעו בה משאבים רבים מסתיימת בסך הכל בשלוש העמדות לדין משמעתי, מלמדת שבצה"ל טיפסו כאן על עץ גבוה.

"בגלל זה הם התעקשו על דין משמעתי ולא סגרו את הסיפור בתחקיר והפקת לקחים", הוסיף הגורם. "הדבר הזה לא היה צריך להגיע לחקירה יקרה כמו שיצאו אליה. מה שנדרש פה זה תחקיר שיביא לכתיבה של נהלים מסודרים ומובנים. הפצת מסמך לכלל היחידות הרלוונטיות. בסוף זה הסיפור והעובדה שהגיע לכותרות כאלו, היא הזויה ומבישה עבורנו כצבא".

בהמשך לדבריו, גורמים בצה"ל אכן מעריכים כי בעקבות הפרשה יחודדו נהלים לכל היחידות המובחרות ותיקבע להם רמת פעילות ברורה וחד משמעית.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:
"במצ"ח נערכה חקירה בחשד שמשרתי קבע ביחידה בצה"ל, קיבלו תוספת בגין רמת פעילות, שלא בהתאם לתנאים הקבועים לעניין זה בפקודות הצבא. לאחר בחינת חומרי החקירה שהתנהלה בתקופה האחרונה, נמצא שאין חשד לביצוע עבירה פלילית. לצד זאת, הורתה הפרקליטות הצבאית על העמדתם לדין משמעתי של מפקד היחידה ושל שתי קצינות נוספות, בגין כך שלא הכירו את הפקודות הרלוונטיות ולא פעלו ליישומן ביחידה. בנוסף, הומלץ לוודא שהגורמים הרלוונטיים מכירים את הפקודות בעניין זה ופועלים לפיהן, וכן לערוך הסברה ייעודית בתחום כדי למנוע מקרים מעין אלה בעתיד. נושא השבת הכספים נמצא בבחינת הגורמים הרלוונטיים, וטרם התקבלה החלטה בנושא. צה"ל מייחס חשיבות רבה להקפדה על הפקודות בכלל, ובהקשרי שכר בפרט. במקרים המתאימים, הנושא נבחן אף בכלים חקירתיים. החקירה נערכה באופן עצמאי ומקצועי, במטרה להביא לגילוי האמת, וכאמור הובילה לנקיטת צעדים במישור האישי והמערכתי. נדגיש כי מדובר ביחידה מבצעית אשר מפקדה ולוחמיה מובילים מבצעים משמעותיים, כמעט מידי לילה, לביטחון מדינת ישראל. מפקד יחידת שלדג הינו מפקד קרבי, ערכי ומוסרי מהמעלה הראשונה, אמיץ ואחראי אשר דרש לקחת אחריות בכל הקשור לתוצאות החקירה".