הדרמה באיראן: טהרן הודיעה הבוקר (שני) באופן רשמי שהמסוק של הנשיא ראיסי שעליו היה גם שר החוץ האיראני התרסק ואין ניצולים באירוע. מטבע הדברים עיקר ההתמקדות התקשורתית והעולמית היא בנשיא, הדמות הבכירה מבין השניים, אולם דמותו של שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדאללהיאן, לא פחות משמעותית עבור הישראלים. כשיש לציין כי גורם ישראלי רשמי הבהיר כי איננה מעורבת במות הבכירים.
במהלך המלחמה של ישראל בעזה ובלבנון, שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדאללהיאן, קיים שורה של ביקורים בלבנון שם תועד בבונקר של חסן נסראללה, בסוריה ובקטאר שם התבטא באופן קיצוני נגד ישראל וההערכה היא שבחדרים סגורים, ניסה להשיג באותן מדינות תמיכה בארגונים הפרו-איראנים שפועלים נגד ישראל. הוא אירח גם את ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה.
"האויב הישראלי נמצא בביצה של עזה בזכות איתנות והתנגדות העם הפלסטיני", אמר שר החוץ האיראני שנהרג בהתרסקות. ואחרי ליל הטילים האיראני והתגובה שמיוחסת לישראל, היה מהדמויות הבולטות שם שאיימו על ישראל. "ננקוט בצעדים מיידיים נגד ישראל אם תנסה לתקוף אותנו מחדש", אמר עבדאללהיאן.
שר החוץ האיראני נחשב לאחת מהדמויות הקיצוניות במשטר האיראני וגם לדיפלומט מוכשר שחילץ את איראן מלא מעט משברים עולמיים. זה האיש שעמד מאחורי הקשרים של איראן עם בחריין, סעודיה ומהצד האחר גם הפנים הדיפלומטיות של איראן מול חיזבאללה וגופי פרוקסי של האיראנים, נגד ישראל. בזמנו אף תועד מסייר סמוך לגבול לבנון-ישראל עם משלחת בכירים הקשורים לחיזבאללה.
הוא נחשב לדמות בעלת קשרים טובים וקרובים למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי ומקורב למפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי ושאר הבכירים שם. עד לחיסול קאסם סולימאני על ידי ארה"ב, השניים נחשבו גם כן כמקורבים. בנוסף נטען בכלי תקשורת ערבים שיש לו קשרים טובים גם עם מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, והשניים נפגשו לא מעט פעמים.
למעשה, עבדאללהיאן נחשב לאחד מהתומכים הגדולים של משמרות המהפכה האיראנים והוא כל כך קיצוני בדעות שלו, עד כדי שבשנת 2016 הוא פוטר מתפקידו על ידי הנשיא דאז רוחאני, בגלל שהיה קיצוני מדי. אולם מאוד מהר הוא הוחזר לחזית הדיפלומטית והוא שר החוץ האיראני מאז שנת 2021.
חוסיין אמיר עבדאללהיאן נולד באפריל 1964 ונכנס לשרות הציבורי כבוגר תואר ראשון ביחסים דיפלומטיים מהפקולטה של משרד החוץ, ותואר שני ביחסים בינלאומיים מהפקולטה למשפטים ומדעי המדינה של אוניברסיטת טהראן. הוא גם בעל תואר דוקטור ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת טהראן.
עבדאללהיאן היה חבר בוועדה המדינית והביטחונית של המשא ומתן הגרעיני במהלך שיחות הגרעין בתקופת נשיאותו של מוחמד חתאמי. הוא גם היה ראש צוות המשא ומתן האיראני בפגישה המשולשת איראן-עיראק-ארה"ב בבגדד ב-2007, במהלך מלחמת האזרחים שם, שהאיראנים בחשו בה ותמכו במורדים שתקפו את צבא ארה"ב.
היה לו קשר הדוק עם גנרל קאסם סולימאני בזכות שנים של עבודה משותפת. בין השאר בגלל שסולימאני הפך למפקד כוח קודס בזמן מלחמת עיראק ה-2, והכוח שלו פעל שם כאמור לסייע למורדים ולהקים כוחות פרוקסי, ואמיר-עבדולהיאן היה מומחה לעיראק במשרד החוץ האיראני, שעם הפלת סדאם חוסיין הפך לאחראי על עיראק במשרד החוץ. בעבר עבדאללהיאן אמר שסולימאני תרם "לשלום ולביטחון העולמי". לא פחות.
בשנת 2021 הוא מונה שוב כאמור לתפקיד שר החוץ האיראני, ופעל לחמם את היחסים עם סעודיה, מהלך שעורר דאגה גדולה בישראל וארה"ב. האיראנים והסעודים הודיעו כזכור על חידוש היחסים בניהן בתיווך של סין. עבדאללהיאן גם חיזק את היחסים עם קטאר, שלה קשרים טובים עם חמאס ועוד כמה ארגוני טרור. בכלל זה היה האיש שחילץ את איראן מבידוד מדיני הדוק, שהתפורר בשנים שכיהן כשר החוץ, עד למותו במסוק שהתרסק.