שלושה חודשים עמלו אנשי חטיבת הנח"ל על שבוע אימון אינטנסיבי וייחודי שנבנה עבור הנבחרת המצטיינת של מפקדי המחלקות בחטיבה. לראשונה, נאספו 12 מ"מים לשיעורי העשרה, שיחות בגובה העיניים עם בכירים ותרגיל אחד שאפשר להקרין גם על המסכים בהוליווד, כשהמטרה - לעודד ולדרבן אותם להמשיך גם כמפקדי פלוגות.

"כל מג"ד רצה להכניס כמה שיותר קצינים שלו להשתלמות הזו", מספר רס"ן חננאל טוביאנו, מפקד מגמת ההכשרות והאימונים של גדס"ר נח"ל, שהוביל את השבוע הזה, "אבל הקצנו עבורה רק 12 מ"מים מצטיינים במיוחד. הגדרנו קריטריונים, קיבלנו המלצות מהמג"דים ובסופו של דבר המח"ט אישר אחד-אחד".

עוד לפני תחילת האימון, קיבלו המפקדים את הפקודה המבצעית לבניית נוהל קרב למשימה מוטסת בלבנון: "הם נדרשו לתכנן פעילות בסגנון מבצע 'שינוי כיוון 11' - והכול כמפקדי פלוגות", הוא מתאר, "מג"דים וסמג"דים בחטיבה הגיעו לחנוך אותם ולעזור להם לבצע את קפיצת המדרגה הזו במחשבה".

הפעילות הייחודית (צילום: דובר צה
קורס מ"מ קומנדו חטיבת הנח"ל|צילום: דובר צה"ל

היום הראשון מתוך שבעה של האימון, התחיל בסדרת שיעורים מקצועיים ובמור"ק של סא"ל במיל' אביב דורות. "המשתתפים הם אלו שבסופו של יום יובילו את הלחימה בשטח. לכן מפגש עם מפקדים שכבר התמודדו עם דילמות שפיקוד בזמן לחימה מעלה, הוא שיאפשר להם להיות מוכנים יותר ברגע האמת", מדגיש רס"ן טוביאנו.

בשיח שהתנהל כמעט שלוש שעות, תיאר סא"ל במיל' דורות, אז מ"פ פלחו"ד 931, את הקרבות במלחמת לבנון השנייה, בהם הפגין אומץ לב נדיר, עליו קיבל צל"ש. "זו הייתה הכנה לקראת התרגיל של המ"מים - להכניס אותם לאווירה ולתת להם דגשים ללחימה במתווה צפוני", מסביר מפקד מגמת ההכשרות והאימונים.

בבוקר היום השני של ההשתלמות, הצטרפו למפקדי המחלקות שיצאו למד"ס עם המח"ט בתל אביב, גם מג"דים ומ"פים מהחטיבה. משם הם יצאו לסיור במוזיאון התפוצות "אנו", ודנו בתרבות ישראלית ויהודית.

"היה לנו חשוב לדבר איתם גם על משמעויות של שירות קבע ארוך והמשך לתפקיד כמ"פ בחטיבה. פתחנו שיח עם המח"ט על דילמות שהצעד כולל בתוכו - איך משלבים חיי משפחה וזוגיות לצד פיקוד, ועל האתגרים המפתים של השחרור", מציין רס"ן טוביאנו.

רגע לפני שבת, הם עוד הספיקו לבצע לבנת הכנה לנוהל קרב לקראת המשימה שתפתח את השבוע. בארוחת שישי, הם שוחחו עם הסמח"ט על אותן הדילמות ואת המשך הערב הקדישו למנוחה. עם צאת השבת, ערכו מסדרי ציוד והכנות אחרונות ליום הבא.

בבוקר יום ראשון ירדו המפקדים למתקן אדם למספר תחנות אחרונות בהחלט: חניכת פיצוץ רטוב של לבנת חבלה, בחני ירי, תצוגת תכלית של איתור נעדרים בעזרת כלבים ותחקירים על נוהל הקרב שבנו. "אחרי שהעברנו את התוכן שהיה חשוב לתרגיל - שינינו פאזה לחלוטין", מפתיע רס"ן טוביאנו.

"לקחנו להם את המפות, השעונים, המצפן והטלפונים ותוך כדי נסיעה קצרה לטייסת בפלמחים, הכנסנו אותם לסיפור המסגרת: כחלק ממבצע בלבנון כוח גדס"ר הוסק לעומק השטח, ובמהלך החזרה ארצה לאחר ביצוע המשימה, הופל המסוק ע"י כוח של חיזבאללה והתרסק, עדיין אין מספיק פרטים".

הפעילות הייחודית (צילום: דובר צה
קורס מ"מ קומנדו חטיבת הנח"ל|צילום: דובר צה"ל

בין נוהל קרב מהיר בטייסת ליציאה לתרגיל, מפקדי המחלקות שמעו מור"ק נוסף אחד של מפק"ץ לשעבר ביחידה מיוחדת על חילוץ טכנאית המסוקים המוטסת, רס"ל קרן טנדלר ז"ל, שנפלה בלבנון ב-2006. משם הם יצאו מיד למסוקים שלקחו אותם לתרגיל שיימשך בארבעת הימים הקרובים.

"לאורך הטיסה, הצוות מקבל מידע מודיעיני דרך הקשר על המתרחש בשטח - הנ"צ המתוכנן לנחיתה מאוים והם משנים כיוון", משחזר מפקד מגמת ההכשרות והאימונים. עם הנחיתה, הם מקבלים מהטייס מעטפה ובה משימה ראשונה - המנחת המקורי שבו היו אמורים לנחות הותקף והם צריכים לחבור לכוח ולסייע לו.

בניווט לנקודה, הצוות מותקל על ידי חוליית מחבלים ובסופו הם מגיעים לזירת אר"ן (אירוע רב נפגעים). רס"ן טוביאנו מפרט את השתלשלות האירועים: "נדרש מהם לטפל בפצועים, להגיש עזרה ראשונה, לתרגל הנחתת מסוק ופינוי פצועים מהזירה. בכל הבלאגן הזה, הם גם היו צריכים לזהות שהטייס חסר ורק הדיסקית שלו נשארה בשטח".

הם יוצאים למסע התחקות אחר הטייס הנעדר בצמדים. בלילות הם מבצעים משימות, חוברים למשת"פים לבנונים בכפרים ובשווקים, אוספים מודיעין מרוכלים, ומקבלים רמזים אודות מיקומו של הטייס - לאיזה כיוון הוא ברח? מי הכוח שמחזיק בו? ואיך קוראים לחוטפים?

ביום הרביעי בבוקר מאתרים המ"מים את הטייס ויוצאים למשימת בדד לחילוצו. "זה אתגר, הם צריכים להתגנב למבנה ולהערים על כל הכוחות בשטח שמחפשים אותם - גששים לבנונים, רחפנים, רכבים וכלבים, ולשחרר אותו בבטחה", מסביר מפקד ההשתלמות.

הפעילות הייחודית (צילום: דובר צה
קורס מ"מ קומנדו חטיבת הנח"ל|צילום: דובר צה"ל

משם, הם חוברים זה לזה ומתחילים בנסיגה רגלית ארצה. "המשימות שהם עברו השבוע, הן לא שכיחות, מחר בבוקר המ"מ לא יצטרך לעשות את זה", מחדד מפקד המגמה, "אבל אפשר בהחלט ללמוד היטב על המפקדים שלנו ועל כיוון המחשבה שלהם לפי ההתנהלות השבוע - איך הם מאלתרים תחבולות, מתמודדים עם עייפות ועם כמות אוכל מצומצמת, ויוצרים פתרונות יש מאין".

בתום 7 ימים אינטנסיביים, עם מנוחה מועטה, הליכה של יותר מ-80 קילומטרים, ומפגש עם קצינים בכירים, רס"ן טוביאנו מכריז: "לקחת חבורה של מפקדי מחלקות מובילים ביחידה, להוציא אותם מאזור הנוחות שלהם כמתרגלים, ולשים אותם במקום של המתורגל, זה לא פשוט. אבל זה מייצר קבוצת איכות מאוד חזקה בחטיבה".

את השבוע הזה, סגרו המ"מים בטקס חגיגי עם המשפחות בבית ליד, שם הוענקה להם סיכת לוחם מוזהבת ותעודה. "זה מרגש להיות חלק מחוויה כל כך עוצמתית בנח"ל, כזו שבונה היסטוריה חטיבתית", חותם מפקד המגמה בחיוך, "יצרנו מחזור א' של מצטיינים. ועכשיו החלום הוא לבצע השתלמות כזו פעמיים בשנה".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל