על רקע הדיון הציבורי אודות גיוס כלל המגזרים לצה"ל, חיילות דתיות שבחרו לוותר על פטור ולהתגייס יוצאות במחאה כנגד הצבא – על כך שאינו מתיר להן ללבוש גרביונים שחורים מתחת לחצאיות הצבאיות בימי החורף. זאת, לאחר שראש אכ"א האלוף אורנה ברביבאי הצהירה באחרונה כי אחת מכל שתי נשים לא מתגייסת לצה"ל, וכי בכל שנה מקבלות 1,500 מלש"ביות פטור מגיוס משיקולי דת מזויפים.
קבוצת חיילות פתחה קבוצה בפייסבוק, במסגרתה הן מלינות על החלטת הצבא לאפשר רק לבוש בצבע גוף מתחת לחצאיות, ומאיימות בהגשת קבילות לנציב קבילות החיילים. "החורף מגיע ואיתו ההתלבטות", נכתב בדף המידע. "להמשיך ללבוש חצאית א' ולמות מקור, או לעבור למכנסיים? הסיבה שראש ענף שיטור ומשמעת לא מאשר לחיילות דתיות ללבוש גרביונים שחורים עבים היא לא פחות ולא יותר – כי אין אף צבא בעולם שבו בנות לובשות גרביונים שחורים (תגובת דובר צה"ל בעניין טענה זו לא נמסרה – מ"ד).
"אז בגלל השטות הזו נגזר עלינו להמשיך עם העקרונות שלנו ולסבול מקור ומרגליים יבשות ופצועות, או לעבור למכנסיים לתקופת החורף (ולרוב נשארים איתם כבר עד סוף השירות). אז הגיע הזמן לשים לזה סוף, כשהפיתרון היחיד שנראה הוא שכל חיילת דתייה שאכפת לה מהנושא תגיש קבילה כנגד ראש ענף שיטור ומשמעת – על כך שלא מאפשרים לה ללכת לפי האמונה שלה בלי לסבול מקור".
"בתקופה כזו של קרע בעם זו שליחות ללכת עם חצאית ועל מדים"
"זה כבר החורף השני שלי בצבא", סיפרה לפז"ם רונית (שם בדוי, ככל השמות בכתבה), אחת המצטרפות לקבוצה, "ופשוט מדובר בסיוט. אני מרגישה שחלק מהשליחות שלי בצבא, מעבר לתפקיד, זה שרואים שיש בנות דתיות בצה"ל. כשרואים בחורה דתייה על מדים, במיוחד בתקופה הזו של קרע בעם, יש לזה משמעות. פונים אליי ושואלים אותי: 'למה בכלל התגייסת?'. אז מבחינתי, כשאני לובשת מדים ואני עם חצאית, אני מייצגת משהו. מבחינה דתית, הסיבה היא מטעמי צניעות, כי מכנסיים מדגישים את הצורה ואת המפשק של הרגליים".
על אף שצה"ל מתיר לחיילות ללבוש גרביונים או מכנסי טייץ בצבע גוף מתחת לחצאית, לדברי רונית אין מדובר בפיתרון מספק. "העניין הוא שגרביונים בצבע גוף הם גרביוני ניילון כאלה, שלא משנה מה הצפיפות שלהם הם לא באמת מחממים, ולכי תמצאי טייץ נורמלי ארוך בצבע גוף. מה שנדרש הוא ללבוש גרביונים או טייץ בצבע שחור או זית, כי בצבע גוף זה פשוט לא פרקטי ולא מחמם. צריך משהו שייראה בגדר הסביר. כרגע אני שמה גטקעס מתחת לחצאית, ומושכת למעלה כל הזמן כדי שלא יראו. השוק נשארת חשופה, העור מתייבש ופשוט קר. אני מכירה מישהי שחטפה כוויות קור ברגליים. יש גם את האופציה של חצאית ארוכה, אבל זה לא פרקטי, זה סופג מים, מסורבל ומכוער, ומעטות הבנות שלובשות אותה".
הרופאה מאשרת את המצוקה: החיילת קיבלה פטור ממדי א'
לדברי רונית, המצוקה נראית לעין – השבוע הבחינה בה רופאת הבסיס בו היא משרתת ואמרה לה שהיא תשמח לתת לה פטור ממדי א', על מנת שתוכל לנוע במדי ב', עם מכנסיים. "שאלתי את הרב האם זה עקרוני שאלך עם א'. הרב אמר, 'תשמעי, אני באמת לא יודע מה להגיד לך'. המון בנות דתיות נשברות בחורף ועוברות ללבוש מכנסי א', וממשיכות עם זה עד סוף השירות כי זה הרבה יותר נוח. הרב אמר לי שהוא הבין שהיו בעבר מספר קבילות בנושא, והציע להציף גל קבילות בעצמנו. לפי השמועות, הסיבה היא שבאף צבא בעולם נשים לא הולכות עם טייץ שחור, אבל גם באף צבא בעולם אין חיל חינוך".
"מי שאומר שזה פינוק, שינסה ללכת ככה בעצמו"
"אני אישית עושה יומיות", מספרת אסתר, "וזה אומר להיות על א' כל הזמן, כלומר להיות עם חצאית כל הזמן. אם קר, אני שמה גרביון שקוף, אבל זה לא באמת עוזר. אני לא מבינה את העניין הזה, כיוון שלנוע עם חצאית צבאית וגרביונים שחורים זה לא משהו שנראה לא מדוגם. אני מבינה שאלה החוקים, ואני לא אלך ואעשה בלגאן, אבל בעצם פתיחת הקבוצה ראיתי שזה משהו שבאמת לא משפיע רק עליי – ועל כן אני תומכת בזה. כרגע הפיתרון שניתן הוא לא יעיל. בכל מקום שאני הולכת, שואלים אותי אם לא קר לי. אני יכולה ללכת עם חצאית ארוכה, אבל זה מאוד מסרבל – אי אפשר להגיד שלא ניסיתי את זה, וזה פשוט לא נוח".
מה היית אומרת למי שיגדיר את המחאה שלכן כפינוק?
"הייתי אומרת לו שינסה ללכת הוא ככה, עם גרביונים לא מחממים, או עם חצאית ארוכה. מי שאומר שזה פינוק זה לא מי שמתמודד עם זה. מבחינתי חשוב ללכת עם חצאית בכל זאת, ולא להישבר, כי אני מרגישה שזה שומר עליי. אני משרתת במקום בו אין הרבה בנות דתיות ולכן אין מודעות. בכל מה שקשור ביחס אליי ובאיך שמדברים איתי, אני מניחה שאם הייתי עם מכנסיים הייתי צריכה להסביר את עצמי הרבה יותר. אני מאמינה בזה, וזה חלק מהחיים שלי".
"לא חושבת שמה שנעשה מונע מאיתנו לממש את האמונה שלנו"
ויש גם קולות אחרים, אפילו מתוך קבוצת החיילות המוחות. "אני התגייסתי עם חצאית", מספרת אורטל. "התגייסתי בתקופה שזה היה בה פחות מקובל, אחרי שהייתי במדרשה. קיבלתי חצאית ארוכה בבקו"ם, משהו שהוא קצת בלתי לביש, שהצרתי בשביל שיהיה קצת יותר נוח. אחרי שסיימתי את הקורס הפכתי למפקדת בשטח. בתור מפקדת הייתה תחושה מוזרה ללכת עם חצאית, אבל החלטתי להישאר ככה למרות הכל. זו סוגייה מורכבת: מצד אחד אתה בשליחות מסוימת, מצד שני לשמר את הזהות, אפילו להראות שזה אפשרי להיות דתי בצבא, ללכת עם חצאית; להראות שאפשר לשלב בין השניים.
"אבל אני חייבת לספר שאני נתקלת בדילמה שגם הצבא מתקיל אותי בה: האם החצאית היא רק משהו מייצג או שהיא באמת יותר צנועה? הרי בעצם כך שאני לובשת חצאית אני יוצאת דופן וכולם מסתכלים עליי, זה שונה בנוף. זו סוגייה שאני מתחבטת איתה בכל פעם שאני עולה על מדי א', האם אני מתעקשת על הייצוג או על הצניעות האמיתית".
אורטל יצאה לקצונה, והגיעה לבה"ד 1 שבמצפה רמון דווקא בחודשי החורף. "לבשתי גרביונים בצבע גוף, וזה ממש לא עושה את העבודה. בחיים לא שמעתי על גרביון מצמר בצבע כזה, וגם טייץ קשה למצוא. אפשר ללכת עם חצאית ארוכה, ואני לא מקבלת את זה שזה מסרבל ונרטב. לדעתי זה עניין של נראות, להיראות כפי שרוצים להיראות, כי זה באמת קשה. אני מנסה באמת להסתכל על זה דרך העיניים של הצבא: להבין האם מסתתרת פה בעיה בדיגום או בשוויון. אני לא חושבת שהצבא לא רוצה לעזור לבנות הדתיות או שהוא הולך עם הראש בקיר. יש פה היגיון מסוים ויש אופציות, שאולי נראות לחלק מהבנות פחות נוח. אני לא חושבת שהצבא מנסה לשים רגליים לבת הדתייה. בהחלט יש מקום לבחון את הדברים, להגיע לפשרה, אבל אני לא חושבת שמה שנעשה מונע מאיתנו לממש את האמונה שלנו".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "על פי פקודות הצבא מותר ללבוש גרביונים בצבא גוף או שקוף מתחת לחצאית, וזו לא שונתה בשנים האחרונות. בנוסף, אין כל הגבלה על עובי או איכות הגרביון".