מאז פרצה מלחמת "חרבות ברזל" עם מתקפת הטרור הרצחנית והטבח שביצעו מחבלי חמאס וארגוני הטרור מרצועת עזה ביום שבת של ה-7 באוקטובר בדרום הארץ, תוקף צה"ל בעזה בעיקר מהאוויר יחד עם תקיפות מהים, ירי ארטילרי ויחידות מיוחדות. על פי הודעות דובר צה"ל הצבא מתכונן לכניסה קרקעית לרצועה.

עיקר השיח בימים האחרונים הוא האם נכון לישראל להיכנס עכשיו קרקעית או להמתין ולפעול להחזרת כמה שיותר מהחטופים שנלקחו לרצועת עזה, לצד המשך כתישה מהאוויר והים כדי לצמצם סיכון לכוחות אם וכאשר יוחלט להיכנס קרקעית. על הרקע הזה אספנו כמה מהשאלות הבוערות וניסינו לענות עליהן.

מה כן אפשר להשיג מהאוויר ומה אי אפשר?
חיל האוויר פועל כחלק ממערך ההגנה, בין השאר ציד חוליות נ"ט של חמאס וציד חוליות שיגור רקטות ופגיעה במשגרים עצמם ובמחסנים. בצד ההתקפי מטוסי הקרב פוגעים במפקדות ומערך התקשורת שמנהלים את הלחימה נגד צה"ל, וינהלו את ההגנה כאשר יחל התמרון הקרקעי. בנוסף פוגעים מהאוויר במפקדים הטקטיים בשטח ומנסים להגיע לבכירים. לכך יש להוסיף תוואי מנהרות ופירים שהם חלק ממערך ההגנה של חמאס.

למרות ההצלחות הרבות, לא ניתן להשמיד את כל המפקדות, חוליות הנ"ט ומשגרי הרקטות מהאוויר. גם לא את מערך ההגנה, שרובו נמצא מתחת לקרקע. לכל זה צריך כוח קרקעי. לוחמי היבשה גם יגרו (מהמילה גירוי) באופן טבעי את מחבלי חמאס, מה שיאפשר איסוף מודיעין וסגירת מעגלי אש עליהם.

בנוסף, מקום שבו יהיה כוח קרקעי יפסיק בסבירות גבוהה להיות מתחם שיגור של חמאס. כוחות היבשה יגיעו למקומות בהם יסתתרו בכירי חמאס. עוד נדגיש שכל מחבל שיפול חי לידי כוחות היבשה, עשוי לספק להם מודיעין שיציף עוד מטרות לתקיפה.

האם אפשר לפגוע משמעותית ביותר במנהרות הטרור בעזה, בלי להיכנס קרקעית?

חיל האוויר כבר הוכיח שהוא יכול להשמיד מאות ק"מ של מנהרות ופתחים. אולם במקום שלא יהיו בו לוחמי יבשה התיקון יהיה מהיר יחסית או שיעשו מעקפים. מעבר לזה, אורך המנהרות בעזה אדיר וסביר להניח שצה"ל לא מכיר את כל המנהרות, מה שישתנה כאשר לוחמים יגיעו לשם, ייכנסו ויחקרו.

אם כן איך עושים את זה, פצצות חודרות בונקרים? מה היכולות שלנו בתחום?
השמדת המנהרות מהאוויר נעשית על ידי פצצות חכמות מדויקות שחודרות את הקרקע ומתפוצצות בתזמון מדויק כשהן בחלל המנהרה. לצד החימוש הדבר גם דורש מודיעין מדויק.

כמה זמן, על פי הערכות, חיל האוויר יוכל להמשיך לתקוף ככה בעזה? לכמה זמן עוד יהיו לו מטרות רלוונטיות, האם מינון התקיפות ילך וירד?
לחיל האוויר מלאי חימוש וחלפים ללחימה של הרבה מאוד חודשים. בוודאי כאשר יש כבר אספקה מארה"ב. בבנק המטרות שנבנה לאורך שנים, יש על פי הצהרות העבר אלפי מטרות. מעבר לזה, הפעילות האווירית והמודיעינית מייצרת כל הזמן מטרות חדשות. הכמות של המטרות תגדל עוד יותר כאשר יחל התמרון היבשתי.

מה אפשר להשיג בכניסה קרקעית שאי אפשר להשיג מהאוויר?
כאמור, כניסה קרקעית תייצר מודיעין רב ככל שהכוחות יכנסו ויתקדמו. חמאס ייצא להילחם נגד צה"ל ולמרות המאמצים שלהם "לעקוץ ולברוח", הם יהיו חייבים להיחשף, גם אם לזמן קצר.

כניסה קרקעית תאפשר לצבא להשתלט על מתחמי שיגור, קטעי מנהרות ותשתית טרור, שתביא להורדת נפח השיגורים באופן משמעותי, וזה יגבר ככל שהכניסה הישראלית תהיה עמוקה ונרחבת יותר. הכניסה יכולה גם לצמצם את היכולת של ארגוני הטרור בעזה לפגוע בעורף הישראלי.

נניח שמחליטים להיכנס קרקעית רק אחרי מיצוי של המהלך שלא כולל כניסה, מה על פי הערכות יהיה השלב המתאים לזה? 
יש נקודת זמן שמשלבת בין אימון הכוחות והכנתם למשימה לבין השמדה של מאסה קריטית של מטרות, אז צפויה להתחיל הכניסה הקרקעית, מתוך הבנה שההתקדמות צריכה להיות מלווה בהרבה מאוד אש ובחיפוי ושילוב של כלל הכוחות.