חיל האוויר האמריקאי הודיע שמטוס קרב שלו ביצע בהצלחה ניסוי הטלה הראשון של טיל SiAW - Stand-in Attack Weapon טיל אוויר-קרקע שמיועד להתמודדות עם מערכות הגנה אווירית מתקדמות.

טילי אוויר-קרקע העתידיים של חיל האוויר האמריקאי, שמיועדים בין השאר לפעול ממטוסי F-35 פותחו כדי להתמודד עם איומים מתקדמים בזירות קרב מאתגרות, טכנולוגית ומבצעית. נורת'רופ גרומן אמורה להתחיל לספק את הטיל בשנת 2026 וסביר מאוד להניח שנראה אותו בחילות אוויר נוספים, אולי גם הישראלי.

בספטמבר 2023, חיל האוויר האמריקאי העניק לנורת'רופ גרומן חוזה בהיקף של כ-705 מיליון דולר לאספקת הדור החדש של טילי אוויר-קרקע שניתן יהיה לשאת בתאי החימוש הפנימיים של מטוסי F-35 כך שיישמרו על חתימת מכ"ם נמוכה.

הטילים האלה יאפשרו למטוסי החמקן לשגר את החימוש שלהם ממרחק בטוח ולעזוב מיידית את הזירה, כשהטיל ממשך לטוס לעבר המטרה באופן אוטונומי, גם כשמדובר במטרות תקיפה ניידות, בלב אזור שמוגן בכבדות על ידי מערכות טילי נ"מ.

המטוס והטיל (צילום: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Blake Wiles)
ניסוי הטלת טיל SiAW|צילום: U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Blake Wiles

חיל האוויר האמריקאי תיאר את טיל ה-SiAW החדש כנשק שנועד לספק יכולת פגיעה נגד מטרות שניתן לנייד במהירות גבוהה, כמו למשל משגרי טילים ורקטות וגם נגד ספינות, בנוסף למערכות לוחמה אלקטרונית. בחברה היצרנית הוסיפו שהטילים החדשים מצוידים בטכנולוגיות מתקדמות לתקשורת משופרת בין מטוס הקרב לטיל, דבר שיבטיח דיוק גבוה וביצוע משימה איכותי.

במסגרת השלב שמאפשר את ההתקדמות בניסויים העתידיים של הפיתוח, בדקו שהטיל החדש נפרד באופן בטוח מהמטוס. הטיל מפותח בטכנולוגיות שיאפשרו שדרוגים עתידיים וייצור בעלויות נמוכות יחסית. עוד ציינו בחברה שהנשק האינרטי, כלומר ללא חומר נפץ ומנוע במקרה הזה, ישמש כדי לוודא שהמטוס יכול לשאת את הנשק ולהטיל אותו באופן בטוח.

בחיל האוויר האמריקאי אמרו שטילי SiAW צפויים להיות מופעלים נגד מטרות כמו אתרי פיקוד בקרה ושליטה, משגרי טילים בליסטיים וטילי שיוט שהפכו איום משמעותי על רקע תקיפת האיראנים נגד ישראל, כולל מיליציות וארגוני טרור ועל רקע המלחמה באוקראינה. בנוסף שהם יופעלו נגד מערכות לשיבוש GPS, מערכות נגד לוויינים שבשנים האחרונות פותחו על ידי סין ורוסיה, כמו גם מטרות אחרות בעלות ערך גבוה.

לצד המגוון הרחב של מטרות שהטיל הזה ידע להשמיד, הטכנולוגיה המתקדמת של הטיל החדש מאפשרת לו להתמודד עם איומים מגוונים ומערכי שיבוש של אויב. ה-SiAW צפוי להיות מהיר יותר גם מהטילים הקיימים כיום בשרות חיל האוויר האמריקאי וגם הטווח שלו צפוי להיות ארוך משמעותית מזה של דור הטילים הנוכחי. בארה"ב מתייחסים לזה כמערכת נשק שמסמלת את התקדמות חיל האוויר האמריקאי בהתאמה לאתגרים הקיימים והעתידיים בשדה הקרב. ובנוסף את הפער הטכנולוגי שבין האמריקאים ליריבים שלהם.

נראה שתהליך הפיתוח של הטיל החדש מתקדם בקצב גבוה. על פי הדיווחים בארה"ב, הניסוי בוצע עוד לפני ההודעה הרשמית על מסירת טיל הניסוי הראשון. נורת'רופ גרומן הודיעה על המסירה רק ב-18 בנובמבר, בעוד שהניסוי התרחש על פי ההודעה ב-7 בחודש.

חיל האוויר האמריקאי פרסם שהם מתכננים להגיע ליכולת מבצעית ראשונית עד שנת 2026. בנוסף שבכוונתם לרכוש 400 טילים מהסוג הזה עד שנת 2028 ולהגיע עד ל-3,000 בשנים שאחרי. עד שזה יקרה הם מפעילים גם את טילי ה-AARGM-ER כיכולת ביניים.