שר הביטחון ישראל כ"ץ הודיע אחרי התפטרות הרמטכ"ל הרצי הלוי שכבר במהלך הימים הקרובים הוא יתחיל לראיין מועמדים לתפקיד הרמטכ"ל הבא. בכוונת השר להכריז על המועמד שלו לתפקיד בעוד כשבועיים וכצפוי, שיחת היום בצה"ל היא סביב ההתפטרות של הלוי וזהות המועמד, כאשר השם המוביל הוא האלוף במילואים אייל זמיר, כיום מנכ"ל משרד הביטחון.
בכירים בצה"ל ששוחחו ביממה האחרונה עם mako אמרו ברובם שההתפטרות של הרמטכ"ל הלוי הגיעה מאוחר מדי. בכיר במטה הכללי אף אמר: "חלק מהאש שספגנו מהדרג הפוליטי הוא הביא עלינו, בגלל ההתעקשות שלו להישאר".
מנגד, קצין בכיר בצה"ל אמר: "הרצי נושא באחריות המלאה לכישלון, הוא אמר את זה מהרגע הראשון. אבל הוא היה הדמות הנכונה להעביר את צה"ל מההלם של הכישלון להתקפה ולהכרעה במלחמה רב-זירתית, בזמן שבדרג המדיני וגם אצלנו (בצה"ל) אנשים עוד היו בהלם".
עיקר השיח בצבא נע באופן טבעי סביב זהות הרמטכ"ל ה-24 של צה"ל. "גורם צבאי בכיר נוסף איתו שוחחנו, אמר ש"לנושא יש משמעות באופן שבו הצבא יתנהל בשנים הבאות. כשהשר יבחר את המפקד העליון הבא, הוא יבחר גם דפוס פעולה וסגנון פיקוד וכל מועמד מביא איתו משהו שונה, שנבנה לאורך השנים בתפקידים והדרך שהוא עבר".
שני המועמדים המסומנים להחלפת הרמטכ"ל הלוי הם סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם, שגדל בצנחנים והאלוף אייל זמיר, שהפסיד בהתמודדות הקודמת להלוי ומכהן כיום כמנכ"ל משרד הביטחון.
לפחות על פי הגורמים ששוחחו עם mako, נראה שרוב הפיקוד הבכיר של צה"ל מעדיף לראות את זמיר בלשכת הרמטכ"ל. ישנו מועמד שלישי, אלוף פיקוד הצפון אורי גורדין, שצמח בסיירת מטכ"ל.
מהשיח בין המפקדים בצבא, גם בדרגים הנמוכים עולה שישנה התנגדות למינוי של האלוף ברעם לתפקיד הרמטכ"ל, בעיקר בגלל מה שהם מכנים "חונטת הצנחנים". קצין בכיר אמר: "מינוי של ברעם יגרום להרבה קצינים בכירים לעזוב את הצבא. קבוצת הצנחנים ייצרה בשנים האחרונות התנגדות, בגלל ההתנהלות האופי והדרך שלה. זה לא מניע אישי, צה"ל צריך אופי ודרך שונה".
בכיר אחר הסביר שרוב הרמטכ"לים של צה"ל היו צנחנים וכמעט שלא הגיעו רמטכ"לים משאר הזרועות. לדבריו הסיבה שהרוב מעדיפים את האלוף זמיר, היא מכיוון ש"בשריון יש תפיסה שונה של המערכה וזה חיל שבנוי ללחימה עצימה. מי שצמח בשריון התחנך על משמעת ונוקשות, שזה משהו שחסר מאוד".
הוא הוסיף גם שהשריון "הוכיח שמלבד העובדה שהם החיל המתמרן העיקרי, הם מביאים סדר ותרבות ארגונית שונה מרוב זרוע היבשה". עוד ציינו שמסלול הקידום של אלוף זמיר שם אותו במקום מתאים יותר, בגלל תפקידי המטה שעשה וגם הראייה האזרחית הנרחבת, במסגרת התפקיד שלו כמנכ"ל משרד הביטחון ובעבר גם מזכירו הצבאי של ראש הממשלה.
מי שיהיה הרמטכ"ל הבא יקבל אחריות על נושאים מורכבים ולא פשוטים, בראשם המשך שיקום הצבא והאמון שלו מול הציבור וגם הדרג המדיני. הוא יהיה צריך להוביל הכרה ותהליך עמוק לשינוי התרבות הארגונית המאוד בעייתית, בעיקר של צבא היבשה, ולהחזיר למפקדים והלוחמים את האמון בעצמם וביכולות שלהם, שנסדק ב-7 באוקטובר.