הסלון האווירי והביטחוני מהגדולים והחשובים בעולם, ILA ברלין 2022, נפתח אתמול (רביעי), ומעורר סקרנות רבה: ה-ILA היא תערוכה בינלאומית לחידושים בתחום החלל והתעופה, הראשונה מאז שהרוסים פלשו לאוקראינה, מה שהביא לגידול אדיר בתקציבי הביטחון של מדינות רבות.
למעלה מאלף חברות ביטחוניות ונציגויות של צבאות רבים הגיעו לברלין, בהן גם חברות ישראליות, במטרה לסגור עסקאות נשק כמובן, והתערוכה כוללת תצוגה אווירית וקרקעית של כלי טיס רבים ומערכות חימוש - אבל מה שמעניין באמת נסגר בחדרי הפגישות הרחק מעין הציבור והתקשורת שהגיעו לתערוכה.
השבוע יצויינו ארבעה חודשים לפרוץ המלחמה באוקראינה, וצבאות רבים, במיוחד באירופה (וגם הרחק משם כולל ישראל) כבר החלו בהפקת לקחים. בין שלל הלקחים דווח על הגדלת תקציבי הביטחון, כאשר בגרמניה המערכות אף דיווחו על השקעת ענק בהיקף של 107 מיליארד דולר מעבר לתקציב השנתי.
ג'י אר מקדונלד, סגן מנהל תכנית ה F-35 בלוקהיד מרטין, אמר לכתבים שנעשים מאמצים להאיץ את העסקה לרכש מטוסי החמקן עבור חיל האוויר הגרמני. הוא ציין שמטוס ה F-35 הראשון צפוי לנחות בגרמניה כבר ב-2026. לחץ על הגרמנים נרשם גם מצד חברת בואינג, אחרי שברלין החליטה לרכוש את מסוק ה CH-47F צ'ינוק במקום ה CH-53K שנבחר אגב על ידי ישראל.
מייקל הוסטאר, סגן נשיא בבואינג, סיפר לכתבים שהגיעו לתערוכה כי במסגרת החוזה שנחתם, מסוקי הצ'ינוק הראשונים יגיעו לגרמניה כבר ברבעון הראשון של 2023. יש לציין כי ההחלטה הגרמנית בדבר רכש המסוק המדובר הביאה לכך שישראל היא היחידה מחוץ לארה"ב שרכשה את ה K, והמשמעות העיקרית מבחינת צה"ל היא שמחיר המסוק היקר לא צפוי לרדת.
במקביל לזה, מנכ"ל דאסו הצרפתית חשף בברלין כי קיים מבוי סתום בהתקדמות הפרויקט לייצור מטוס קרב חמקן אירופאי, שיתחרה בחמקנים של ארה"ב. מדובר בפרויקט לו שותפות צרפת, גרמניה וספרד. הוא ציין שבכוונתם לנצל את הפגישות בברלין בכדי להתגבר על המשבר, וגם פה נראה שהמהלכים של פוטין באוקראינה יסייעו לפתור את המשבר.
כאמור, מה שמעניין במיוחד הוא מה שקורה בחדרי הישיבות הסגורים, שם נפגשים בכירי משרדי ההגנה והצבאות השונים שהגיעו לגרמניה עם נציגי החברות הביטחוניות. לדברי גורמים בחברות איתם שוחחנו, הישראלים מחוזרים על ידי צבאות רבים כולל של מדינות ערביות רבות.
חברת רפאל היא הראשונה להוציא כותרת מהתערוכה בברלין; החברה הודיעה כי תייצר על אדמת גרמניה, בשיתוף "דיאהל דיפנס" הגרמנית פצצות חכמות מסוג ספייס 250 ER וספייס 250 גלישה. מדובר בפצצות המופעלות בהצלחה על ידי חיל האוויר הישראלי, מה שללא ספק תורם למכירות.
ל-ILA ברלין הגיעו כל החברות הישראליות המובילות, בהן גם אלביט והתעשייה אווירית. שם אין הרבה חדש, אולם לאור המלחמה באוקראינה, התגברה הדרישה למערכות לוחמה אלקטרונית כחול לבן, טילים נגד טנקים מסוג "ספייק", פצצות חכמות וטילי אוויר-אוויר, כמו גם מטוסים ללא טייס וחימוש משוטט לצד מכ"מים. הנציגים הגרמנים החלו לגשש לגבי רכש של טילי חץ וסוללות כיפת ברזל והם לא היחידים באירופה שבודקים אפשרות לרכש מערכות המכ"ם וההגנה הישראליות, כשהם צופים במתקפות הטילים והרקטות על אוקראינה.
גם תחום הלייזר הישראלי צובר תאוצה והרבה התעניינות בברלין. אלביט מערכות מציגה ב ILA ברלין מערכות לייזר, מבוססת אינפרה אדום להגנה על מטוסי קרב, מסוג -J-MUSIC DIRC (דירקם). כידוע, עשרות מטוסי קרב רוסים נפלו באוקראינה אחרי שנפגעו מטילי כתף, ומערכת זו מנטרלת את טילי הכתף ע"י קרן לייזר המשוגרת לראש הטיל. יש לציין כי מערכת זו כבר מגנה על מטוסים גרמנים ועוד רבים כולל מטוסי נשיאים וראשי ממשלות בעולם.
בברלין מוצגת גם מערכת ReDrone שמספקת הגנה נגד חדירה של רחפנים עוינים למרחב האווירי באזורים האסורים לטיסה, אזורים קריטיים, ותשתיות לאומיות. תחום נוסף שצובר תאוצה בשנים האחרונות. התעשיות הביטחוניות בישראל צופות כי סדרת הפגישות המתקיימות ברגעים אלה ממש בברלין, יבשילו כבר בעתיד הקרוב לעסקאות בשווי מיליארדי דולרים לאור הלחץ האירופאי בעיקר מפני הרוסים וההתחמשות שם.