זה היה עוד יום במלחמה הארוכה בעומק רצועת עזה. בן לייסורק ממודיעין ונדב פרנק מירושלים, שמשרתים ביחידות שונות של חטיבת הצנחנים, זיהו פנים מוכרות באחד המבנים שאליהם נכנסו.

"באחד האיתורים בתוך הרצועה, במהלך התמרון, חברתי במקרה לגדוד של נדב", שיחזר בן והסביר: "כחלק מהתפקיד שלי כקצין קשר, אני מתעסק בציוד שנדב משתמש בשטח וכשהוא עלה לקומה ששהיתי בה עם הכוחות, הפרצוף שלו היה לי מוכר. שאלתי אם הוא במקרה למד במכינת חנתון, הוא כמובן אמר שכן והתרגש מאוד".

השניים, בוגרי המכינה הקדם צבאית משני מחזורים שונים, לא תיארו לעצמם שייפגשו דווקא בעזה, בימי לחימה. "כבר מעל 10 חודשים שכולנו במלחמה וקשה מאוד לצאת מהשחיקה היומיומית", שיתף בן. "פתאום, בין כל העומס והציוד על הגב - הייתה מן נקודת אור בין כל הבלגן. מה שבעיקר עשה לי טוב בלב הוא האופן בו שנינו דיברנו, כאילו אנחנו מבינים אחד את השני בלי להכיר כל כך מראש. חווינו את אותן החוויות ולמדנו את אותם הערכים והשיעורים, כיף להיות בקרבת אנשים כאלו".

בן לייסורק בעזה (צילום: פרטי)
בן לייסורק בעזה|צילום: פרטי

נדב, שאותו פגש בן במקרה בתוך עזה וזיהה אותו מהעבר המשותף במכינה, סיפר מצדו שמה שאותו הכי מדרבן אחרי חודשים ארוכים של לחימה הוא נושא השבת החטופים. לנדב קשר אישי לכך, כשחברו הירש גולדברג-פולין ז"ל הוא אחד מששת החטופים שנרצחו בשבי בשבוע שעבר. "המשפחות שלנו קרובות מאוד וכל פעם שנכנסתי הייתי שם תמונה שלו בכיס, מוציא אותה ונזכר ברגעים הטובים איתו", סיפר נדב על החברות עם הירש ז"ל. 

"עכשיו כשהירש כבר לא איתנו הכל נהיה יותר אמיתי עבורי. הייתה מן תקווה כזאת שיחזור אלינו בחיים, תקווה שאי אפשר להסביר במילים, תקווה שעלתה לשמיים. כל מי שהכיר אותו ידע כמה הוא חתר לשלום ואהבת האחר. אמשיך להיכנס לשם עבורו עד שכולם חוזרים, אפילו אם אינם עוד בחיים. מה שהכי מדרבן אותי הוא השבת החטופים".

על תחושותיו האישיות במלחמה הארוכה סיפר נדב: "המציאות פגשה כל אחד, ותפיסת העולם שלי מאז 7.10 השתנתה מאוד. הבנתי שאני נמצא בחזית של משהו כל כך משמעותי בתולדות העם היהודי, ואם לא נהיה שם אנחנו להילחם אז מי? כשאני חוזר הביתה אני רואה ילדים חיים את חייהם ללא דאגות וזה משמח אותי, כי זו בדיוק מטרת צה״ל, לתת למדינה לחיות בשלווה. עכשיו זה לא זמן להתמקד בעצמי אלא במשהו הרבה יותר גדול ממני. ברגע שהבנת את זה הכל נהיה יותר קל".

הירש גולדברג - פולין ז
הירש גולדברג - פולין ז"ל|צילום: באדיבות המשפחה

המכינה הקדם-צבאית בחנתון הוקמה בשנת 2012 כמכינה מעורבת ברוח היהדות המסורתית ובזיקה לתנועה המסורתית, מתוך הבנה שמדינת ישראל נדרשת לעסוק בשאלות של זהות, הגדרה ומהות כשאלות קיומיות לצד המחויבות לשירות משמעותי בצה"ל ולפיקוד בתוכו. 

ראש מדרשת חנתון למנהיגות הרב יואב אנדי, ששמע על המפגש של שני הבוגרים בלחימה בעזה ביקש למסור כי "הרוח ה'חנתונית' של הבוגרים והבוגרות והחניכים והחניכות שלנו נושבת בהם בכל מקום. אנחנו גאים בהם, ומחזקים אותם, סומכים עליהם שיעשו חיל בכל מקום, יבצעו את המשימות המוטלות עליהם ויחזרו הביתה בשלום עם כל חיילות וחיילי צה"ל, החטופות והחטופים והמפונים מצפון ודרום. יחד ננצח".

הנערים והנערות משתייכים לכל גווני וזרמי היהדות ומרכיבים פסיפס אנושי ייחודי. כמו כן, במכינה לומדים מדי שנה חניכים מתוכנית "שיבולים" לצעירים עם מוגבלות במכינות הקדם צבאיות, כאשר בשנים קודמות היו חניכים עם שיתוק מוחין, מוגבלות ראייה ושמיעה, על הספקטרום האוטיסטי ועוד. 

בשבוע הבא צפוי להיפתח מחזור 13 של המכינה, עם עשרות חניכות וחניכים שיגיעו מרחבי הקשת הישראלית לקיבוץ הגלילי, ויעברו במהלך השנה לימודים, חיי קבוצה, התנדבות ביותר מ-30 מקומות בגליל, שבועות שטח, סדרות להכרה עם החברה הישראלית, לימודי יהדות, ציונות והומניזם.