בישראל ציינו חצי שנה לפרוץ מלחמת חרבות ברזל, ובתאריך הסמלי הזה, במהלך הלילה שבין שבת לראשון, כוחות אוגדה 98 יצאו מח'אן יונס, אחרי שהשלימו שם את המשימות שלהם. בין הכוחות שפעלו בח'אן יונס במסגרת של אוגדה 98 נמצאות חטיבות הקומנדו, הצנחנים, גבעתי, חטיבה 7 וכוחות נוספים רבים.

"יצאנו מח'אן יונס אחרי שהשלמנו את כל המשימות שם והשמדנו את כל התשתית שהייתה מוכרת לנו", הסביר גורם צבאי בכיר. "הרגנו שם המון מחבלים. כבר חודש וחצי שהכוחות בח'אן יונס פועלים במתכונת של פשיטות ממגננים. נמשיך במתכונת הזו אבל עם חשיפת כוחות נמוכה יותר לאויב".

אותו גורם אישר ש"הרבה כוחות ישבו במגננים ימים ארוכים בלי לחימה. זה נתן למחבלים של חמאס את היכולת לנסות לפגוע בהם ולפעמים להצליח. יציאת הכוחות תאפשר לנו לעשות פשיטות לאן שנרצה, עם יכולת נמוכה יותר לחמאס לבצע תקיפות גרילה נגד הלוחמים שלנו. אחרי הפעולה בחיאן יונס, יש לנו אפשרות לבצע את אותן פשיטות עם כוחות קטנים יותר ובזמן מהיר יותר, כמו בצפון הרצועה".

 

משמעות נוספת של היציאה מח'אן יונס לפשיטות היא שפליטים עזתים ברפיח ובדרום הרצועה יכולים לחזור לבתים שלהם בח'אן יונס, באזור של מחנות המרכז ובכל המרחב שמדרום לציר ההומניטרי בצפון הרצועה. גורמים בצבא מסבירים שזה צפוי להפחית משמעותית את כמות הפליטים ברפיח, לקראת פעולה צבאית אפשרית שם.

בשלב זה לא התקבל אישור להיכנס לרפיח ולא החלו ההכנות לפשיטה כזו. גם לא במחנות המרכז. אך ייתכן וריענון הכוחות לצד חזרת חלק מהפליטים יוביל לכך בהמשך. ברפיח נשארו עוד ארבע גדודי חמאס ויש עוד גדוד אחד במרכז הרצועה, בדיר אל-בלח, לשם לא ניתן אישור כניסה מהדרג המדיני. "יש לנו תוכניות להמשך, לא רק לרפיח, הן הוצגו לדרג המדיני", אמרו על כך היום בצה"ל.

ברצועת עזה נשארו כעת רק שתי חטיבות, 401 של השריון ונח"ל, יחד עם מסגרות מוקטנות מחטיבות נוספות, תחת אוגדה 162 שנמצאים בציר ההומניטרי, שמבתר את הרצועה לשניים, "כדי למנוע חזרה של תושבים לצפון הרצועה עד שאנחנו נחליט", כפי שהסביר גורם צבאי בכיר. שאר הכוחות נפרסו מסביב לרצועת עזה, משם הם מבצעים הגנה על עוטף עזה וייצאו לפשיטות קרקעיות מבוססות מודיעין.

המשמעות של פשיטות מבוססות מודיעין, היא שבחודשים הקרובים צה"ל יעכנס למקומות ברצועת עזה שעליהם יצביע שב"כ או אגף המודיעין. במקביל לזה, חיל האוויר ימשיך לפעול ברצועת עזה במטרה לחשוף ולהשמיד מחבלים כמו גם תשתיות טרור.

בכל פעם כשיעלה מידע משמעותי, כוח משולב חי"ר, שריון, הנדסה ויחידות נוספות, יתמרן לאותו המקום במהירות, ויישאר שם עד להשמדה. סביר שנראה פשיטות חוזרות כאלה למקומות שצה"ל פעל בהם שוב ושוב, משום שלא נמצא הגורם המתאים שישלוט ברצועה וחמאס רחוק מלהיות מוכרע, שלטונית וצבאית.

תיעוד מהמבצע האוגדתי (צילום: דובר צה
מבצע אוגדתי בשכונת חמד שבח'אן יונס|צילום: דובר צה"ל