למרות הירידה באחוזי ההתייצבות לשירות מילואים אחרי יותר משנה של מלחמה, הממשלה תאשר היום (ראשון) בישיבתה השבועית, את הארכת הצו המיוחד שמסמיך את צה"ל לגייס 320 אלף חיילי מילואים בצו 8 עד 2 במרץ 2025. ההחלטה להאריך את תוקף הצווים תאפשר לצבא לגייס חיילים בהתראה קצרה ולתקופה ארוכה, בניגוד לחוק המילואים הקיים, שעדיין לא הותאם למצב החדש, שצפוי להימשך עוד שנים.

ההחלטה להאריך את הצווים לחיילי המילואים מגיעה אחרי שהכנסת לא שינתה את חוק הגיוס שיאריך חזרה את שירות החובה לשלוש שנים. בנוסף לא שינו גם את חוק המילואים, שכיום מגביל את כמות הימ"מים (ימי מילואים) בכל שנה ואת הקווים שכל חייל אמור לעשות. מעל לכל זה, גם לא טופל נושא גיוס החרדים, וכך צה"ל מצא את עצמו עם מחסור חמור בחיילים בזמן מלחמה רב-זירתית שנמשכת יותר משנה.

בשל המצב הממשלה צפויה לאשר היום החלטה שתסמיך "את ראש חטיבת המבצעים שבאגף המבצעים ואת מי שהוסמך לקרוא לחיילי מילואים לשירות מילואים בפקודות הצבא, כהגדרתן בחוק בשיפוט הצבאי, לקרוא בצו למספר מרבי של 320,000 חיילים לשרות מילואים עד ליום ה-2 במרץ 2025", לשון נוסח ההחלטה שתעלה בישיבת הממשלה.

בצה"ל טוענים שאחוז ההתייצבות למילואים עומד כיום על 80 עד 90 אחוזים כאשר בחודשי המלחמה הראשונים הנתון עמד על 100 אחוזים ויותר. אבל כפי שפרסמנו לאחרונה ב-mako, גורמים בצה"ל טוענים שהנתון נמוך יותר ועומד על ממוצע של 75 אחוזי התייצבות. עוד פרסמנו שישנן יחידות לוחמות בהן הנתון נמוך עד כדי 60 אחוזי התייצבות והצפי בצבא הוא שממוצע אחוזי ההתייצבות למילואים ירד עוד יותר.

כדי להתמודד עם המחסור בחיילים, כבר כמה חודשים שיחידות רבות מגייסות חיילי מילואים ברשתות החברתיות. זה נותן מענה לטווח הקצר ומעלה את אחוז המשרתים באותן יחידות. אבל זה פוגע בלכידות של היחידה, בשפה המשותפת וגם מייצר בעיה ביטחונית, כשלא תמיד העבר והניסיון של מי שהתנדב מוכר ליחידה. בנוסף מדובר בהתנדבות בזמן המלחמה, ולא תוכנית לטווח ארוך.

ישיבת ממשלה (צילום: חיים צח, לע
ישיבת ממשלה|צילום: חיים צח, לע"מ