ה"מק פורק", מתקן הפלסטיק הכתום, נפוץ כבר מזמן ביחידות צה"ל הלוחמות. הנחייה חדשה של מבק"א (מחלקת בקרת איכות) תחייב את כל יחידות הצבא לנוע עם "מק פורק" בכל נשק אישי החל מחודש מרץ. תפקידו הוא לתת תמונת מצב לחייל ולמפקד על כך שבבית הבליעה אין כדור בקנה.
יתרונות ה"מק פורק" הם מתן אינדיקציה ברורה לגבי מצב הנשק, הגברת הפיקוד והשליטה וצמצום משמעותי בכמות הפריקות והעיסוק בנשק. "המק פורק מאפשר לדעת בוודאות מוחלטת אם יש כדור בנשק", הסביר בשיחה לאתר צה"ל ראש מבק"א, אל"ם צביקה דן. "בשנים האחרונות ערכנו הליך בחינה והבנו מהר מאוד שמדובר באמצעי חשוב, כיוון שהוא מחזק אצל החייל את ההבנה שאין כדור, מגביר את האחריות של החייל וגם מצמצם את העיסוק שלו בנשק", חידד.
כעת יימצא ה"מק פורק" בכל נשקייה בצה"ל, כשעל היחידות יהיה להיערך לחלוקת "מק פורק" לכל נושא נשק אישי בצה"ל - החל משלב הטירונות. הוא יחולק ליחידות לוחמות, ליחידות תומכות לחימה וליחידות עורפיות אשר בהן נושאים החיילים נשק אישי. בשלב זה ההנחיה מתייחסת למפקדים וחיילים בסדיר בלבד, ואילו מערך המילואים יחויב בנוהל זה בשלב מאוחר יותר.
198 דיווחים על פליטות כדורים ב-2013
כשמסתכלים על נתוני פליטות הכדורים ניתן להבין את חשיבות האמצעי הזה. בשנת 2013 התקבלו 198 דיווחים על פליטות כדורים, ו-210 דיווחים על משחקים בנשק. למרות זאת, בעקבות השינויים בנשק האישי (שינוי שיטת הפריקה והכנסת ה"מק פורק" במספר יחידות) כמות הפליטות פחתה בצורה משמעותית לעומת שנים קודמות.
אחד היעדים המרכזיים במבק"א לשנת 2014 הוא הטמעת ה"מק פורק" בנשק האישי של כלל החיילים בצה"ל. "יש לזה תקופת מבחן, ואני מניח שייקח זמן בצבא ללמוד ולאמוד את האפקטיביות", סיפר אל"ם דן. "אין לי ספק שהמהלך יצמצם משמעותית את מספר פליטות הכדורים", סיכם.