צה"ל מדווח שלוחמי חיל התותחנים ביצעו לראשונה ירי בתותח העתידי של החיל, "הרועם". מהצבא נמסר ש"בימים האחרונים הושלם מודל מבצעי ראשון של התותח החדש שכלל נסיעת שטח, חימוש, וירי ראשון שהופעל על ידי לוחמי תותחנים".

התותח החדש שפותח על ידי חברת "אלביט" יעניק לחטיבות האש של חיל התותחנים יכולות חדשות ונחשב על פי גורמים בזרוע היבשה כמכפיל כוח ויכולות, ולא פחות חשוב חוסך בכוח אדם.

לתותח "הרועם" מערכת טעינה אוטומטית לחלוטין. מה שמבטל את תפקיד הטען. הפגזים מועברים מהמחסנית עד לקנה ללא מעורבות פיזית של אדם. ובזכות מערכת טעינה אוטומטית, התותח משגר פגזים בקצב אחיד ומדויק. בעוד שהתותחים שיש לצה"ל כיום מופעלים על ידי צוות של שבעה לוחמים, הרועם מופעל על ידי שלושה בלבד.

ל"רועם" קיבולת מחסנית של 40 פגזים, אותם ניתן לירות עד קצב אש של שמונה פגזים בדקה - פי ארבעה מה"דוהר", התותח שנמצא כיום בשירות, שבממוצע יורה 2, 3 פגזים בדקה. בנוסף לקצב, טווח הירי של הרועם מגיע ל-40 ק"מ, כמעט כפול מהכלים הנוכחיים.

"הרלוונטיות והדומיננטיות של האש מוכחת במלחמה", אמר קצין תותחנים ראשי, תא"ל יאיר נתנס. "התקדמנו עוד צעד משמעותי לקראת הצטרפות 'הרועם' ליכולות האש המגוונות שמפקדי החיל מפעילים לטובת הסיוע לכוחות המתמרנים, סיוע קרוב וקטלני שהורג אויב רב ומגן על הלוחמים בזירות השונות".

"'הרועם'", הדגש קתמ"ר, "הוא חלק מתהליכי ההתעצמות של כלל מערכי האש היבשתית בתוכם גם הרקטות, הטילים ומערכי כלי הטיס המאוישים מרחוק".

לצד כל זה, "הרועם" מייצג גם את החשיבות הנמוכה שהייתה לזרוע היבשה עד פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר. למעשה גם בתוך הצבא התייחסו לרכש התותחים החדשים כ"פארסה". זאת משום שכבר למעלה מ-15 שנים שצה"ל מדווח על בחירה בתותח החדש (בתחילה האתמוס ובהמשך הרועם) וכניסה לשירות. החלטות שלא בוצעו בסופו של דבר.

הרועם בפעולה (צילום: דובר צה
צה"ל הודיע על ירי ראשון בתותח ה"רועם" האוטומטי החדש|צילום: דובר צה"ל

בעבר פורסם בצה"ל שהתותח יכנס לשירות בשנת 2023, כאמור אחרי הצהרות דומות, מה שלא קרה ורק כעת בוצע הירי הראשון, מה שאומר שסוף סוף ישנה התקדמות בנושא. אולם צה"ל עדיין לא פרסם מה יהיה קצב ההצטיידות וכמה זמן זה ימשך.

20 שנה כדי להחליף תותח

השיא שמראה את המצב נמצא בתחום תותח העתיד של צה"ל, שהכריז שהוא צריך תותח חדש כבר בשנת 2000. השנים עברו וב-2007 שמענו לראשונה שירכשו את תותח ATMOS של אלביט.

ב-2011 יצא קמפיין נוסף שצה"ל בוחן את רכש התותח ובשנת 2012 שוב פורסם שהחיל עומד להצטייד בתותח חדש. בהחלט נשמע שזה סוף הסיפור, רק שב-2014 שוב מתפרסם שצה"ל עומד להצטייד בתותח חדש במסגרת התוכנית התקציבית הצה"לית, "תעוזה" לשנים 2014-2018.

אל תעצרו את הנשימה, כי ב-2016 פורסם שישנה המלצת משרד הביטחון לרכש התותח וב-2017 כבר פורסם שההמלצה התקבלה סופית וה"סגימה" שזה הדגם המתקדם יותר של ה- ATMOS יהיה תותח העתיד של צה"ל, מה שאושר על ידי הקבינט רק ב-2018.

האמל''ח (צילום: Elbit Systems)
תותח Atmos של אלביט|צילום: Elbit Systems

בקיצור, הגענו לשנת 2019 שגם בה התותח, שהוצג לראשונה בשנת 1999, עדיין לא נכנס לשירות בצה"ל. אגב, בינתיים הוא נרכש על ידי הרבה מאוד צבאות זרים. אפילו אוגנדה, רואנדה וקמרון קיבלו את התותח הזה לפני צה"ל.

בהמשך פורסם בצה"ל שהתותח יכנס לשרות בשנת 2023, כאמור אחרי הצהרות דומות, מה שלא קרה ורק כעת בוצע הירי הראשון, מה שאומר שסוף סוף ישנה התקדמות בנושא. אולם צה"ל עדיין לא פרסם מה יהיה קצב ההצטיידות וכמה זמן זה יימשך.