צה"ל ממשיך במצוד אחר חולית המחבלים שביצעו את הפיגוע הקטלני אתמול (שלישי) ביישוב חרמש, בו נרצח מאיר תמרי ז"ל. מתחקיר צה"ל עולה כי שני מחבלים נסעו ברכב עם לוחית זיהוי מזויפת. כאשר נצמדו לרכבו של תמרי ז"ל, הם ירו מהרכב שלהם צרור עם נשק ארוך, שבעה קליעים פגעו בגופו של תמרי ופצעו אותו באורח קשה מאוד. הפצוע הצליח להגיע לשער היישוב, אז הזעיקו את כוחות הביטחון וההצלה אך בבית החולים נאלצו לקבוע את מותו.
ההערכה היא שהמחבלים נמלטו לטול-כרם, כשבדרך הם עוברים עמדה צבאית לא מאוישת סמוכה למקום הפיגוע. כמו אחרי פיגועים קשים שהיו בתקופה האחרונה, שוב עולה הקריאה, בעיקר מצד גורמים פוליטיים, לצאת למבצע צבאי בצפון השומרון. גם הפעם, גורמים בצה"ל דוחים את הדרישה, שלטענתם אינה רלוונטית למצב כיום ו"חסרת כל משמעות מבצעית".
אין ספק שבשנה האחרונה המצב השתנה לרעה ועל צה"ל להציג פתרונות או דרכי פעולה יצירתיות חדשות. "זה נכון שאנחנו בעיקר מגיבים ולא יוזמים", הודה ביושר בכיר בצה"ל שהוסיף: "מבצע 'שובר גלים' נכשל במבחן התוצאה". הכוונה היא לשם הכולל שניתן לפעילות המעצרים בשטחי יהודה ושומרון בין גל הפיגועים של מרץ 2022 ועד מרץ 2023.
במערכת הביטחון רושמים בתקופה האחרונה עלייה חדה בפיגועי הירי, בעיקר בצפון השומרון. יחד עם זאת, יש לציין כי בעשרת הימים האחרונים, נעצרו בפיקוד המרכז מעל ל-80 מבוקשים והועברו להמשך חקירת כוחות הביטחון. במקביל בוצעו מבצעים חטיבתיים, בין היתר במחנות הפליטים בשכם ובטול כרם.
היום (רביעי), בפעילות משותפת של צה"ל, הימ"מ והשב"כ נעצר עאמר אחמד חסן משארקה, תושב מחנה הפליטים בג'נין ופעיל של ארגון הטרור הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני, המבוקש על רקע סיוע בקידום פעילות צבאית באיזור.
"לא תהיה מטרה, והכוחות יהפכו מטרה לטרור"
לצד הפעילות, גורם צבאי אומר ל-mako שלא ניתן להגן על כל מטר בגזרה. "לא ניתן לפרוס כוחות בכל רחבי יהודה ושומרון. הפיגוע האחרון קרה מרחק קילומטר אחד מהיישוב חרמש, אבל זה היה יכול לקרות גם במרחק של עוד קילומטר ויותר".
הגורם נשאל גם על הטענות שעלו על כך שהעמדה הצבאית בחרמש שנמצאת סמוך לזירת הפיגוע לא הייתה מאוישת ואולי יכולה הייתה למנוע את הפיגוע. "אם העמדה הייתה מאוישת, אז המחבלים היו בוחרים נקודה אחרת. היו גם פיגועים ליד עמדות ועל עמדות. בסוף צריך לומר לאזרחי ישראל שלא ניתן להוריד את רמת הטרור לאפס".
תיעוד מהערכת מצב של מפקדים ופעילות כוחות צה״ל בזירת הפיגוע pic.twitter.com/SliUJKJhJ7
עיקר הקולות הקוראים לצאת למבצע צבאי מגיעים דווקא מהקואליציה וחברי הממשלה, שהם אלה שאמורים מעשית להוביל ולקבל את ההחלטה על מבצע צבאי בצפון השומרון. מבדיקה שלנו עם גורמים בצה"ל ובמערכת הביטחון, שם נשמעים קולות אחרים, שסבורים כי אין מקום להכריז על מבצע צבאי, "מסיבות מבצעיות בלבד", כפי שאמר לנו אחד מהם.
"יש רק שאלה אחת שצריך לשאול, והיא מה מטרת המבצע? המצב היום זה שברגע שיש לנו מידע מודיעיני על חולית טרור, מעבדת נפץ או כל דבר שכזה, אנחנו נכנסים פנימה ומסכלים את זה. כבר היום כל כניסה כזאת היא מיני-השתלטות על תא שטח, עם לוחמים רבים וכוחות מעטפת".
אותו גורם הסביר: "אם נשלח עכשיו כוחות לכבוש את צפון השומרון, הם יגיעו לשם ויעשו את זה בלי שום בעיה. הם יתפרסו בשטח ופה זה יעצור. לא יהיו להם מטרות. מעשית הם יהפכו למטרה".
"להפגין יותר נוכחות ועוצמה בשטח"
למרות דבריו של הבכיר בצבא נשמעים גם קולות אחרים. יש מפקדים שקוראים לתפיסת השטח למשך מספר ימים כדי לשנות תמונת מצב, "לגרות" את המחבלים לצאת אל הכוחות ולפגוע בכמה שיותר מחבלים כדי "להראות להם שאיבדנו את הסבלנות".
אותם הקולות בצבא אומרים כי על אף העובדה שצה"ל שולט בשטח דרך מודיעין איכותי, כוח שיהיה בשטח יוכל לייצר מודיעין ומטרות תקיפה. "כוח בשטח מפגין נוכחות ועוצמה גם דרך החיפושים בבתים", הוסיפו הגורמים.
ל-mako נודע שדרכי הפעולה השונות, כולל הרחבת הפעילות בצפון השומרון, גם באופן זמני, עלו לדיון בדרג המדיני, אך שם טרם התקבלה החלטה בנושא ועל כן הצבא ממשיך לפעול בדרכים שאותן הוא מכיר, בהן כניסה על בסיס מודיעין לתפיסת מבוקשים וסיכול ניסיונות פיגוע.