שר הביטחון יואב גלנט במסר מאיים לחיזבאללה וניסיון להפריד בין הגזרות. במהלך סיור של השר בחרמון אתמול, והערכת מצב עם מפקד אוגדה 210 תא"ל יאיר פלאי ובכירים נוספים, גלנט אמר שבניגוד להפסקת האש שהייתה בעסקת שחרור חטופים בנובמבר 2023, הפעם אם תהיה עסקה נוספת והפסקת אש, ישראל תמשיך לתקוף את חיזבאללה, גם אם אלה ינצרו את האש, עד שיגיעו להסדרה.
"נתתי הנחיה ברורה לכוחות גם בדרום וגם בצפון – אלה שתי גזרות נפרדות", אמר שר הביטחון גלנט. עד היום ישראל קיבלה את המשוואה שחמאס וחיזבאללה פועלים ומתנהלים יחד. לפחות על פי הדברים, נראה שיש שינוי במדיניות וישראל תנסה להפריד בין שני ארגוני הטרור מצפון ומדרום, בעיקר כדי להרתיע את חיזבאללה, ולאלץ אותם להגיע להסדרה שתביא לעצירת הירי מצפון.
הערכת מצב מבצעית בפסגת החרמון יחד עם הכוחות הפועלים בגזרת החרמון והר דב, במוקד: סיכול מפקדי ומחבלי חיזבאללה והמשך הלחימה עד להגעה להסדרה.
ההנחייה שלי לכוחות בצפון ובדרום ברורה: גם אם נגיע להסדרה בדרום, נמשיך להילחם בצפון עד שנביא את חיזבאללה להסדרה ונשיב את התושבים בביטחון. pic.twitter.com/lPd4hPIxDW
"גם אם נגיע להסדרה בעסקה של חטופים, ואני מקווה מאוד שנצליח להגיע לזה בדרום, זה לא מחייב את מה שקורה כאן (בצפון), אלא אם חיזבאללה יגיע להסדרה. גם אם תהיה הפסקת אש שם, כאן ממשיכים להילחם ועושים את כל מה שצריך והדבר הזה הוא שמביא את התוצאות", אמר שר הביטחון גלנט במהלך הסיור שקיים בגזרת החרמון.
בעסקת החטופים בחודש נובמבר וגם במהלך חג הקורבן, חיזבאללה עצר את הירי כמעט לחלוטין, וכשזה קרה גם ישראל הפחיתה משמעותית את היקף התקיפות מצדה. מה שעורר לא מעט ביקורת. נראה שהמדיניות הזו תשתנה, לפחות מבחינת ההצהרות, כפי שניתן להבין מדבריו של שר הביטחון. המטרה, כך עושה רושם היא לייצר הפרדה בין הזירות, כדי להחליש את הברית והצדדים העיקריים שנלחמים נגד ישראל.
במהלך הסיור, הערכת המצב ושיחה עם לוחמים, גלנט הוסיף ש"יש לחיזבאללה 450 הרוגים ביחד עם הארגונים הפלסטיניים (בלבנון). הם מרגישים את זה טוב. יש 15 מח"טים ומעלה שחוסלו, כולל 3 מפקדי האוגדות – זה למעלה מ-50 אחוז מסד"כ המפקדים בדרום לבנון של חיזבאללה. זה דבר מאוד מאוד משמעותי והתוצאות ניכרות לעין". הדברים נאמרו על רקע החיסולים שישראל ביצעה בעומק לבנון, והתגברות הירי והטווחים מצד חיזבאללה.
שר הביטחון הוסיף: "אלו ימים קריטיים להפעלת הכוח, האויב שלנו - הוא מבין רק כוח. אתה פוגע בו, אתה שוחק אותו, אתה לוקח לו נכסים גם בעזה, גם בלבנון - הוא מבין. כשאתה לא עושה את זה, הוא יותר רגוע. ולכן, אתם רואים מה קורה, הם מתעוררים בבוקר עם מח"ט או מפקד אוגדה שהלך וזה ימשיך ויקרה ככל שצריך. אתם תעשו את העבודה שלכם ותתכוננו", אמר ללוחמים, במה שנראה כמו רמז שיהיו מוכנים לפעילות משמעותית יותר מצדה של ישראל, ובלי ספק איום שמשוגר לכיוון נסראללה.
לא ברור האם ניסיון ההפרדה הזה והאיום הנוסף מיני רבים ירגיע את חיזבאללה. אולם בינתיים ישראל ממשיכה לתקוף בצפון, וכחלק מזה גם לפעול על מנת לשמר את חופש הטיסה והשליטה הישראלית בשמיים של לבנון. בישראל רואים בשליטה בחופש הפעולה בשמי לבנון מהלך חשוב, יש שהגדירו זאת אף כאסטרטגי. זאת משום שמעבר לתקיפות של נכסי חיזבאללה, חלק ניכר מהטיסות האלו נועד לסיור ואיסוף מודיעין על חיזבאללה, פעילות הארגון ולאסוף מידע לתיקים הרבים בבנק המטרות.
במשך שנים רבות ישראל התעקשה שחיל האוויר יטוס בשמי לבנון, ובאופן חופשי. כלי הטיס השונים של חיל האוויר נחשבים לאחד המרכיבים החשובים במערך האיסוף הישראלי. בשנים האחרונות חיזבאללה הצליח לפגוע במידה מסוימת בחופש הפעולה של חיל האוויר בלבנון, על ידי הברחות של מערכות נ"מ מתקדמות ויצירת משוואות חדשות, בליווי איומים. ישראל ניצלה את המלחמה כדי לפגוע במערך הנ"מ של חיזבאללה ולהחזיר לעצמה את השליטה בשמי לבנון, על מנת לטוס שם באופן חופשי. אולם, שנים של הזנחה וקבלת המשוואה של נסראללה, לצד טעויות מקצועיות, גבו מחיר עם הפלת כטב"מים של חיל האוויר בלבנון.