משרד הביטחון הודיע היום (חמישי) על "עסקת ההתעצמות הראשונה מתוך חבילת הסיוע האמריקנית המיוחדת למלחמה": המשרד חתם על חוזה בהיקף משמעותי עם חברת רפאל, להרחבת הייצור הסדרתי של מיירטי 'כיפת ברזל'.

בהודעה נמסר כי מענק הסיוע בסך 8.7 מיליארד דולר, שאישר הקונגרס האמריקני בחודש אפריל 2024, כולל חבילה ייעודית של 5.2 מיליארד דולר לטובת חיזוק מערכות ההגנה האווירית של מדינת ישראל - כיפת ברזל, קלע דוד ומגן אור - מערכת הלייזר רב העוצמה, שנמצאת בשלבי פיתוח מתקדמים.

מנכ”ל משרד הביטחון, אלוף (במיל’) אייל זמיר ומנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן, חתמו היום על החוזה. במעמד החתימה במשרד הביטחון בת"א, השתתפו ראש מפא"ת, תא"ל (במיל') ד"ר דני גולד, ראש אג"ת בצה"ל, אלוף אייל הראל, סמנכ"ל וראש חטיבת מערכות הגנה אוויריות ברפאל, שלמה טואף ובכירים נוספים.

במסגרת העסקה תספק רפאל למשרד הביטחון ולצה”ל כמות משמעותית של מיירטי “כיפת ברזל”. מערכת “כיפת ברזל”, שמפותחת בישראל ומיוצרת בשיתוף עם הממשל האמריקני, נועדה להגן מפני איומים של רקטות וטילים לטווח קצר ובינוני, וכן מפני איומי כטב"מים. במהלך מלחמת ‘חרבות ברזל׳ המערכת התמודדה בהצלחה יחסית מול מתקפות טילים, רקטות, כטב"מים וטילי שיוט.

סוללות כיפת ברזל במלחמת חרבות ברזל (צילום: JACK GUEZ/AFP via Getty Images)
ישראל במלחמה - סוללות כיפת ברזל במלחמת חרבות ברזל|צילום: JACK GUEZ/AFP via Getty Images

"חתימת חוזה כיפת ברזל היא נדבך מרכזי במאמץ חסר תקדים בהיקפו, שמוביל משרד הביטחון יחד עם רפאל ותעשיות ביטחוניות נוספות להתעצמות ובניין כוח תוך כדי לחימה", אמר מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל’) אייל זמיר. "היא מתאפשרת בזכות חבילת הסיוע האמריקנית למלחמה, שאת פרטיה סיכמנו לאחרונה בוושינגטון ועל כך תודתנו לבכירי הממשל האמריקני. העסקה שעליה חתמנו היום תעצים ותרחיב עוד יותר את יכולות המערכת".

ראש מפא"ת במשרד הביטחון, תת-אלוף (במיל') ד"ר דני גולד הוסיף כי "החוזה להרחבת ההצטיידות במיירטי 'כיפת ברזל' הוא צעד קריטי להבטחת ביטחון מדינת ישראל מול האיומים הרבים שסביבה. במהלך מלחמת 'חרבות ברזל', המערכת הוכיחה את יכולתה יוצאת הדופן בהצלת חיי אדם ובהגנה על ערים ותשתיות, ועברה עשרות עדכונים מבצעיים כתוצאה מלמידה וחיכוך יומיומי. הסיוע האמריקאי בהגנה האווירית הוא ביטוי לשותפות אסטרטגית חזקה, שמאפשרת לישראל לשמר את יתרונה הביטחוני והטכנולוגי, תוך חיזוק משמעותי לכלכלה המקומית ולתעשיות הביטחוניות הישראליות".

ואילו מנכ"ל רפאל, יואב תורג׳מן אמר בין היתר כי "מערכות ההגנה האוויריות של רפאל, "כיפת ברזל" ו"קלע דוד" הוכיחו מאז פרוץ המלחמה, פעם אחר פעם, את יכולתיהן יוצאות הדופן ביירוט המגוון הרחב של האיומים על אזרחי מדינת ישראל. הרחבת ההצטיידות מהווה הבעת אמון נוספת במערכת "כיפת ברזל" וביכולותיה המשתדרגות כל העת נוכח האיומים".

רפאל היא המפתחת הראשית של מערכת כיפת ברזל, בשיתוף עם חטיבת אלתא של התעשייה האווירית וחברת אמפרסט. הסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים (MDA) היא שותפה מרכזית בפיתוח וייצור המערכות הרב-שכבתיות של ישראל, ביניהן, “קלע דוד” ו”חץ” ובייצור רכיבי מערכת כיפת ברזל.