לא מעט שאלות עולות ביום שאחרי המבצע ברפיח, שהחל אתמול סמוך לשעה 21:30 אז הטנקים של חטיבה 401 ולוחמי חטיבת גבעתי חצו את גדר הרצועה לכיוון פילדלפי ורפיח.

את פעילות צה"ל יש לשים בפרופורציות: בשלב זה מדובר במבצע מוגבל שכולל רק שתי חטיבות שפועלות במרחק של כ-3.5 ק"מ מהגבול. להמשך הכין צה"ל גם כוחות נוספים שיוכלו להיכנס פנימה אם יוחלט להרחיב את המבצע, אך בשלב זה מדובר בפעולה מצומצמת עם יעדים מוגבלים.

משיחות של mako עם גורמים בצה"ל עולה שבשלב הזה ישנה התנגדות חלשה של חמאס. לדבריהם, ארגון הטרור לא ממהר לשלוח את אנשיו להתנגשות ישירה עם הכוחות, שנכנסו ממזרח רפיח וכבשו את מעבר רפיח, שנכבש כמעט בלי חילופי אש.

מייחסים את זה לעובדה שחלק גדול מהמחבלים עזבו את חלקה המזרחי של העיר, כאשר צה"ל פיזר כרוזים בהם הפליטים העזתים התבקשו לעזוב את האזור. חמאס שומר את רוב הכוח שלו לכניסת צה"ל לשאר רפיח ופילדלפי. עוד ניתן להעריך שהם יחכו שהכוחות יתבססו בשטח, כדי לבצע מולם לחימת גרילה. בצה"ל, יש לציין, מבינים זאת ועוטפים את הכוחות באמצעי "חוזי" מגוונים ואש מהאוויר, יבשה וים.

גם כאשר צה"ל יתפוס את כל או רוב ציר פילדלפי, כמו גם רפיח, זאת תהיה רק תחילתה של העבודה. רוב הברחות האמל"ח מסיני לעזה היו מתחת לאדמה, במנהרות שחצו את פילדלפי והסתיימו ברפיח, מקומות שצה"ל לא תפס נכון לרגע זה. תהליך מציאת המנהרות שם צפוי להיות ארוך ומורכב, כפי שראינו בצפון הרצועה וח'אן יונס, שם ההצלחה בתחום הזה הייתה חלקית מאוד.

אזור הציר (צילום: MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images)
כוחות צה"ל באזור ציר פילדלפי בשנת 2004|צילום: MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images

גם אם יצליחו למצוא ולהשמיד את כל או רוב המנהרות, נשאלת השאלה מה יעשו עם המרחב כדי שלא יחפרו מנהרות חדשות, מי יבנה את המכשול ויאבטח אותו? מי יאבטח את גבול עזה-מצרים, ומי ישלוט שם כדי שהמצב לא יחזור להיות כשהיה? עוד שאלה, כמה זמן צה"ל יכול להיות שם? כשכבר עכשיו מדובר על פעולה שדורשת חודשים של עבודה. ככל שצה"ל יישאר שם, הדבר יהפוך את הלוחמים לפגיעים למלחמת גרילה.

בינתיים, פליטים עזתים ממשיכים להתפנות ממזרח רפיח למערב העיר וח'אן יונס. לצד התמונות האלה, בעולם מתפרסם גם תיעוד רב שחיילים וקצינים מוציאים באופן פרטי, ומראה את הנפת דגלי ישראל במעבר רפיח ומקומות נוספים. בישראל מקווים שהתיעוד והלחץ הצבאי יביאו את חמאס להתקדם במשא ומתן לשחרור החטופים.

כחלק מהלחץ הזה כמו גם המבצע ברפיח והמשך הלחימה, חיל האוויר ממשיך לתקוף יעדי טרור רבים. הפלסטינים מדווחים על הרוגים ופצועים מאותן תקיפות.