באמצע שכונת מגורים בצפון תל אביב, בין גן ילדים למרכז מסחרי, התקיים בשבוע שעבר תרגיל החילוץ השנתי של יחצ"א (יחידת החילוץ הארצית). במשך שבעה ימים עבדו במרץ אנשי המילואים, שרגילים להיות מוקפצים כמעט לכל נקודה בגלובוס, בין הריסות בנייני המגורים ברמת החייל.
"המטרה של האימון הענקי הזה היא לתת לכל היחידה הזדמנות לתרגל מצב מציאותי של אירוע חילוץ, מ-א' ועד ת'", פותח אל"ם סמי יחזקאל, קצין האג"ם של היחידה, "היא תבצע סריקות ופעולות חילוץ והצלה, תבנה תמונה מודיעינית, תחבור לכוחות - הכול".
כפי שאפשר לתאר, לא בכל מקום ולא בכל יום מפילים בניין. "אנחנו מנצלים מבנים שגם ככה מיועדים להריסה ולבנייה מחדש", מסביר סא"ל זהר משה, סגן מפקד יחידת החילוץ הארצית, "הקבלן נותן לנו את 'אתר ההרס' לשבועיים בשביל התרגיל, וכשנסיים יתחילו בעבודות הפינוי והבינוי".
"לפני שהרסו את הבניינים, 'ביימנו' לכודים", מתאר סא"ל משה את ההכנות לתרגיל, "מיקמנו והטמנו בובות עם סימנים מזהים ופציעות מדומות, חפצים אישיים, תעודות ועוד - ועליהם נפלו הבניינים. המשימה שלנו היא למצוא את כל 150 הבובות שהוטמנו, ואז לזהות, לחלץ ולטפל בכולן".
רק אחרי שהורידו את הבניינים - התחילה עבודת החילוץ האמיתית. החמ"ל בנה מודיעין-אוכלוסייה כדי להבין מי נמצא בין ההריסות וכמה נעדרים יש, ובמקביל החלו במתן מענה רפואי ראשוני לפצועים. מהנדסים מיפו את האתר וקבעו את הדרך הכי פחות מסוכנת, הופעלו רחפנים למתן תמונת מצב עדכנית של השטח, הוקמו חמ"לים עם יכולות טכנולוגיות ייחודיות, וכמובן - כוחות החילוץ התחילו לסרוק את האזור.
למעשה, על-אף שמתחת לכל ההריסות מוטמנות בובות, רוב התרגול נעשה על חיילים אמיתיים. "אותם חיילים מקבלים את המענה הרפואי לפי המצב הבריאותי שכתוב על כל בובה שחילצנו - אנחנו למעשה מתאימים לכל אחד חבישות, אינפוזיות ועוד", מתאר סגן מפקד היחצ"א, "אפילו באלונקה שמורידים מהבניינים ההרוסים יהיה חייל ולא בובה, כך שהם יוכלו לתשאל אותו כדי לאסוף עוד מידע על נעדרים אחרים".
כמובן שאף אחד מהחיילים לא באמת יודע את את מיקום הבובות או כל מידע לגביהן - לכן קיימת מנהלת התרגיל. "היא עשתה את ההכנות הנדרשות, והעניקה מענה לוגיסטי בזמן אמת", מפרט סא"ל משה, "מבחינת הפלוגות, הן מגיעות לאירוע אמת כשהחיילים לא יודעים דבר. הם צריכים לבנות סיפור אוכלוסייה מאפס, ליצור תמונת מצב לכודים, ואנחנו, המנהלת, נמצאים בבקרה על התרגיל ומזרימים להם מידע רלוונטי".
מדובר באימון ייחודי מבחינת תפיסה ומבחינת זמן״, מדגיש אל״ם גולן ואך, מפקד יחידת החילוץ הארצית, ״אנחנו מיישמת תפיסת מודיעין משולבת אמצעים טכנולוגים ואנושיים, בזכותה אנחנו יכולים לאתר לכודים שלא נראים לעין ברמת דיוק מאוד גבוהה ובזמנים קצרים פי 4 מכל שאר היחידות".
את השיטה הזו הספיקה היחידה גם ליישם באסון שאירע במיאמי ביוני האחרון - מפקדיה מרצים עליה בכנסים בעולם ואפילו יחידות חילוץ ממדינות אחרות הגיעו ללמוד ולהתרשם מהלוחמים. "השיטה שהתפתחה בתוך היחידה ואין אותה בשום מקום אחר - בצבא, בארץ או בעולם", מתגאה אל"ם ואך.
"אם לא נצא מפה עם לקחים, אז התרגיל לא היה טוב - תמיד יש איפה להשתפר", מבהיר אל"ם יחזקאל, "כל נקודה שעולה אנחנו מיישמים כבר בתוך התרגיל, תוך כדי תנועה, ולא מחכים לאירוע אמת כדי לשפר את ההתנהלות שלנו".
אין ספק שזה לטובתנו - בסופו של יום אלה בדיוק האנשים שיעזבו הכול ויגיעו בזמן הקצר ביותר לאולם אירועים שהרצפה שלו קרסה, או תוך 6 שעות כבר יהיו על מטוס לצד השני של העולם כדי לסייע ברעידת אדמה קטלנית.