רוסיה טוענת שאוקראינה החלה להשתמש בטילים ישנים לטווח ארוך נגד מטוסים מסוג SA-5 (נקראים גם S-200), כטילי קרקע-קרקע לתקיפת מטרות בעומק השטח, כולל בתחומי רוסיה עצמה.
בסרטון שהופץ ב-9 ביולי ניתן לראות טיל ששוגר על ידי אוקראינה כשהוא צולל לקרקע ומתפוצץ. הרוסים טוענים שמדובר בטיל SA-5 ושאוקראינה עשתה שימוש בטיל זה נגד מטרות קרקעיות בחצי האי קרים, ברוסטוב ובמקומות נוספים.
A video of what appears to be a missile of the Soviet-made S-200 air defense system impacting a sawmill in the settlement of Bytosh in Bryansk Oblast of Russia earlier on Sunday.
Presumably, the Ukrainians started to covert these missiles for the use against ground targets. pic.twitter.com/yPSJPO5el2
עוד טענו שהאוקראינים השתמשו טילים האלה לתקיפת גשרי קרץ' המחברים בין קרים לרוסיה. מקורות רוסים טענו שמערך ההגנה האווירי שלהם הפיל לפחות טיל אחד כזה מצפון לחצי האי תמאן, הגובל בים אזוב מצפון. למרות שרוסיה טענה כי הטיל יורט בהצלחה, על פי הדיווחים התקרית הובילה לסגירת גשר קרץ' על ידי הרשויות ברוסיה.
זו לא הפעם הראשונה במלחמה באוקראינה שמדווח על שימוש בטילים נגד מטוסים לתקיפת מטרות על הקרקע. רוסיה עושה שימוש דומה בטילי S-300 נגד מטרות קרקעיות אוקראינה, בעיקר בגלל מחסור טילי קרקע-קרקע.
ככל הידוע לאוקראינה היו ארבע סוללות טילי SA-5 אותן ירשה מהרוסים עם התפרקות ברית המועצות. הטילים יצאו מהשירות בשנת 2013 אך נראה שאוקראינה הצליחה להחזיר את המערכת הזו לכשירות ולהפעיל אותה נגד הרוסים. ישנה סבירות שלפחות בחלק המקרים שהרוסים מדווחים עליהם, הטיל שוגר נגד מטרה אווירית ונפל או התפוצץ אחרי שלא פגע בה.
מאיום על ארה"ב עד נפילה בנגב
SA-5 הוא טיל נ"מ מתוצרת רוסית שבמקור נועד ליירט מפציצים אמריקאים בטווחים ארוכים מאוד. הטיל נכנס לשירות באמצע שנות השישים ומאז עבר מספק שדרוגים שבין היתר האריכו את הטווח שלו ל-400 קילומטרים. לאוקראינה כמעט שאין טילים ארוכי טווח, תחום שגם מוגבל באספקת המערב כדי שלא יתקפו עמוק בתוך רוסיה. השימוש בטיל הזה מאפשר להם להתגבר חלקית על הבעיה הזאת.
לטיל ראש נפץ במשקל של כ-200 ק"ג שאמור לוודא השמדה של המטוס לעברו שוגר, כשאר מיוחסת לו יכולת להגיע ל-40 אלף רגל ולמהירות של 4 מאך. כדי להשיג את הנתונים האלה, הרוסים יצרו טיל גדול מאוד וכבד. סוללת טילים כזו מונה בדרך כלל חמישה משגרים נייחים ומכ"ם. הגודל של המרכיבים הופך את הסוללה לכבדה ומסורבלת ומכאן קלה יחסית לגילוי והשמדה.
מי שקיבלה מהרוסים טילים מסוג זה עוד בשנת 1983 היא סוריה. לפני כשש שנים היא אף קיבלה את הדגם המתקדם יותר, שמגיע לטווחים רחוקים יותר ולגובה רב. טיל SA-5 סורי ששוגר במהלך תקיפה שיוחסה לחיל האוויר בסוריה ב-2 ביולי, נפל בתחומי העיר רהט. זו לא הייתה הפעם הראשונה שזה קורה, כאשר טיל כזה נפל בנגב גם בשנת 2021 לאחר שיוחסה תקיפה לישראל.