על רקע הדיווחים הפסקת אש קרובה בין ישראל לחיזבאללה, צה"ל דיווח אתמול (רביעי) על גיוס שתי חטיבות חי"ר במילואים, 228 וחטיבה 6, שיעלו לגבול הצפון. שם יצטרפו לחטיבת השריון במילואים 179 ולחטיבות של אוגדה 36 ואוגדה 98. צבירת הכוח נועדה להעביר מסר שאם חיזבאללה לא יעצור את האש, ישראל מוכנה לעבור לשלב הבא, תמרון קרקעי לתוך שטח לבנון.
במידה והמאמץ המדיני לא יישא פרי, בצבא דוחפים למהלך קרקעי בלבנון, אבל הם מזהירים שהמהלך הזה לבדו, בלי מעטפת מדינית ואסטרטגית, יהפוך לכישלון. בכירים בצבא אמרו בשיחה עם mako שלצה"ל יש מספר תוכניות למערכה מלאה בצפון, כולל שלב קרקעי. מדובר בתוכניות שעודכנו והותאמו לאורך השנים.
העובדה שלצה"ל יש תוכניות שהוא התאמן עליהן, מביאה את הצבא למקום מאוד טוב מבחינת המוכנות. ההבדל בין אותן תוכניות נמצא בעיקר בעומק החדירה הקרקעית ללבנון, כדי להרחיק את פעילי חיזבאללה מגבול הצפון, ולהשמיד את התשתיות שבנה במרחב הזה.
ישנה אפשרות נוספת, והיא ביצוע פשיטות קרקעיות ללבנון בלי לתפוס שטח לאורך זמן, בדומה לפשיטות השלב השני במערכה בעזה. בצבא בטוחים מאוד ביכולת שלהם לממש היטב את התוכניות למלחמה בלבנון. הם גם לוחצים לביצוע המהלך הזה, בעיקר מפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין, בגיבוי של הרמטכ"ל הרצי הלוי. אבל הם מזהירים מפני מימוש המהלך בלי בנייה של תוכנית אסטרטגית ומדינית-דיפלומטית.
כשצה"ל יחליט להיכנס ללבנון, למשל עד הליטני, לא יהיה בלבנון אף כוח שיכול לעצור אותם. יהיה לזה מחיר בהרוגים ופצועים, באש גדולה יותר לעורף, אבל הם יגיעו לנקודות שסימנו לעצמם. השאלה מה יקרה ברגע שהם יגיעו לשם. אם לא יהיה שלב שינצל את הכלי הצבאי לכדי מימוש של הסכם מדיני, הכוחות יישארו שם ואז יסתבכו במלחמת גרילה. גם האש לעורף הישראלי תימשך, בגלל טווח הרקטות שבידי חיזבאללה.
בצבא מבינים ש"חיזבאללה רוצים שניכנס ללבנון כדי להיכנס למלחמת גרילה בטווח קרוב, שתנטרל את היתרון שלנו עליהם", אמר בכיר בפיקוד הצפון, "וככל שנישאר שם במקום זה יעניק להם את מה שהם מבקשים". לטענתו המסר הזה "עבר לדרג המדיני".
מנגד, במערכת הביטחון מעריכים שהם יצליחו להביא את חיזבאללה להסכם סיום מלחמה בתוך שבועות בודדים. לא ברור על סמך מה ההערכה הזאת. בכל מקרה, חשוב להזכיר שזאת תהיה מלחמה אחרי שישראל כבר נמצאת בה כמעט שנה. המשמעות של זה, מעבר לכלכלת המשק הישראלי, היא שהמטוסים טסו הרבה יותר שעות טיסה משהיו אמורים, אותו הדבר במקרה של הטנקים של צה"ל, ובטח במקרה של מצב אנשי המילואים. כל מערכה שתהיה בלבנון חייבת להתחשב במצב הזה.
כאמור, בצה"ל מבינים ולכן מכוונים למלחמה שתמשך שבועות בודדים. הבעיה היא שכולם יודעים איך מלחמה מתחילה ואיך נכנסים אליה, אבל לא איך היא תמשך ותסתיים.