תאילנד מעוניינת לרכוש מטוסי קרב חמקנים מסוג 35-F עבור חיל האוויר שלה וממתינה שהקונגרס האמריקאי יאשר את המכירה. תאילנד היא לא המדינה הראשונה מחוץ לארה"ב שמבקשת לרכוש את המטוס, אך מה שהופך את בקשתה לחריגה היא כמות המטוסים שביקשה לרכוש – 2 בלבד.
בדרך כלל מקובל שמדינות רוכשות עבור חיל האוויר שלהן מספר דו-ספרתי של מטוסים. לדוגמה, פורסם לאחרונה כי דרום קוריאה מעוניינת לרכוש 20 חמקנים. מעולם לא הייתה מדינה שביקשה לרכוש שתי יחידות.
התאילנדים מסבירים את הבקשה המוזרה משהו שלהם בכך שזה מה שהתקציב שלהם מאפשר, שהם מוכרחים לרענן כבר את צי מטוסי הקרב הישנים שלהם ומעדיפים "לבחור באיכות על פני הכמות", כפי שצוטט גורם צבאי בכיר במדינה.
"תארוז לי חמקן ב-4 תשלומים"
"תוכנית הרכש נבחנה בקפידה ובמסגרת מגבלות התקציב", טען אותו בכיר על פי דיווח שפורסם באתר thaipbsworld. "נצמצם הוצאות בתחומים אחרים כדי לעמוד במגבלות". בכירי חיל האוויר שם נדרשו לספק הבהרות, כאשר המהלך התקבל בביקורת ציבורית ושל האופוזיציה בתאילנד.
התאילנדים ירדו מסכומים של מאות מיליוני דולרים עליהם דובר תחילה לרכש המטוסים, לסכומים של עשרות בודדות בשנה, זאת כאשר מחירו של מטוס חמקן 35-F בודד נע בין 70 ל-80 מיליון דולר. אתר eurasiantimes דיווח כי התאילנדים מתכוונים "לפרוס את התשלום על המטוס לארבעה תשלומים", שיתפרו על פני ארבע שנים.
"האופוזיציה בתאילנד ורבים בציבור סבורים שמדובר בהוצאה מיותרת על רקע הבעיות הכלכליות מהן סובלת המדינה", נטען עוד בדיווח של האתר. בתגובה טוענים גורמי חיל האוויר שהם "מעדיפים איכות על פני כמות", במסגרת מודרניזציה של הצבא, כדי להימנע מתלות במדינות אחרות.
הסיכוי למכירת חמקן לתאילנד
בתאילנד הביעו ספק שהקונגרס האמריקאי בכלל יאשר לספק להם מטוסי חמקן, מאחר ומדובר במערכות הנחשבות למסווגות ושמורות, שארה"ב בוחרת בקפידה למי לספק אותן, ועד עכשיו סינגפור היא המדינה היחידה באזור תאילנד שאושר לה לרכוש אותם.
גורם המעורה בפרטים בתחום החמקנים אמר ל-mako שקשה לראות מדינה כמו תאילנד מקבלת את המטוסים. "מספקים אותם למדינות רציניות שיודעות לשמור על רמת סיווג גבוהה. גם מבחינת עלויות, זה לא רק המחיר של המטוס אלא כל ההכנות לקליטת המערכות המתקדמות, כשאין כסף ליותר משני מטוסים קשה לראות את זה קורה".
לאחרונה הפנטגון עצר זמנית מסירה של המטוסים לאחר שהתגלו חלקים שמקורם בסין בתהליך הייצור. בדיווחים האחרונים על תאילנד צוין כי במסגרת ההצטיידות של הצבא היא מתעניינת גם במערכות נשק מתוצרת סין. על כן, קשה לראות את האמריקאים מספקים את המטוסים לצבא שירכוש במקביל גם מערכות סיניות.