אחרי כמעט תשעה חודשים של מלחמה וסבבי שירות מילואים של חודשים ארוכים, מפקדים במערך המילואים מתריעים על המשבר שנוצא בתקופה האחרונה ולהערכתם צפוי להתגבר. מפקדי גדודים וחטיבות מספרים על 70, 60 אחוזי התייצבות ולפעמים גם פחות מזה, כולל ביחידות שנשלחות ללחימה בעזה ובגבול הצפון.

"האנשים שלי מורעלים ונתנו מיליון אחוז", סיפר ל-mako מפקד גדוד במילואים, "אבל לך תביא מישהו שנולד לו ילד או העסק שלו התרסק. אנחנו משלימים דרך מתנדבים אבל גם זה פתרון שרחוק מלהיות מושלם".

השיחה עם המפקדים במערך המילואים התנהלה בימים האחרונים, על רקע החלטת הממשלה להאריך את שירות המילואים ולדחות את גיל הפרישה משירות המילואים בשנה ובהמשך להוסיף לזה עוד מספר שנים. לצה"ל חסרים אלפי לוחמים ולפחות 15 גדודים. הצבא מבוסס על מילואים, תמיד זה היה ככה, אבל כעת המלחמה הארוכה מביאה לשחיקה משמעותית.

"התחלתי את המלחמה עם יותר מ-120 אחוזי התייצבות. כמעט ארבעה חודשים בגבול הצפון ואז בעזה, האנשים באו עם מוטיבציה בשמיים ורעל בעיניים, לא עניין אותם כלום", סיפר מפקד גדוד שריון במילואים. "7 באוקטובר החזיר לשירות הרבה מאוד אנשים שהיו רשומים בסד"כ הגדודי, אבל לא הגיעו בגלל מצב כלכלי, עבודה או סתם כי לא רצו. המלחמה עשתה שינוי ובעיקר הביאה להבנה שאם אנחנו לא נהיה כאן, אף אחד לא יהיה במקומנו". אבל הוא מוסיף שאחרי חודשי מלחמה ארוכים וסבב שלישי באופק הקרוב, המצב שונה לחלוטין.

כוחות בגבול הצפון (צילום: דובר צה
אימוני כוחות צה"ל בצפון לאפשרות של עימות עם חיזבאללה בלבנון|צילום: דובר צה"ל

"ירדנו ל-60 אחוזי התייצבות בסבב האחרון. אנשים נפצעו, אחד אשתו בהריון בסיכון, אחר הבית שלו התפרק והוא בתהליך גירושים. כל מיני סיפורים כאלה שאין לך איך להגיד להם לבוא אחרי שהם כבר נתנו 140 ימי מילואים וזה מקור הבעיות שלהם בעצם. אתה מנסה ללחוץ, לסגור מולם זמני שרות קצרים יותר או משימות שיאפשרו להם להיות בבית".

מפקד גדוד נוסף אמר, "אני על קצת פחות מ-70 אחוז התייצבות. צפינו את זה ואמרנו שזה מה שיקרה. אין כאן הפתעה. הדבר היחיד שהפתיע אותי, שזה קורה רק עכשיו ולא לפני חודשיים-שלושה. אחוז משמעותי מהזמן של מפקדי הפלוגות שלי מושקע בשכנוע חיילים, אגב גם מפקדים לבוא או למצוא פתרונות כדי להגדיל סד"כ. אני מדבר איתך על עשרות וגם יותר טלפונים ביום, רק לזה".

דברים דומים שמענו ממפקד חטיבת חי"ר במילואים, איש צבא הקבע, שסיפר על: "בין 60 ל-70 אחוזי התייצבות בגדודים שלי". הוא הוסיף ש"המג"דים העלו בישיבות שעשינו כבר לפני ארבעה חודשים שהם צופים ירידה חדה בהתייצבות ושיהיה משבר שצריך להתכונן אליו. כשלחצתי עליהם, הבנתי מהתגובה האגרסיבית של כמה מהם עד כמה המצב בעייתי, ושאין על מי ללחוץ. אז מוצאים פתרונות עקומים".

כדי למלא את השורות, גדודי המילואים מגייסים חיילים דרך הפייסבוק או קבוצות וואטסאפ ייעודיות. מפקדי מילואים סיפרו שזה "מסייע מעט לסגור פערי סד"כ". אבל גם הוסיפו שמדובר בפתרון שרחוק מלהיות מושלם. "מדובר באנשים ערכיים שרוצים לתרום, עם מוטיבציה גבוהה. אבל בסוף אלה חיילים ומפקדים מבוגרים שלא התאמנו שנים והם לא חלק מהאורגניות של היחידה, זה מייצר בעיות לא פשוטות".

הכוחות ברצועה (צילום: דובר צה
פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה|צילום: דובר צה"ל

מג"ד שריון במילואים הוסיף על זה, "אני אתן לך דוגמה דרך שני מפקדי טנקים שיש לי בגדוד. אחד בן 47 והשני בן 49. שניהם לא התאמנו כמעט עשר שנים, הם לא מכירים את הצוות בטנק שלהם וגם לא את הלוחמים שאיתם בפלוגה. ברור שהם עברו ריענון ואימונים אבל הם רחוקים מהשיא. מגשרים על זה בבגרות וניסיון החיים שלהם, ועדיין יש עם זה בעיות מקצועיות ולפעמים במשמעת. הבעיה שגם אותם מתנדבים מגיעים לתקופה מסוימת".

בימים אלה צה"ל מנסה להגיע לפתרון מהיר יחסית, ומנסה להחזיר לשירות אלפים רבים של אנשי מילואים שהשתחררו לפני גיל הפטור וגם כאלה שיסכימו להתנדב. הבעיה שחלק מאותו מאגר הם אנשי מילואים שהלכו בכלל לכוחות הביטחון האחרים, שב"כ, משטרה. בנוסף רבים שלא רוצים לשרת במילואים ואין באמת דרך להביא אותם וכאלה שכלל לא מתאימים.

המשבר בעולם המילואים לא חדש וגם אנחנו ב-mako הזהרנו מפניו במשך מספר שנים. בשני העשורים האחרונים רק אחוזים בודדים מאוד שירתו במילואים, צה"ל אשם במידה רבה במצב המערך הזה, שהוזנח שנים. ייקח לא מעט זמן והרבה מאוד עבודה כדי לשקם את מערך המילואים, שגם הרבה יותר יקר כלכלית להפעלה מהמערך הסדיר.