צפון קוריאה קיימה מצעד צבאי ענק לרגל יום השנה ה-75 להיווסדה. במצעד שעבר דרך כיכר "קים איל-סונג" ומול המנהיג קים ג'ון און, הצבא הצפון קוריאני הציג את עוצמתו. ברוב המקרים מדובר באמצעי לחימה מיושנים על גבול העתיקים, אך הפעם כמה מהם משכו את העין, כשגם לכמות יש משקל משמעותי בעוצמה של המדינה.

במצעד בלטו משאיות אזרחיות שהן למעשה צי משגרי רקטות מסווים. בין השאר נראו שם משגרי רקטות רב קניים שהוסוו כמשאיות קירור, משאיות אשפה כשהחיילים שם אף לבשו בגדים וכובעים של עובדי תברואה, משאיות מענף הבניין ועוד. היו שם גם טרקטורים שגררו משגרי רקטות רב קניים.

לא רק רקטות הם מסווים בכלי רכב אזרחיים. כוח חצי-צבאי, סוג של מיליציה מקומית למצבי חירום, צעד עם צי של טרקטורים שגרר משגרי רקטות וגם טילים נגד טנקים.

המשאיות והטרקטורים מעידים על טקטיקה ישנה ומוכרת להטעיית האויב, על ידי הסוואה של אמצעי הלחימה גם כאשר משנעים אותם ממקום למקום או באחסנה. המשאיות מצוידות בדלתות ומשגרים הידראוליים. הן נוסעות בכביש כלי רכב אזרחי רגיל, בנקודת השיגור הדלתות נפתחות והירי מבוצע. מיד הן נסגרות והמשאית ממשיכה ככלי אזרחי רגיל.

מצד אחד קשה לאתר כלים כאלה מלוויינים או אמצעי סיור שללא ספק יתקשו לבדוק כל משאית וטרקטור בצפון קוריאה. אולם יכולות האיסוף וההצלבה שיש כיום הופכות את ההסוואה הזאת למשהו מיושן שכלל לא בטוח שיעבוד, לפחות לא באופן מלא.

לזה יש להוסיף את זה שכיום סגירת מעגלי אש על משגרים ואמצעי לחימה נעשית לא פעם שניות מרגע הזיהוי. זה קורה בין השאר בזכות שמים רווים ברחפנים, מטוסים ללא טייס ושילוב המערכות עם אמצעי חוזי נוספים, כפי שאנחנו רואים באוקראינה, למשל.

קוריאה הצפונית מתמודדת מול מערכי האיסוף של ארה"ב, דרום קוריאה, יפן ומדינות נוספות. מערכים אדירים הנחשבים למתקדמים בעולם. אבל צריך לומר שלבדוק ולתקוף משאיות וטרקטורים מוסיף עוד אלפי מטרות לבנק המטרות האדיר שלהם.

צפון קוריאה לא לבד בסיפור הזה. בעבר פורסם גם בטייוואן תיעוד של אמצעי לחימה שהסוו באתרי בנייה ורכבים אזרחיים. מי שעוד פועלים כך הם חיזבאללה, שהציבו משגרי רקטות במשאיות אזרחיות ובבתים. כזכור, רק לאחרונה אירעה תאונה במעורבות משאית נשק של חיזבאללה, שגרמה לחילופי אש עם חמושים נוצרים בהם נהרג פעיל ארגון הטרור ותושב מקומי.

כוחות בזירה (צילום: AFP)
חיילי צבא לבנון בזירה|צילום: AFP