שני אירועים משמעותיים שקרו בשבוע האחרון, מסמנים את השינוי שכבר מזמן החל להתגלגל בשטחי יהודה ושומרון. האחד הוא סרטון שהפיצו פעילי חמאס, שנראה כאילו נלקח מעזה, אבל צולם באזור ג'נין, ובו ניתן לראות פעילים חמושים באימון. השני, הוא פיגוע הירי שאירע ביום ראשון בבוקר נגד אוטובוס החיילים, ורק בנס הסתיים בלי הרוגים.

בצבא מבינים שאי אפשר לסמוך על אירועים שהסתיימו באורך נס, ולאור ריבוי פיגועי הירי וחילופי אש עם חמושים בגזרה, מגבירים את המוכנות לאירועים משמעותיים יותר בשטחי יהודה ושומרון.

על פי נתוני השב"כ, בחודש אוגוסט האחרון היו בשטחי יהודה ושומרון 23 פיגועי ירי. עלייה משמעותית ביחס לחודש הקודם, יולי, אז תועדו 15 פיגועים. עוד עולה מהנתונים, שבשנת 2022 עד חודש אוגוסט היו 60 פיגועי ירי, כאשר עוד 220 סוכלו. עלייה של מאות אחוזים ביחס לכל שנת 2021.

 

השטח כבר בוער

באוגדת יהודה ושומרון מדברים כבר תקופה ארוכה על השטח שמבעבע כמו הר געש שעומד להתפרץ, אבל מדגישים שכבר לא מדובר בתהליכים מתחת לפני השטח, אלא שהגזרה כבר בוערת בהובלה של צעירים, שלא זוכרים את ימי האינתיפאדה השנייה.

מצד אחד, מעמדה של הרשות הפלסטינית נשחק כמעט לגמרי, כשברקע סופרים לאחור את ימיו של אבו מאזן. מהצד האחר הצעירים עד גיל 30-25 הופכים קיצוניים יותר, לאומנית ודתית, וזה מורגש היטב במאות התארגנויות טרור בשטח. רובן המכריע הן התארגנויות עצמאיות, או כאלה שרק מקבלות סיוע מארגוני הטרור המסורתיים, אולם תוך שמירה על מידור ועצמאות, בלי מחויבות.

חוליות הטרור (צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages)
מחבלים חמושים בשכם במהלך לוויה|צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages

"כל אירוע קטן ושגרתי יכול להבעיר את כל הגזרה, את כל המדינה", אמר לנו לאחרונה גורם בכיר בגזרת יהודה ושומרון. בימים האחרונים הגענו לסייר באזור כדי להתרשם מקרוב, ונקלענו לזירת תאונת דרכים בין רכב פלסטיני לרכב של יהודים. מסוג האירועים השגרתיים שלא הגיעו לחדשות כי לא היו נפגעים. אבל בצבא אומרים שתאונה כזו יכולה להיות הניצוץ שידליק את השטח כולו. בדיוק כמו שקרה בשנות ה-80 ברצועת עזה, תאונה שהציתה את האינתיפאדה הראשונה.

ברחבי יהודה ושומרון הוקמו בשנה האחרונה תשתיות טרור משמעותיות, הפעילים אגרו כמויות גדולות של אמצעי לחימה וחומרי נפץ, בין השאר בסיוע ארגוני הטרור ברצועת עזה שמספקים כסף, נשק והדרכה.

צה"ל מרענן תוכניות

את רוב חוליות הטרור השב"כ מצליח לנטרל, מבלי שהן מצליחות לממש את תוכניתן להוציא פיגוע. מחבלים שכן מבצעים פיגועים, מחוסלים או נעצרים זמן קצר לאחר מכן. אולם, החשש הוא מפני מה שמכנים "חוליות צללים", תשתיות טרור שלא מבצעות פיגועים ומחכות ליום פקודה. גורמים ביטחוניים מעריכים שיש מאות כאלו באיו"ש, כאשר נשק לא חסר שם.

בתקופה האחרונה צה"ל רענן את התוכניות שלו לשטחי איו"ש, מתוך הבנה שנקודת הפיצוץ עלולה להיות קרובה. זה יכול לקרות על רקע הכאוס שיהיה ברשות עם מותו של אבו מאזן, כמהלך של המחליף שלו וכאמור, כתוצאה מפעולת מעצר של צה"ל או אפילו מתאונת דרכים אחת, שתהפוך לאירוע גדול יותר.

תפיסות ומעצרים באיו''ש (צילום: דובר צה
מעצרים ותפיסות במסגרת פעילות "שובר גלים" של כוחות הביטחון באיו"ש|צילום: דובר צה"ל

בצה"ל ערים לכך שבשנה האחרונה, המחבלים לא ממהרים להסגיר את עצמם ופעולות המעצר הופכות להיות הרבה יותר אלימות. כמעט כל מעצר הופך ליום קרב, ומבוקשם רבים נלחמים עד הכדור האחרון או עד המוות, בזמן שכל מי שיש לו נשק, אבן או בקבוק תבערה, יוצא להתעמת עם צה"ל כדי לסייע להם.

רוב הפלסטינים לא ממהרים לצאת לרחובות. אבל בצה"ל ובשב"כ יודעים לומר שבניגוד לשנים עברו, הפריחה הכלכלית היחסית של הפלסטינים באיו"ש, היא כבר לא חסם למעורבות בטרור.

ביקורת על הפעלת היחידות

צה"ל כבר תגבר את השטח בלוחמים, שרובם מתעסקים במשימות שוחקות אל מול הטרור העממי הגובר. בצבא כבר יש מי שמזהיר מפני פגיעה באימונים. נזכיר שלמלחמת לבנון השנייה הלוחמים הגיעו אחרי שנים של לחימה בשטחים, כשהם לא מאומנים ללחימה מול חיזבאללה, מה שעלה במחיר כבד.

ל-mako נודע גם כי ישנה ביקורת בצבא על כך שרוב מעצרי המבוקשים מבוצעים על ידי הימ"מ ויחידות מובחרות של צה"ל, מה שיוצר עומס רב על אותן יחידות, בזמן שלוחמי הגדודים פועלים במשימות שגרתיות שוחקות. קצינים טוענים כי אין לכך הצדקה מבצעית. לא כל מעצר של חוליות נערים עם נשקים דורש הפעלה של יחידה מובחרת, כך הם אומרים.

יש לציין כי גם מעצרים שמסתבכים, מסתכמים בשניים-שלושה מחבלים שמתבצרים בבית עם נשק קל ואולי מטען חבלה. כוחות הביטחון מבצעים נוהל "סיר לחץ", בזמן שבגדודים הסדירים יש מי שבטוחים שהם יכלו לבצע זאת בעצמם, ומשזה לא קורה נוצרת תחושת תסכול, שאולי לא סומכים על הכוחות הללו מספיק, מעבר למשימות ה"אפורות" אותן הם נשלחים לבצע.

אש בעימותים בין פלסטינים לכוחות הביטחון (צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages)
"לא כל מעצר נערים מצריך יחידה מיוחדת"|צילום: JAAFAR ASHTIYEH/AFP/GettyImages

גורם איתו שוחחנו אף הזכיר את הימים בהם גדודים ביצעו את פעולות התגמול ועד לשנות ה-80 וה-90, בהם היו מרכיב משמעותי בפשיטות עומק בתוך לבנון. משימות מורכבות ומסוכנות הרבה יותר ממעצר של מחבלים בבית בג'נין. לא מעט גורמים חשים, כי במקום לאפשר ללוחמי הגדודים לצבור ניסיון בפעילות מבצעית תחת אש, בצה"ל מעדיפים את היחידות "המיוחדות".

הלחימה בשטחי יהודה ושומרון, למרות ההילה שצוברות שם היחידות המיוחדות, לא דומה למה שלוחמי צה"ל עשויים לפגוש בלבנון או בעזה. האגרסיביות, העוצמה, כוח האש וסוג האמל"ח במקומות האלה, הרבה יותר משמעותיים ממה שרואים בשנים האחרונות ביהודה ושומרון. גם המורכבות של המשימות עבור הלוחמים והמפקדים אדירה בהשוואה לשטחים, וזו עוד נקודה שצה"ל צריך לקחת בחשבון.