צה"ל פרסם בסוף השבוע את רשימת הקצינים שיהיו אחראים לתחקר את הקרבות ביישובים והבסיסים שנכבשו על ידי חמאס במתקפת 7 באוקטובר. "במסגרת תהליך תחקור אירועי השבעה באוקטובר בפיקוד הדרום, כחלק מתהליך התחקירים והלמידה המבצעית המטכ"לי, מונו מפקדים לתחקור הקרבות ביישובי הדרום ב-7/10. המפקדים אחראים על תהליך התחקיר ביישוב על כלל היבטיו, תוך שימת דגש לשיח עם התושבים ואיסוף כלל תיעוד מימי הלחימה", נמסר מדובר צה"ל.
אולם, בחינה של רשימת המפקדים שפורסמה על ידי דובר צה"ל מעידה יותר מהכל על הבעיה הצפויה בתחקיר של הצבא. החשש הגדול הוא שתהיה "מריחה" של האחריות והטלת האשמה על אחרים, מחוץ לצבא או הקטנת גודל המחדל הצבאי.
בחינה של הרשימה מלמדת שכמעט כל הקצינים שמונו לתחקר את קרבות 7 באוקטובר ביישובים ובבסיסים, הם אנשי קבע לא בכירים במיוחד. מתוך 23 קצינים מתחקרים, רק שלושה חריגים במיוחד הם קציני מילואים: אלוף מיל' מיקי אדלשטיין, אל"ם מיל' ירון סיטבון ואל"ם מיל' נועם בן ארי.
המשמעות של זה היא ששאר הקצינים המתחקרים מחויבים למערכת שבה הם משרתים, והקידום שלהם תלוי בפיקוד של אותה מערכת שהם אמורים לתחקר. ייתכן מצב שגם על ידי מי שהם יאלצו לתחקר ולהוביל מולו למסקנות אישיות.
לרוב, באירועים משמעותיים במיוחד, צה"ל מינה קציני מילואים לתחקר את האירוע משום שאלה כבר אינם תלויים במערכת הצבאית, אבל מכירים אותה משירותם. ככל שהם בכירים יותר, כך סמכותם רחבה יותר ובאופן לא רשמי, זה גם מראה את החשיבות שהצבא מיחס לתחקיר האירוע.
בעיה נוספת שעולה מהרשימה שצה"ל פרסם, זה עצם המינוי של לא מעט מהקצינים המתחקרים. אל"ם אלי טולדנו שמונה לתחקר את הקרב בבסיס האוגדה ברעים, הוא סגן מפקד אוגדת עזה ומהאחראים לכישלון וקריסת האוגדה ב-7 לאוקטובר. ב-2017 הוא גם היה מח"ט צפונית בעזה. המשמעות היא שהוא מתחקר את עצמו ואת מפקדו הישיר, תא"ל אבי רוזנפלד.
אי נוחות משמעותית יש גם במינוי של קצינים מתחקרים נוספים. אל"ם טל אלקובי, שמתחקר את הקרבות בכיסופים הוא קצין שריון ומח"ט חטיבה 14, השייכת לפיקוד הדרום, הפיקוד שקרס גם כן במתקפת הטרור של השבת השחורה. גם אל"ם יותם ברנשטיין, קצין תותחנים מפקד בפיקוד הדרום כמפקד אגד תותחנים. הוא מונה לתחקר את הקרב בניר עוז שנחשב לאחד מהכישלונות הגדולים ביותר של צה"ל באותו היום, והציפייה הייתה למינוי משמעותי יותר בדמות ובדרגה.
ברשימה ניתן למצוא עוד מספר מפקדי חטיבות השייכים לפיקוד הדרום, כמו אל"מ ניתאי עוקשי שמונה לתחקר את שדרות או אל"מ עברי אלבז, שמונה לתחקר את נתיב העשרה.
בנוסף לאלה, אל"מ עידו סעד מונה לתחקר את עלומים. כאן מדובר בקצין חי"ר ותיק שבין השאר היה מג"ד בנח"ל, מפקד בא"ח הגנת גבולות ומח"ט פארן. בתפקידו זה, הוא עצמו הודח על ידי הרמטכ"ל הלוי, בעקבות תחקיר הפיגוע בגבול מצרים ביוני 2023, אבל סוכם לתפקיד קצין אג"מ בפיקוד העומק. יחד עם זאת יש לציין שמדובר בתושב העוטף, שיצא להילחם נגד המחבלים.
לצה"ל קציני מילואים רבים שאפשר היה למנות כאחראים על התחקירים בישובים בעוטף עזה, תחקירים הצפויים להיות מאוד רגישים ונפיצים, לנוכח חוסר האמון המוחלט בין התושבים לצבא.
טוב היה עושה הצבא אם היה מביא קציני מילואים שלא משרתים תחת הפיקוד והאוגדה שכשלו, או תחת פיקוד הדרום. שהקידום שלהם לא תלוי באותה מערכת ומפקדים שכשלו. כאלו לא יהיה קשה למצוא בפיקוד הצפון או המרכז. מסקנות התחקיר צפויות להתפרסם בחודש הבא, וספק אם הן יזכו לאמון התושבים הציבור.