בית משפט קבע כי לוחם ביחידה קרבית לקה בנפשו בגלל ששירת בגזרה בה אחיו התאבד וכי יש להכיר בו כנכה צה"ל. בהחלטתם, השופטים מתחו ביקורת קשה על התנהלות שלטונות הצבא בעניינו.

ב', (25) התגייס לצבא לאחר שנקבע לו פרופיל 97 קרבי, ושובץ כגשש ביחידה שהוצבה בגזרת הר דב על גבול לבנון.

לטענת ב', אחיו המנוח ששירת באותה גזרה ובאותו תפקיד, התאבד בביתו במהלך שירותו הצבאי והוכר כמי שנפל בעת מילוי תפקידו. לדבריו, לפני גיוסו לצבא הוא עבר טיפולים נפשיים עקב התאבדות אחיו.

טרם שיבוצו ביחידה קרבית הוא ובני משפחתו ביקשו מצה"ל שלא לשבצו במקום שבו שירת אחיו, אבל בקשתו נדחתה ללא הסבר שהניח את דעתם.

לטענתו, הוא שירת בחברת גששים ותיקים שהכירו את אחיו והדבר גרם לו למצוקה נפשית, שכן הם דיברו רבות על אחיו וכתוצאה מכך, הוא לקה במה שהוגדר כסכיזופרניה.

כשנה לאחר מכן ב' הועבר לשרת בחטמ"ר אפרים שבגזרת יהודה ושומרון, אך מצבו הנפשי הלך והחמיר. הוא התקשה להסתגל ליחידה, לקה במחלת נפש חריפה ואושפז במרכז לבריאות הנפש 'שער מנשה'.

הפסיכיאטרים שם קבעו, כי הוא סובל מהפרעת הסתגלות בעלת מאפיינים חרדתיים ברורים. עקב כך הפרופיל שלו ירד ל-21 והוא שוחרר מהצבא. לאחר שירותו הוא אושפז שוב בבית החולים 'העמק', שם הפסיכיאטרים קבעו שהוא לקה בסכיזופרניה.

ב', פנה לקצין התגמולים בדרישה להכיר בו כנכה צה"ל, שכן לקה בנפשו עקב שירותו הצבאי בגזרה בה שירת אחיו שהתאבד. קצין התגמולים דחה את תביעתו של ב', בנימוק שלא הוכח כל קשר בין שירותו בגזרה בה שירת אחיו המנוח לבין מחלת הנפש בה לקה.

ארכיון (צילום: Doron Horowitz/FLASH90)
כוחות צה"ל בגבול הצפון|צילום: Doron Horowitz/FLASH90

ב' לא ויתר ובאמצעות עו"ד יפתח קיפרמן ערער על החלטת קצין התגמולים לבית משפט השלום בחיפה. לערעור צורפה חוות דעת של פסיכיאטר מומחה שתמך בטיעוניו. קצין התגמולים טען מנגד, כי מקרה התאבדות האח החייל התרחש בבית ולא בגזרת הר דב ולכן, אין להכיר בו כנכה צה"ל.

השופט אורי גולדקורן ושני חברי הוועדה שדנו בערעור קבעו בפסק הדין, כי יש לקבל את ערעורו של ב' ולהכיר בו כנכה צה"ל, שכן הוא הוכיח את הקשר בין התאבדותו של אחיו החייל לבין הצבתו בגזרה בה שירת.

בנוסף, הם מתחו ביקורת קשה על התנהלות הצבא שפעלו בניגוד לפקודות. "שלטונות הצבא שגו כאשר התעלמו מפניית בני משפחתו של המערער שביקשו למנוע הצבתו בגזרה הצפונית בה שירת האח שהתאבד. היה על שלטונות הצבא לדעת כי מדובר באח שכול ובמשפחה פגועה ולנהוג בזהירות מופלגת, בטרם הציבו את המערער לשרת בתפקיד מבצעי בזירה מסוכנת", קבעו השופט וחברי הוועדה.

לדבריהם, ההחלטה של שלטונות הצבא עומדת בניגוד מוחלט לעמדה הרשמית של צה"ל, שכן הוא מגלה התחשבות מיוחדת במלש"בים ממשפחת שכולות ובניגוד לפקודות מטכ"ל, הקובעת כי בן למשפחה שכולה לא ישובץ לבסיסים שבגזרת לחימה, גם אם אלה לא היו פונים לבקש זאת. "היה על הצבא להימנע מהצבה זו", הדגישו השופטים.

השופט, חייב את קצין התגמולים לשלם ל-ב' הוצאות משפט בסכום של 8,000 שקל וכן את ההוצאות ששילם עבור מומחה מטעמו, שמסר שתי חוות דעת בעניינו.