לראשונה מאז שצה"ל תפס את מרחב החיץ ברמת הגולן וכבש שטחים סוריים, כוחות צה"ל תועדו נכנסים לעומק העיר קוניטרה. על פי גורמים סורים, לוחמי צה"ל הגיעו למבני שלטון בכיר ופינו משם פקידי ממשל מקומיים. זה קורה אחרי שבאותם מבנים, על פי כלי תקשורת סוריים, היו שם אנשי משטרה מקומיים. הפעולה הזאת מגיעה אחרי ביקורת על פעילות כוחות צה"ל בסוריה והתגברות התסיסה שם בקרב אזרחים מקומיים. בצה"ל גם גובר החשש שהאיראנים ינצלו את המצב כדי לייצר כאוס ולחימת גרילה נגד כוחותינו בסוריה.
על פי ערוץ סקיי ניוז בערבית, המוח'תאר של הכפר חדר שבצפון קוניטרה, אמר שכוחות צה"ל מתקדמים לעבר מבני הממשלה בקוניטרה שבדרום מערב סוריה. לא ברור לאן פונו נכבדי קוניטרה ואנשי הממשל כאשר לטענת הסורים, לפחות חלק מהם נלקחו לפגישות עם קציני צה"ל.
الجولاني باع القنيطرة في وضح النهار pic.twitter.com/hk1atvsckR
בשל החשש מהתסיסה הגוברת בקרב האזרחים הסורים בשטחים שבשליטת צה"ל, שכבר הביאה להפגנות עם פצועים מאש הרחקה של לוחמי צה"ל, והחשש מניצול איראני של המצב, לוחמי צה"ל פועלים לחיזוק ההגנה במוצבים של הצבא הסורי שכבשו ובנקודות שולטות. במקביל צה"ל החל לתקן נזקים שגרמו לתשתיות ולשדות מתנועת הטנקים ורכבים כבדים ואף לסייע ברפואה לאזרחים הסורים. זאת כחלק מיצירת קשרים שנועדו להרגיע את המצב וגם לספק מודיעין לישראל.
צה"ל ניסה בתקופה האחרונה לאתר בכפרים הסוריים אמצעי לחימה שיכולים לאיים בעתיד על תושבי רמת הגולן. אבל בשל הרגישות והכמות הפסיקו את הפעילות הזאת ובנוסף גם שוקלים בצבא להיערך מחדש בהגנה ולצאת מכל הכפרים הסוריים ולתפוס רק את השטחים הפתוחים.
נראה שישראל פועלת גם באוויר, אחרי שבסוריה דווח גם על תקיפה של מטוסי קרב לא מזוהים לטענתם. על פי אותם דיווחים מטוסי הקרב תקפו מפקדות שהיו בשימוש מיליציות פרו-איראניות ומחסן נשק באזור דיר א-זור, מזרח סוריה.
עוד דווח שכלי הטיס ביצע עוד שלוש תקיפות במדבר אל-אשרה וא-דואר, שכוונו למפקדות שהיו בשימוש גדודי פאטמיון הנאמנים לאיראן. לציין שלאחרונה דווח גם על תקיפות של חיל האוויר האמריקאי באזורים האלה ובאזורים נוספים.
בינתיים בצה"ל יש כבר מי שמדברים על חשש לאירועים קשים יותר, כמו ירי ומטענים שיופעלו נגד הכוחות שפועלים בשטח הסורי. ההערכה שהסיכוי שזה יקרה גובר, ככל שישראל תישאר זמן ארוך יותר בשטח. נזכיר נזכיר שכפי שפרסמנו לאחרונה, כולל אחרי ביקור של mako אצל הכוחות בסוריה, שאין טווח זמן מוגדר למשימה וחלק מהמפקדים גם דיברו על אפשרות שהייה של שנה ויותר.
אומנם המורדים שהפילו את משטרו של אסד עדיין לא ירדו דרומה, שם פועלים כוחות צה"ל, ובנוסף גם דאגו לגרש את האיראנים וחיזבאללה. אבל ההערכה היא שלא מעט מהאיראנים או התומכים שלהם עדיין נמצאים שם, ואלה עלולים לנסות לגייס את תושבי דרום סוריה כדי להקים ארגון או חוליות שיפעלו נגד כוחות צה"ל, שמתבססים במוצבים ועמדות בשטח הסורי.
בישראל גם נשמעת ביקורת על אופן הפעילות של צה"ל בשטח הסורי. גם מי שהיה בעד הפעולה, אומר שהפעולה נכנסה עמוק מדי לסוריה ואף עלולה לייצר עימות עם המשטר החדש בדמשק, שמצדו כבר הבטיח לעמוד בהסכמי הפסקת האש מ-1974 וכאמור, פעל לסלק את האיראנים וחיזבאללה משטחה של סוריה.