על רקע האירועים האחרונים והאפשרות שאיראן תשגר מתקפת טילים, כטב"מים או שילוב שלהם לעבר מדינת ישראל, ייתכן שטהרן תשגר טילים בליסטיים שזמן ההתגוננות מפניהם קצר יותר. לרוב מדובר בטילים מהירים, לטווח של מאות ק"מ חלקם עם יכולת ניהוג שהופכת אותם למדויקים יותר - כך לטענת האיראנים.

המשמעות בהקשר האיראני שזמן המעוף של הטילים מאיראן לישראל עומד על כ-10 עד 15 דקות בלבד, כלומר זמן התגובה למערכות הגילוי וההגנה קצר יותר. משמעות נוספת, היא שרוב שכבות ההגנה כמו מטוסי קרב וחלק מהסוללות ליירוט טילים, אינן רלוונטיות לאיום הזה. אבל במקרה של ישראל, לחיל האוויר סוללות טילי חץ 2 וחץ 3 שתפקידן להתמודד עם הטילים האיראנים. באזור יש מערכות הגנה אווירית זרות שגם כן יכולות להתמודד עם הטילים הבליסטיים של איראן.

במתקפת הטילים האיראנית בחודש אפריל 2024, שוגרו קודם כטב"מים, לאחר מכן טילי שיוט ורק לבסוף טילים בליסטיים. זה מה שנתן למערך ההגנה האווירי של ישראל והקואליציה בראשות ארה"ב זמן ארוך להתארגן כדי לסכל את המתקפה, בגלל זמן הטיסה של הכטב"מים, כ-8 שעות, ושל טילי השיוט, כשעתיים. במקרה של טילים בליסטיים מדובר באירוע שונה.

בשל העובדה שלטילים לוקח טווח של 10-15 להגיע, מומלץ במקרה כזה לשהות זמן נוסף במרחב המוגן, מעבר לעשר הדקות שיש לשהות במרחב מוגן לאחר האזעקה.

לאיראנים יש מספר סוגים של טילים בליסטיים לטווח ארוך כמו ה"שיהאב-3", "סאג'יל" או ה"ח'ייבר". הטילים האלה נושאים ראשי נפץ במשקל חצי טון ויותר, מה שמגביר את אפקט הנזק. מנגד, העובדה שמדובר בטילים מאוד גדולים שדורשים גם לא מעט לוגיסטיקה, מאפשרת גילוי עוד לפני השיגור.

כמו תמיד במקרים האלה ובמיוחד במקרה של מטח גדול אין הגנה של מאה אחוז וזה אומר שככל שהמטח יהיה גדול יותר, ישנה סבירות שיותר טילים יפגעו בישראל. לכן יש להישמע להנחיות פיקוד העורף שהוכיחו את עצמן כמצילות חיים.

לוחמי הצבא (צילום: AFP/GettyImages)
לוחמי צבא איראן על רקע טיל "חייבר" במהלך "יום קודס" (ירושלים) בטהרן, אפריל 2022|צילום: AFP/GettyImages