קורס חובלים מספר 139 של זרוע הים בצה"ל מגיע היום (רביעי) לסיומו. זו אחת ההכשרות הארוכות והאינטנסיביות בצה"ל הנמשכת שנתיים וארבעה חודשים ומחייבת חתימת קבע של חמש שנים, ממנה יוצאים עם תואר אדקדמי ורישיון שייט (סקיפר).

החניכים בקורס עוברים טירונות רובאי 03, סדרת ים של שלושה חודשים שנחשבת לשלב מאתגר ביותר מבחינה פיזית וגם הכשרת חי"ר וימאות.

מנתונים שמפרסם הבוקר דובר צה"ל עולה כי רק 3 אחוז ממי שמגיעים למיונים לקורס מסיימים אותו ורק 39 אחוזים מאלו המתחילים את ההכשרה גם מגיעים לטקס הסיום.

מצטיין הקורס סגן מתן יעקבי מסביר שהאתגר הכי קשה בקורס חובלים הוא שלב הימ"פ – ימאות ופיקוד שמסתיים עם הפלגה של שבוע לאורך חופי המדינה.

מצטיין קורס חובלים (צילום: דובר צה
אחד משלושת מצטייני הקורס, סגן מתן יעקבי|צילום: דובר צה"ל

"זה השלב ראשון איתו התמודדנו בקורס", סיפר יעקבי, אחד משלושת המצטיינים. "שלב מאתגר מבחינה פיזית ומנטלית בו למדנו את יסודות זרוע הים והימאות. חוסן מנטלי הוא ערך עליון בקורס שמביא כל צוער לקצה גבול היכולות שלו".

מהקורס נופלים מגוון סיבות – מקצועיות, רפואיות, בעיות אישיות, כשמי שנופל בשנה הראשונה להכשרה מועבר לשירות קרבי בזרוע היבשה (שריון, חי"ר וכו') והמעוניינים יכולים להגיע גם ליחידות מובחרות ללא גיבוש במידה ויעברו ראיון אישי באותן יחידות.

מבין שלוש המגמות של הקורס במחזור הנוכחי 60 אחוז השתייכו למגמת שיט שמכשירה מפקדים לתפקידי הלחימה בים, 25 אחוז במגמת האלקטרוניקה בה לומדים על המערכות בספינות הטילים ו-14 אחוזים במגמת המכונה שמכשירה לאחריות על מערכות שונות ומורכבות בכלי השיט.

בקורס הנוכחי רצו הצוערים כ-1,700 קילומטר במצטבר ותרגלו שחייה בים במשך 3 שעות. מרביתם ציינו כי האתגר המרכזי בקורס הוא מנטלי וכי רצו להיות חובלים בגלל השאיפה לפיקוד. בניגוד למה שמקובל לחשוב, רוב המסיימים מגיעים מישובים עירוניים במרכז הארץ.

בסיום הקורס משובצים החובלים בספינות ובצוללות וכעבור כמה חודשים יוצאים להשלמה חיילית שאחריה ישובו לכלי השיט כמפקדי מחלקות.

טקס הסיום יתקיים הערב בבסיס חיל הים בחיפה, כשבין המסיימים גם ע', שקיבל את סיכת הלוחם מסבו, שהיה בין לוחמי חיל הים שהביאו לישראל את הצוללת הראשונה של צה"ל.