נשלח לכלא בעקבות חוזה חסר תוקף (צילום: הוריו של ע')
ע'. ביקש להגיע לקרבי, שובץ בחיל החימוש|צילום: הוריו של ע'

ע', חייל תושב השומרון, ריצה מאסר של 27 יום בכלא בעקבות התעקשות צה"ל לשבץ אותו בחיל החימוש לאחר שנטען בפניו כי מסמך עליו חתמו הוריו בעת שהיה תלמיד מחייב אותו לשירות בחיל. ע', שלמד בבית הספר 'אורט' במרכז הארץ כשוחר, ביקש להשתבץ ביחידה קרבית, אך כאמור נענה בסירוב.

כשהיה בן 15, חתמו הוריו על מסמך לפיו הוא נמצא תחת חסות צבאית, מבלי שקיבלו עותק שלו. "לא ידעתי לרגע שבסופו של דבר ישבצו אותי דווקא לחיל החימוש", טוען ע'. "הבנתי שאנחנו נמצאים תחת אחריות של הצבא ובית הספר, אבל גם לפני הגיוס לא קיבלתי שום הודעה שאני משובץ לחיל החימוש". בצה"ל טוענים כי לא התקבלה בקשה מהחייל לפרוש מן המסלול או לאפשר לו לעבור לשירות קרבי במהלך לימודיו. מנגד, שוחרים נוספים מספרים כי האופציה לשירות בחיל החימוש אכן מוצגת במהלך הלימודים - אך לא כאופציית השיבוץ היחידה והבלעדית. בחינה של המסמך, שהגיע רק כעת להוריו של ע', מראה כי הצבא עצמו לא חתם על המסמך.

ע' סיים את לימודיו ולפני כחודש התגייס לצה"ל. כאשר הגיע לקצין המיון בבסיס מיטב (לשעבר הבקו"ם) נאמר לו שהוא ישובץ לחיל החימוש בעקבות אותו הסכם, אך הקצין סרב להציג אותו בפניו כשביקש זאת. למרות שהבהיר את רצונו לשרת ביחידה קרבית, קצין המיון הורה לע' לעלות לאוטובוס של חיל החימוש, וזה סרב. ע' נשפט לשבעה ימי מחבוש שאותם ריצה בכלא 6, לצד חיילים בעלי מוטיבציה נמוכה. "צחקו עלי שאני רוצה לשרת בקרבי", הוא מספר. לאחר שבעה ימי מחבוש, חזר ע' שוב לקצין המיון, אך כל בקשותיו לראות את החוזה בכדי לראות האם ישנם סעיפי "מילוט", נענו בשלילה. ע' נשפט בפני קצין בדרגת אלוף משנה ל-20 יום בטענה שהוא מפר חוזה צה"לי. בקשתו של ע' לעכב את מאסרו עד למציאת המסמך, נדחתה.

>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר

הוריו של ע' לא ויתרו, פנו שוב ושוב לצה"ל בבקשה לקבל את החוזה, אך לדבריהם נענו בתשובות מתחמקות: בתחילה נטען שהחוזה אבד, ולאחר מכן נאמר להם שהמסמך מטושטש ולא קריא. לפני מספר ימים, הצליחו הוריו של ע' לקבל את החוזה באמצעות קרוב משפחה, ונדהמו לגלות כי קצין צה"ל בעצמו לא חתום על המסמך, על אף שנכתב בו: "למען הסר ספק, מסמך זה ייכנס לתקופתו רק לאחר שהקצין הממונה בדק את המסמך (חתם עליו)".

נשלח לכלא בעקבות חוזה חסר תוקף (צילום: הלפגוט-אדרי משרד עו
עו"ד צביקה הלפגוט|צילום: הלפגוט-אדרי משרד עו"ד

עו"ד צביקה הלפגוט המייצג את המשפחה טוען כי מדובר במחדל של הצבא ולמעשה החוזה אינו תקף משפטית ללא חתימה של קצין צה"ל. "במקרה זה לצערי חייל שרוצה לשרת ביחידה קרבית וחדור מוטיבציה לשרת המדינה מצא את עצמו נופל בין הכיסאות, ולמעשה החוזה שעליו חתמו הוריו בהיותו תלמיד חסר תוקף משפטי ללא חתימת קצין צה"ל. לחייל יש זכות לא להיות משובץ בחיל החימוש", טוען עו"ד הלפגוט. ע' נפגש בתחילת השבוע שוב עם קצין המיון. הוא הציג בפניו את החוזה ואת העובדה כי חסרה בו חתימת הקצין הממונה, אך לדבריו הוא התעלם ממנו ובתגובה אמר: "תעשה מה שאתה רוצה, תתבע אותנו". 

תגובת דובר צה"ל: "החייל הנו חלק ממסלול השוחרות אליו הצטרף עוד בתקופת לימודיו התיכוניים ואף חתם על מסמכים הקושרים אותו ומחייבים את שני הצדדים לתנאי המסלול. כחלק מהמסלול בעודו תלמיד לבש מדים, החזיק תעודת חוגר שאפשרה לו נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית וחלק נכבד משכר לימודיו מומן ע"י הצבא, על כן, הכיר את תנאי המסלול במלואם".

עוד ב- פז"ם: