רפיח בחשיכה. שקט שורר מסביב וכמעט שאי אפשר לראות דבר. מדי פעם נשמעת שאגה של מנוע וצרורות של ירי. "הכל בסדר. זה ירי שלנו כדי שאף אחד לא יתקרב", אמר הקצין שליווה אותי לשם. ביחס לגזרות אחרות, הלחימה ברפיח הרבה יותר "שקטה". מדי פעם היא מתפרצת כשצה"ל יוצא להתקפה על עוד תא שטח, אז מגיעים מטוסי הקרב והכטב"מים וגם התותחים והמרגמות מצטרפות למתקפה.

היינו שם במשך מספר שעות ושמענו על מורל גבוהה מאוד של לוחמים חדורי מטרה. מנגד גם לא מעט ביקורת בעיקר על מחסור באש מהאוויר ומגבלות של הציר ההומניטרי, שהובילו לביטול של התקפה משמעותית. בשיחה כנה ונוקבת עם מנל"ח (מנהל לחימה) באוגדה 162 הוא מספר שהלחימה ברפיח הרבה יותר ממוקדת. הוא גם טוען שהיקפי האש מהאוויר, כל עוד לא מדובר במקרי חירום, ירדו דרמטית, למרות הדרישה של הכוחות. "לפני זה השתמשנו בהרבה יותר חימושים מעכשיו. יש דרישה מהחטיבות להגדיל את ההיקף, דרישה שלא התקבלה". שוב, הוא מדגיש שזה לא כולל מצבי חירום כמו אירועי חילוץ פצועים או כל מצב חירום אחר.

אחרי שגורם צבאי בכיר טען השבוע בתדרוך לכתבים שצה"ל שולט מבצעית בכ-70 אחוז מרפיח שאלנו אותו על כך. "זה לא נכון בכלל", אמר אחרי שהציג לנו את האזורים שנמצאים תחת שליטה של צה"ל. לדוגמה, נכון לזמן שבו שוחחנו בתחילת השבוע, הוא הסביר שצה"ל נמצא בפאתי שכונה מסוימת: "מפקד האוגדה נתן לנו אישור תוכניות תקיפה ואמר שאנחנו 'הולכים לשבור את השכונה'. זה יקרה אבל עדיין לא קרה".

אחת מנקודות הביקורת של הלוחמים והמפקדים בשטח, היא התנהלות צה"ל בכל הקשור לנושא הצירים ההומניטריים, כשלאחרונה צה"ל הכריז שהציר שבחלק המזרחי של רפיח יפעל בין השעות 08:00 ל-19:00. המפקדים איתם שוחחנו, סיפרו שהציר הזה מייצר לא מעט מגבלות על הכוחות שפועלים במרחב.

מנהל הלחימה עימו שוחחנו סיפר על קטע ספציפי ש"בכל האזור שלו לא נותנים לנו לירות ולפוצץ דברים, למרות שזה במרחק מהציר. אסור לעלות עליו ואסור כל מיני דברים. זה הביא לכך שביטלנו התקפה משמעותית שהייתה צריכה להיות באזור הזה".

"לא אכפת לי איך תצטט את זה, אנחנו לא יכולים להילחם שם", הוסיף הקצין. "זה מגיע למצב פשוט אבסורדי, כשאמרו לנו שבאותו מקום יש ארב"ל (ארגונים בינלאומיים) ואסור לנו לירות לשם גם אם מזהים שם אנשים עם נשק. איפה נשמע הדבר הזה שארגונים בינלאומיים מסתובבים עם נשק ואסור לירות? זאת הודעה שהאוגדה הוציאה לחטיבות וזה פשוט הזוי. דבר נוסף, יש איסורי ירי על בתים שמסכנים אותנו, במרחב הציר. כל מיני דברים הזויים כאלה. עזוב שאישרנו ירי למרות שאמרו שאסור כשזיהינו שם מישהו. אבל זה לא תקין".

מחבלים לצד רכבי או
מחבלים לצד רכבי או"ם - מבצעים ירי במתחם של הארגון אונר"א ברפיח|צילום: דובר צה"ל

הוא ממשיך ומסביר ש"באחד הימים יצאה רק משאית אחת על הציר הזה, אבל הוא היה סגור לנו כל היום. בשביל משאית אחת אתה סוגר ציר לחצי יום? ביקשנו שיתאמו את עצירת האש לפי תנועת המשאיות ולא שעות, ורק אחרי מריבות משהו זז חלקית. לא יצאנו להתקפה על יעדים מאוד חשובים שגם היינו צריכים לפוצץ, כי התנאים המבצעיים לא בשלו. ומה התנאים המבצעיים? רצינו לפוצץ שם כמה בתים בהגעה ליעד ולא אישרו לנו כי אין טווח בטיחות לפיצוץ שלנו, שאולי יעוף רסיס למבנה ציבור. ואני מדבר על טווח בטחות של כמאות מטרים מבתי ספר שאין בהם אנשים או מתקנים רפואיים. או כל מיני מבנים שלא רוצים להוריד אותם לאורך הציר ההומניטרי".

לדבריו הנושא מגביל את הכוחות מבצעית. "זה מונע מאיתנו לפעול נגד איתורים שמאוד מעניינים אותנו, מפקדות של חמאס, נגד אנשים שהשתתפו ב-7 באוקטובר וגם מערכות של חמאס או פעילות שו"ן (שבויים ונעדרים). זה המשמעות של המגבלות עלינו, לא להגיע ליעדים שהמודיעין סימן לנו כחשובים או להגיע מבלי לפוצץ את הדרך אליהם כדי להגיע באופן בטוח".

בזעם מאוד לא מוסתר, אותו מנל"ח הוסיף: "מילא בית חולים. היה לנו מקרה שלא אישרו לנו לפוצץ בניין, כי אולי יעוף רסיס לבית ספר של אונר"א שאנחנו יודעים שהוא ריק. אין לנו מספיק תחמושת מהאוויר, לא מטוסים ולא כטב"מים וגם לא ארטילריה. מפתיע אותי מאוד שבכירים באוגדה אומרים שיש כל הכלים כשיודעים שהמח"טים מבקשים מאיתנו הרבה יותר, כל יום כל היום".

אותו קצין שעמו שוחחנו יודע שכותב שורות אלו מתגורר בעוטף עזה ואמר: "הלילה אתה תישן טוב כי אין כמעט תקיפות אלא אם כן יקרה משהו. אין הקצאות בקטע מוגזם. אני גם יכול להגיד שלא תמיד יש לנו מספיק חומר נפץ כדי לפוצץ בתים. אנחנו מצליחים להביא אבל ממש לא מספיק. לא תמיד יש לנו מספיק לכל הבתים שם".

חידוש הכנסת סיוע הומניטרי דרך כרם שלום
חידוש הכנסת סיוע הומניטרי דרך כרם שלום

אותו מנל"ח חשף עוד משהו מטריד, על התנהלות נהגי המשאיות שמובילות את הציוד ההומניטרי. "אנחנו יודעים מי האנשים שנוסעים ומתי הם נוסעים, גם על איזה ציר". אבל הוא מוסיף: "לפעמים הם נשארים שם או שהמשאית ממשיכה צפונה לכיוון העיר, וזה כבר אומר משהו. לפני כמה ימים נכנסו שלוש משאיות שהגיעו לבית החולים בתל אל-סולטן מצפון, מבית החולים הן נסעו לכרם שלום. ואחרי זה הם יצאו משם עם עוד משאית קירור, ואז מבית החולים שוב המשיכו צפונה לכיוון העיר. מה הם עושים שם? אנחנו לא יכולים להבטיח שהדלק והדברים הנוספים שהיו במשאית הלכו רק לבית החולים. ברור לי שחלק ממה שהיה על המשאיות לא ירד בבית החולים והמשיך צפונה".

הוא ממשיך ומספר בהקשר הזה שלחמאס לא חסר דלק ושהם רואים את זה למשל "בכל האופנועים שלהם שנוסעים בלי הפסקה. איך הגנרטורים של המצלמות שאיתן הם מזהים את הכוחות שלנו עובדים, עם הדלק שנכנס דרך הסיוע ההומניטרי. בסוף יוצא שגם מגבילים אותנו ומבטלים לנו התקפות, בגלל הציר ההומניטרי וגם שמובילים לחמאס אספקה על אותו הציר. למישהו זה נראה הגיוני הדבר הזה?".

אין בדברים שהובאו כאן כדי להמעיט מהישגי הלחימה של צה"ל ברפיח או להציג את כל הפעילות שנעשית שם באור לא רציני. המפקדים שאיתם שוחחנו ברפיח ובמפקדות אחרות מספרים כולם שהמבצע מתקדם על פי התוכניות של צה"ל, על מורל גבוהה מאוד של הלוחמים ועל הרבה מאוד מחבלים מחוסלים, וכאלה שברחו למחסות ההומניטריים ואזורים שצה"ל לא פועל בהם. "הם לא נעלמו. מאות מהם נשארו מתחת לאדמה ואנחנו הורגים אותם שם בכמויות. זה נכון שיש עשרות חוליות, אפילו יותר, שפועלות מולנו. בסוף אי אפשר להתעלם מזה שיש הרבה ירי RPG ומלכוד של בניינים, שנעשה תוך כדי התנועה שלנו".

פעילות הכוחות במרחב (צילום: דובר צה
פעילות כוחות צה"ל במרחב רפיח|צילום: דובר צה"ל

במקומות שצה"ל כבש, ברפיח ופילדלפי, הכוחות גילו כמו אדירה של מנהרות ומשגרי רקטות. "בניגוד למרחבי לחימה שהיינו בהם, המנהרות ברפיח מחוברות ביניהן. קומפלקסים שלמים של מנהרות. זה עוזר למחבלים לנוע בתת-קרקע, אבל מרגע שחשפנו קומפלקס מנהרות כזה היתרון עובר אלינו, כי קל לנו יותר להשמיד אותן", אמר קצין הנדסה שפגשנו בעזה.

"ראיתי כבר כמה מנהרות בחודשים האחרונים, ומה שיש כאן זה פרויקט תת-קרקע אדיר ויקר בקטע מטורף", הוסיף. "הצלחנו להביא פה הישג אדיר, עם כל הצניעות. מה שמצאנו פה נבנה במשך יותר מעשור, עשרות מיליוני דולרים שהם זרקו פה על התת"ק במקום על האזרחים שלהם. גם אם נצא מכאן מחר בבוקר ייקח לחמאס הרבה מאוד שנים לשקם את תשתית הטרור. גם כמויות האמל"ח שתפסנו כאן אדירות, ותחבר את זה לעובדה שאנחנו על פילדלפי, והתוצאה היא פגיעה מאוד קשה בחמאס".

צה"ל החל לפעול ברפיח ב-6 במאי, אחרי חודשי המתנה ארוכים. עכשיו, כעבור מעל 40 ימי לחימה הכוחות נמצאים בפאתי העיר, בשכונות שקרובות לגבול עם מצרים. "החלק העיקרי של המבצע זה ציר פילדלפי ולא העיר עצמה", הסביר אחד המפקדים בשטח. "הכיבוש של פילדלפי זה הישג אסטרטגי שפגע בחמאס קשה מאוד".

גם בחושך המוחלט אי אפשר להתעלם מהיקף ההרס העצום. מבנים רבים פוצצו על ידי הכוחות אחרים הושמדו בתקיפות מהאוויר ובמהלך הקרבות שם. גם האזורים שרחוקים יותר מקו החזית נפגעו קשה בתקיפות. צה"ל מעריך שבעוד מספר שבועות התמרון ברפיח יסתיים, ואז יעברו גם שם לשלב הפשיטות הממוקדות. "כולנו מקווים שלפני שנצא מכאן נצליח להחזיר עוד חטופים", אומרים הלוחמים.

 

תגובת דובר צה"ל:

"הטענות על ביטול תקיפות בעקבות ציר העברת הסיוע ההומניטרי אינן נכונות, ואין עצירה של הלחימה ברפיח. כוחות אוגדה 162 נלחמים מזה כחודש ימים להכרעת חטיבת רפיח, ועושים לילות כימים למימוש מטרות המלחמה".