חטיבת הנח"ל סיימה לאחרונה את האימון הכי גדול שלה בחמש השנים האחרונות, כחלק מההכנה לעימות אפשרי מול חיזבאללה. במסגרת האימון, פלגת "חשיפה-תקיפה" של החטיבה, מתוגברת בצוותי איסוף, פעלה לשיפור נושא איתור האויב, כפי שעלה בשורת תחקירים של צה"ל שבוצעו אחרי המבצעים האחרונים, בהסלמות מול עזה ואירועים לאורך גבול לבנון.
לצד האימון השגרתי של גדודי החטיבה בשת"פ עם גדודי שריון, הנדסה ותותחנים שפעלו מול מתחם חיזבאללה מבוצר, פלגת החשיפה תקיפה תוגברה בצוותים מגדוד האיסוף "עיט" 595 של אוגדה 210 וכוחות מילואים מפלוגת תצפיות.
תורגלו שם לא פחות משבעה צוותים בעלי יכולות מגוונות לאיתור אויב והשמדתו על ידי סגירת מעגלי אש, בין שבעזרת גדודי החטיבה, השריון והתותחנים, מהאוויר או אפילו מהים.
"כחטיבה, לא תרגלנו התמודדות עם אתגרים צפוניים בסדר גודל כזה כבר חמש שנים", אמר סא"ל מני עברי, מפקד גדוד 50 לגל פלוק רוה מאתר צה"ל. "טכניקות כמו חשיפה-תקיפה לא היו בשימוש אז. כעת השתמשנו ביכולות ואמצעים חדשים כגדוד וכחטיבה, שמעולם לא קיבלו ביטוי בתצורה כזאת".
פלגות החשיפה תקיפה הוקמו בצה"ל בסוף שנת 2020 כחלק מההבנה כי ישנו צורך לשפר את יכולות האיסוף של הכוחות המתמרנים, במטרה לאפשר להם להתמודד עם איומים קרובים וגם נטרול של הרחוקים.
את הפרויקט הוביל תא"ל דן גולדפוס שנמצא כיום בלימודים בארה"ב והיה אז קצין חי"ר וצנחנים ראשי, כאשר זה נעשה על בסיס הפלוגות המסייעות בגדודים. הראשונים לעבור את ההסבה היו לוחמי חטיבת הצנחנים. בצה"ל מתייחסים לכך כאל כמפנה דרמטי של ממש, המשפר את יכולות החשיפה של האויב על ידי ארגון מחדש והכנסת אמצעי לחימה ואיסוף חדשים.
לכל אחד מהצוותים של הפלגה יש אמצעי איתור וחשיפה שונים המעניקים לכל אחד מהם יכולות שונות, כך שצוות איסוף עם אמצעי לחימה שפועל למרחק רב יתרכז באויב הרחוק, לעומת אמצעים לטווחים קצרים - משגרי טילים נגד רק"מים או נגד אדם, וגם רחפני תצפית, שיש לכל הצוותים מול איומים בטווחים קצרים.
סא"ל עברי סיכם את התרגיל כמוצלח, אולם הדגיש שללוחמים שלו אסור לנוח ולהיות שאננים. המלחמה היא ממלכת האי ודאות והם יודעים שגם לאויב יהיו הפתעות משלו. "אנחנו מבינים שהצבא כל הזמן משתנה ומשתדרג, בדיוק כמו האויב. התרח"ט לפני שנתיים לא נראה ככה, ועוד שנתיים כבר יראה אחרת".