אחרי שחיזבאללה הרחיב את טווחי הירי שלו, אנחנו רואים יותר מקרים שבהם שיגורים בודדים מפעילים אזעקות במרחבים גדולים ומכניסים מאות אלפי ישראלים לממ"דים. מה שצפוי לגדול בעקבות ההחלטה של חיל האוויר להגביר את הרגישות של מערכות הגילוי, אחרי פגיעת הכטב"ם של חיזבאללה בבא"ח גולני, שהביאה למותם של ארבעה חיילים ופציעה של עשרות.

הסיבה העיקרית שבגללה מכניסים מאות אלפי ישראלים למרחבים המוגנים במקרים של שיגורים בודדים היא בטיחותית בעיקרה, וצריך להפריד בין שיגור טילים לבין שיגור של כטב"מים.

מחבל במערך  (צילום: מתוך תיעוד שהפיץ חיזבאללה)
מחבל חיזבאללה ממערך הכטב"ם בלבנון|צילום: מתוך תיעוד שהפיץ חיזבאללה

במקרה של טילים לטווח ארוך, שהמעוף שלהם גבוה יותר, מופעלים "פוליגונים" רבים, גם בגלל המסלול וגם בגלל הרסס שנוצר עם היירוט בגובה רב. תהליך היירוט מייצר הרבה מאוד רסס שמתפזר בשטחים נרחבים ואגב, לא פעם רסיסים נפלו על הקרקע יותר משמונה דקות אחרי הפגיעה בטיל.

סיבה נוספת, כמו למשל אחרי מטח הטילים האיראנים, היא שהיירוט של מערכות ה"חץ" מייצר חלקי יירוט גדולים, ואז משוגרים לעברם מיירטים של כיפת ברזל, במטרה להשמיד את החלקים הגדולים כדי להפחית את הסכנה, מה ששוב מפעיל אזעקות.

במקרה של כטב"מים, מדובר בכלים קטנים שהמסלול שלהם קשה יותר לגילוי. לכלי הטיס הבלתי-מאוישים יש יכולת תמרון, ולכן הם מפעילים את האזעקות גם במרחבים סמוכים לאלו שהכטב"ם נמצא בהם. הדבר נעשה מתוך הבנה שהכלי יכול לשנות את מסלול הטיסה שלו ליעד אחר או סמוך למקום שבו הוא נמצא.

ההחלטה של חיל האוויר להגביר את רגישות מערכות הגילוי, בעקבות כשלון היירוט של הכטב"ם שפגע בבא"ח גולני, משמעותה שיהיו הרבה יותר אזעקות בעוד מרחבים ובנוסף, שיהיו גם הרבה יותר אזעקות שווא. זה יכניס יותר ישראלים למרחבים המוגנים וישבש את חייהם, שזאת אחת המטרות של חיזבאללה בשיגורים, אבל זאת גם החלטה שבחיל האוויר מאמינים שהיא מצילת חיים, ולכן בתיעדוף זה גובר.