מחבל בג'יהאד האסלאמי (צילום: Abid Katib, GettyImages IL)
מחבל בג'יהאד האסלאמי|צילום: Abid Katib, GettyImages IL

ביום בו פורסמה תמונתו של בכיר הג'יהאד האסלאמי בהאא אבו-אלעטא, שעון החול שלו החל להתרוקן. הוא ידע את זה. למרות שירד למחתרת ועשה הכל כדי לחמוק מהמודיעין הישראלי, טיל ששוגר השיג אותו באופן מדויק ברמת החדר בו שהה.

הדבר מעיד על יכולות גבוהות של איסוף מודיעין מצד שב"כ. סיפור מורכב מאוד, בהתחשב בעובדה שרכזי השב"כ שפועלים מול עזה מוגבלים מאוד ביחס לקולגות שלהם באיו"ש.

"האיסוף של המודיעין הרבה יותר מורכב מאשר במקום שבו אתה נמצא בשטח, מסתובב ורואה דברים בעיניים", מסביר אילן לוטן בכיר השב"כ לשעבר. "האתגרים המודיעיניים הרבה יותר גדולים מול אויב שהוא מאוד מתוחכם".

מפקד המרחב הצפוני של הג'יהאד בעזה (צילום: חדשות)
האויב ניסה לסכל אך הפעם לא הצליח|צילום: חדשות

מי שאחראי על איסוף המודיעין האנושי (יומינט) בשב"כ הם הרכזים. לכל רכז שכזה יש תא שטח מוגדר. רכזי השב"כ באיו"ש, שמכונים "קפטן" בתוספת שם במה, מסתובבים חופשי בשטח עליו הם אחראים ויכולים להגיע למקורות שלהם כמעט מבלי מגבלה.

אבל בעזה הסיפור הזה שונה לגמרי. השב"כ מחויב לדעת מה קורה בשטח עליו הוא אחראי בדיוק כמו הקולגה שלו באיו"ש. זאת למרות שהגישה שלו לגיוס מקורות והפעלה שלהם מורכבת הרבה יותר.

כל זה קורה מול אויב חכם מאוד ואכזרי. "יש ממ"ס (מודיעין מסכל) חמאס שפועל לסכל את הפעולות שלנו, גוף שמפעיל מודיעין לסיכול המודיעין שלנו. לשמחתנו לא בהצלחה רבה כפי שמעיד האירוע האחרון".

לוטן מוסיף ואומר כי: "המצב בו אתה מגיע למודיעין כל כך מדויק ופגיעה כירורגית - לא הורידו בניין אלא רק את החדר בו שהה אבו אלעטא - מעיד על יכולות ורמת איסוף המודיעין, גם על עומק החדירה המודיעינית של ישראל".

"צריך לזכור שיירוט כזה", אומר לוטן ומתכוון לחיסול, "זה לא משהו שבונים בזמן קצר. יש פה איסוף מודיעין לאורך תקופה כדי להגיע בזמן אמת אחרי קבלת החלטה".

האתגר הגדול לדבריו הוא לשמר את החיבור המודיעיני לאורך זמן, "מידע על היעד יכול להיות נכון לזמן מסוים ולא מחייב שהיעד יהיה באותו המקום שעה אחרי. לכן אתה חייב לשמור על חיבור מודיעני רציף כדי להגיע לזמן האמת".

ביתו של בכיר הג'יהאד שחוסל בעזה (צילום: פלס)
ביתו של בכיר הג'יהאד שחוסל בעזה|צילום: פלס

לדבריו התגובה הראשונית לאירוע בצד השני היא בהלה. "אחרי כל אירוע כזה אותו ארגון טרור מבוהל ומנסה לאתר את מקורות המידע שלנו".

לוטן מדגיש שלצד הפעלת מקורות אנושיים, פועלת מערכת שלמה של איסוף מודיעין טכנולוגי ויחידות אחרות, שהשילוב שלהן יחד בעיבוד וניתוח המידע זה מה שמביא לתוצאה.

"העבודה של רכזי השב"כ שפועלים מול רצועת עזה דורשת מהם יצירתיות מאוד גבוה". עוד הדגיש שאין להם הנחות ואת אף אחד לא מעניין שאין להם גישה לעיר או לכפר כמו באיו"ש. "חד משמעי אתה אחראי על תא השטח ולספק את המודיעין הנדרש בלי הנחות".

לוטן מבקש שלא לנתח לאן הסבב הזה הולך. "ברצועת עזה ההיגיון לא עובד ואפילו הביוב זורם שם כלפי מעלה, בניגוד לכוח הכבידה". בזהירות הוא מניח שהאינטרס של הצדדים לא להגיע לעימות משמעותי. "הערכה שלי שזה יגמר תוך ימים בודדים אלא אם כן מבחן הטעות יוביל למקום בו אין שליטה. למשל טיל על גן ילדים".

אחרי החיסול לרכזי השב"כ אין רגע של מנוחה. סביר מאוד להניח שכמה מרכזי עזה היו בחמ"ל המשותף בזמן הפעולה. "הם לא נמצאים בבית" כפי שהגדיר זאת לוטן.

אבל גם אחרי הם ממשיכים לעבוד וממש לא נמצאים בבית. הציפייה מהם עכשיו כשהרקטות נורות היא "להביא מודיעין בזמן אמת, על מנת להתריע על ירי רקטות, מיקום ירי ופעולות נוספות", כאלו שהשתיקה יפה להן.

על פי פרסומים זרים הפעולה הזו נוהלה כחלק ממבצע חיסול שהיה גם בדמשק נגד בכיר בארגון הטרור. המשמעות היא, בהנחה שאכן הדיווח נכון, זה שלא חיכו לרגע שבו היעד יצוץ כדי לתקוף אותו, לאותה "הזדמנות מבצעית", כי אם היה פה תאום עם זירה אחרת במדינה אחרת, מה שהופך את הסיפור הזה לקשה ומורכב הרבה יותר, המציג גם יכולות מרשימות מצד שב"כ.