על רקע גל המחאה של אנשי המילואים נגד התוכנית המשפטית של הממשלה, עוד ועוד אנשי מילואים הודיעו שיפסיקו להתייצב. בחיל האוויר חוששים מפגיעה מבצעית ועל הרקע הזה נודע ל-mako שהמחאה גולשת גם לאנשי סדיר וקבע, כאשר לפחות שני טייסים מאחד מהבסיסים בדרום שוקלים שלא להאריך את שירות הקבע שלהם, במידה והחקיקה שמקדמת הממשלה תעבור.

בימים האחרונים נעשו מספר שיחות בין הרמטכ"ל לשר הביטחון, כשגם הרמטכ"לים לשעבר, בני גנץ וגדי אייזנקוט, קוראים לאנשי המילואים שלא לממש את האיומים שלהם.

"ה'ברקס' שנתנו לאימון זה אירוע חד פעמי ונמשיך להגן על המדינה שאנחנו אוהבים". אמר סא"ל במיל א' מטייסת 69 שהוא אחד מ-37 אנשי המילואים שהודיעו כי לא יגיעו לאימון השבוע. "אבל זה תמרור אזהרה להמשך החקיקה שמשנה פה את הכללים. אנחנו נתנדב להגן על מדינה דמוקרטית ויהודית. לא על דיקטטורה חשוכה".

טייסת חיל האוויר (צילום: שי לוי)
טייסת 69 "הפטישים", ארכיון. (אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לנאמר)|צילום: שי לוי

שיחת היום בטייסת

בחיל האוויר, שם לאנשי המילואים תפקיד קריטי, משקיעים משאבים וקשב רב לנושא. אתמול בערב התקיים דיון ב"זום" של מפקד בסיס תל נוף, תא"ל דרור לוי, עם אנשי המילואים של הבסיס. לוי אמר בדיון שהוא מבין לליבם, אולם ביקש מהם "שלא לנקוט בצעדים שלא תהיה מהם דרך חזרה". נציגי המילואים של תל נוף ביקשו בין השאר שהחיל יגן על שמם הטוב, לאור "המתקפות עליהם ברשתות ובתקשורת" והוסיפו שאין בכוונתם לחזור בהם מהמחאה.

כאמור, המחאה הזו גולשת גם לטייסים הסדירים של חיל האוויר. "זה לא מפתיע", אמר לנו גורם בחיל. "לאנשי המילואים הוותיקים יש השפעה רבה על הצעירים. בטייסות הם כמו 'אבות רוחניים' לאור הניסיון והבגרות שלהם. הנושא הזה הפך מן הסתם לשיח העיקרי בטייסות והצעירים סופגים את מה שיוצא מאנשי המילואים. זה משפיע עליהם".

הרמטכ"ל הרצי הלוי קיים בימים האחרונים מספר שיחות עם שר הביטחון, יואב גלנט. רא"ל הלוי הציף בפניו את הדאגה הגוברת בצה"ל בשל המצב הקיים, שלדבריו יפגע גם בכשירות ובפעילות המבצעית של צה"ל.

הרמטכ''ל רב אלוף הרצי הלוי (צילום: דובר צה
מעביר את המסר לדרג המדיני. הרמטכ"ל|צילום: דובר צה"ל

מה שהקפיץ את מפלס הלחץ של הצבא היה הסירוב של המילואימניקים מטייסת 69 להגיע לאימון, בעיקר העובדה ש-37 מסך 40 אנשי צוות האוויר היו שותפים להחלטה. הלוי כבר הביע דאגה גם בפני ראש הממשלה ובין השאר, העביר לנתניהו את המסרים שקיבל ממפקד חיל האוויר וראש אגף המודיעין, שחלק ניכר מאנשי המילואים שייכים למערכים שלהם.

"לא נתנדב לדיקטטורה"

"נתניהו מבין מה זה אומר, והעובדה שהוא מבין את זה וכבר לא מסוגל לנהל את האירוע היא האסון שלנו", כתב אמש נווט הקרב סא"ל במיל' עמר דנק בחשבון הטוויטר שלו. "31 שנה שרתי את המדינה כלוחם, לאנשים האלה יש דמעות בעיניים כשהם רק חושבים על כך שהם לא יוכלו להמשיך לשרת אותה".

שר הביטחון והרמטכ"ל לשעבר, בני גנץ, פנה לאנשי המילואים וקרא להם: "אל תתנו יד לסרבנות". הוא הוסיף, "אני קורא לכם להמשיך לשרת, להמשיך להתייצב בכל תנאי. להגן על אופי הארץ הזו במחאות ולהגן על קיום הארץ הזו בגיחות, להגן עליה כמפגינים ולהגן עליה במחסומים ובצמתים, בחמ"לי המודיעין". מלבד ח"כ גנץ, גם הרמטכ"ל לשעבר, ח"כ גדי איזנקוט אמר: "מחויבת ההבחנה בין מאבק אזרחי צודק לבין החובה להגן על אזרחי ישראל ולהבטיח את קיום המדינה".

בתגובה לדברים האלה אמרו מילואימניקים של מערך המבצעים המיוחדים ש"גנץ ואנשיו לא מבינים את הסיטואציה ולא מייצגים את קולנו". הם הוסיפו: "לא נתנדב למילואים תחת דיקטטורה, בשום מצב, ולא משנה מה יגידו. נחזור להתנדב כשיחזירו לנו את הדמוקרטיה. בימים הקרובים צפו לדרמות נוספות בנושא".