הפתרון של היזמים הצעירים לבעיה של לא מעט חיילים המשתחררים מצה"ל: כל חייל משוחרר זכאי לחודשיים של פטור מתשלום לביטוח לאומי, אבל מיד בתום אותם חודשיים - עליו לשלם לביטוח לאומי את דמי הביטוח החודשיים. העניין הוא שחיילים משוחררים רבים לא מודעים לכך וצוברים חובות שגדלים ככל שעובר הזמן. 

מי ש'עלו' על בעיית צבירת החובות של החיילים המשוחררים, הם איה בר חיים ואסף גלוברמן בני ה-17 ממרכז הארץ, המשמשים כשגרירים בארגון "LEAD", המסלול לפיתוח מנהיגות. 

אסף גלוברמן (צילום: עצמי)
"רצינו לפתור בעיה לחיילים". אסף גלוברמן|צילום: עצמי

"באחת השיחות שלנו בארגון, ממש באגביות, שמענו מהמנחה שלנו על החוב שחיילים משוחררים צוברים כשהם משתחררים מהצבא. גילינו שהוא בעצמו משלם עדיין על חוב כזה - למרות שעברו הרבה שנים מאז השחרור שלו", מספר אסף ל-mako איך הכל החל. "ניסינו להבין מה זה החוב הזה, ולמה הוא נצבר. הבנו שזו הבעיה שאנחנו רוצים לפתור, להתעסק בחיילים שחייבים כסף לביטוח לאומי אחרי השחרור שלהם".

"התחלנו לדבר עם חיילים משוחררים, ושמענו גם על אנשים בני מעל 30 שעדיין סוגרים את החוב שלהם שנצבר כי לא שילמו לביטוח לאומי", מוסיפה איה. "אנשים מדברים על חוב שנמשך גם שנים אחר כך, הגיעו לסכום של כמה אלפי שקלים וזה סכום גדול לחייל משוחרר".

איה בר חיים (צילום: עצמי)
"דיברנו עם בני 30 שעוד משלמים חוב", איה בר חיים|צילום: עצמי

איה ואסף זיהו שהבעיה עם התשלומים לביטוח לאומי מורכבת משני דברים: הראשון, היעדר מודעות של המשוחררים לחובת התשלום, והשני ידע פרקטי. "חייל משוחרר צריך להיות מאוד אקטיבי כדי להבין שצריך להתחיל ולשלם לביטוח הלאומי", הם מדגישים. 

הפתרון: "משתחררים מהחוב"

לאחר שזיהו את הבעיה החלו לחשוב איה ואסף על הפתרון. הם הקימו מיזם בשם "משתחררים מהחוב"'  עמוד אינטרנטי נגיש ומרוכז שמסביר בצורה פשוטה מי צריך לשלם מה, למי ומתי. במסדרת המיזם, איה ואסף שולחים לכל חייל משוחרר את המדריך החינמי שמסביר צעד-צעד מה צריך לעשות בכל שלב, עד להשלמת התשלום.

בחודשים האחרונים כבר מאות חיילים נעזרו במיזם ושילמו לביטוח לאומי את כל החובות לפני שהם התחילו להצטבר. "אנחנו חולמים להגיע לכל חייל משוחרר ולדאוג שאף אחד לא יסתבך", מדגישים היזמים.

התגובות למיזם משתחררים מהחוב (צילום: מסך)
התגובות למיזם משתחררים מהחוב|צילום: מסך
התגובות למיזם משתחררים מהחוב (צילום: מסך)
התגובות למיזם משתחררים מהחוב|צילום: מסך

איך אתם מצליחים להגיע לחיילים משוחררים נוספים?

"אנחנו בקשר עם מש"קיות ת"ש שמדברות עם כל חייל בודד שמשתחרר, הן נותנות להם תדרוך יסודי והצלחנו להכניס את המיזם לתדרוכים שלהן עבור החיילים הבודדים. המיזם שלנו עובר כמובן גם מפה לאוזן דרך חיילים, קבוצת וואטסאפ וקבוצות פייסבוק בצורה יותר רחבה. המטרה בסוף היא שכל חייל משוחרר ישלם ביטוח לאומי בזמן ויחסוך לעצמו את החוב. יש לנו עוד עבודה בדרך לשם".

מי מלווה אתכם?

"המנחה שלנו בארגון עוזר לנו מאוד. הוא גם חווה את זה בעצמו, כך שהוא נתן לנו את ההצצה הראשונית לאתגר. כל חברי הצוות שלנו בארגון שמובילים פרויקטים משלהם גם עוזרים לנו מאוד. לא היינו מכירים בלי LEAD וזה משמעותי לנו מאוד. זו ההתנסות הכי טובה שיש לנו ויוצא מזה טוב".

מה החלום שלכם?

"אנחנו חולמים ליצור ממש מערך רחב של עזרה בתשלום הביטוח הלאומי בתוך העולם של פיננסים. יש הרבה מקומות שאפשר להתייעל בהם. גם הנושא הבא שאנחנו מתחילים לעבוד עליו, צמצום עמלות בנקים, יעזור להרבה אנשים להתמודד עם בעיות כלכליות ולחסוך כסף".

עמית בוהנסקי (צילום: איציק מילר)
עמית בוהנסקי, יו"ר ארגון הידידים של LEAD.|צילום: איציק מילר

"מרגש ומעורר השראה וגאווה לראות כיצד דווקא בני נוער תלמידי תיכון הם אלו שמרימים עבור חיילים משוחררים את הכפפה, כדי לתקן בעיה חמורה חוזרת ונשנית", מוסיף עמית בוהנסקי, יו"ר ארגון הידידים של LEAD.

"בדומה לאיה ואסף, שגרירי ובוגרי הארגון לאורך השנים הקימו מיזמים חברתיים שמטרתם לסייע לחיילים ומשפחותיהם וכדי להנציח ולהוקיר את זכר חללי צה"ל - לרבות את בוגרי הארגון. לרבים מבוגרינו יש תחושת שליחות חברתית והם השתלבו בתפקידי פיקוד בכירים וייחודיים בצבא, ואנו מקפידים לקיים קשר רציף ושיתופי פעולה מגוונים עם יחידות צה"ל השונות, בנושאי אתגרים מנהיגותיים וכלים ערכיים".


איה ואסף הם שגרירי "LEAD - המסלול לפיתוח מנהיגות", ארגון ללא כוונת רווח שהוקם במטרה לפתח את דור המנהיגים הבא של מדינת ישראל. כ-6,000 בני נוער מכל הארץ מגישים מדי שנה מועמדות למסלול, מתוכם נבחרים כ-120 בני ובנות נוער שזוהו כבעלי פוטנציאל למנהיגות והובלה. הם מצטרפים לתוכנית המאפשרת להם לפתח את היכולות שלהם וכך להתפתח ולהפוך, כל אחד בתחומו, למנהיגים ומובילים.

במסגרת מסלול ההכשרה בני הנוער יוזמים, מתכננים, ומוציאים לפועל בכוחות עצמם פרויקטים שונים לרווחת החברה והקהילה, שנועדו להאיר פינות חשוכות בחברה הישראלית ולמעשה לתת פתרון לבעיות שלא זוכות למענה. מדובר בפרויקטים הדורשים מהשגרירים והשגרירות לבצע תהליך של איתור בעיה, מיפוי צרכים, גיוס מתנדבים, גיוס משאבים ועוד. בין המיזמים שנוסדו במסגרת פעילות הארגון, חניכיו ובוגריו לאורך השנים נמנים 'כנפיים של קרמבו', 'זיכרון בסלון', 'יום המורה' ורבים אחרים.