גם השבוע שאלתם בהמוניכם ולפניכם מיטב השאלות והתשובות שלנו. אנו מזכירים גם כי במסגרת הניסיון שלנו לתת לכם כל הזמן תשובות עדכניות לשאלות שעולות לכם בקשר לגיוס, אתם תמיד מוזמנים לשאול אותנו שאלות נוספות. כתבו לנו ל-pzm@mako.co.il, וחכו לראות את התשובה באחד מהמדורים הבאים.
האם כלבנים בעוקץ מצטרפים למבצעים של סיירת מטכ"ל?
בעיקרון, בהחלט יכול להיות – וגם קרה בעבר. למעשה, במרבית המקרים חוברים הכלבנים לכוח קיים בשטח לביצוע משימות מבצעיות מגוונות בכל הגזרות; בין השאר מפעילה יחידת עוקץ כלבי תקיפה, מרדף, חילוץ, הצלה, גישוש ואיתור אמל"ח וחומרי נפץ, ופועלת גם במשימות שגרתיות במחסומים. מטרתה המבצעית של עוקץ היא סיכול טרור ומניעת פגיעה בכוחותינו. איך עושים את זה? השימוש בכלב מנצל את חושי הריח והשמיעה המפותחים שלו, וכן את שיניו החדות לתקיפה ואת גופו הגמיש, היכול להתפתל ולהיכנס למקומות צרים. כך לדוגמה ייעשה שימוש בכלב של עוקץ בסריקת בית חשוד, טרם כניסת הכוחות האנושיים. במידה ויהיה בבית מחבל – יגלה אותו הכלב ויתקוף אותו. חיילי עוקץ וכלביהם הולכים בדרך כלל בראש הכוח, יחד עם המפקד.
אם להתייחס ספציפית לסיירת מטכ"ל, הרי שבפעולה משותפת של חיילי עוקץ ושל הסיירת נחשפה עוקץ לראשונה: זה היה ב-1980, במבצע שחרור בני הערובה בקיבוץ משגב עם. חיילי עוקץ חברו ללוחמי סיירת מטכ"ל וביצעו פריצה מוצלחת לנטרול המחבלים, שתפסו בני ערובה בחדר הילדים של קיבוץ משגב עם. במלחמת לבנון הראשונה כבר פעלה היחידה בצורה גלויה בצד הכוחות הלוחמים.
איך אפשר להגיע או להתמיין ליחידת הכיבוי של חיל האוויר?
חשוב לזכור שהטייסים המפעילים את הטייסת הם טייסים אזרחים העובדים בשיתוף פעולה עם חיל האוויר. על כן, בעצם לא קיים מיון קדם צבאי ליחידות הכיבוי האווירית. במידה וחייל מעוניין להגיע לתפקיד כבאי בחיל האוויר, יש לבקש בטופס המנילה להגיע למערך הקורסים של חיל האוויר, שם מתמיינים, על פי התאמה ונתונים ובהתאם לפתיחת המחזור, לקורס כיבוי תעופתי.
אני יודעת שעל מדים השיער חייב להיות אסוף, אבל האם מותר לי לאסוף אותו בשתי קוקיות?
לפי פקודת המטכ"ל מספר 33.0118 "תספורת, זקן וגילוח", התשובה היא לא. חיילת בעלת שיער ארוך יכולה לאסוף את השיער על העורף או על הקודקוד בסיכה או בגומייה שחורה או חומה. אין לענוד קישוטי שיער צבעוניים או קליפסים, אבל אולי תשמחי לשמוע שלקלוע צמה אחת מאחור דווקא מותר.
האם אפשר לבקש להתמיין לחיל המודיעין?
בעיקרון חיל המודיעין הוא שמזמן חיילים למיונים, אבל מלש"בים שמעוניינים להתמיין לחיל יכולים לשלוח פקס בקשה למיון לחיל המודיעין בצירוף קורות חיים, בפקס מספר 03-5692761. יחידת האיתור תבחן כל בקשה לגופה בהתאם לנתוני המועמד, צורכי החיל ועיתוי הבקשה, ותיענה עד כשבועיים מיום קבלתה באמצעות מכתב רשמי לבית המועמד; במקביל ניתן ליצור קשר עם מוקד הפניות.
האם אפשר לעשות גיבוש נוסף לשייטת 13 לאחר שנכשלתי באחד קודם?
אם מדובר בגיבוש במסגרת מסלול הגדנ"ע – במידה ולא עבר את הגיבוש, אכן תוכל לחזור לגיבוש נוסף דרך מסלול המלש"ב ה"רגיל", כלומר מעבר יום סיירות ולאחר מכן מעבר מיון לגיבוש שייטת 13.
אם מדובר בגיבוש במסגרת מסלול המלש"ב, במידה וביצעת יום סיירות ולא עברת אותו, אין דרך אוטומטית להגיע שוב. מה כן אפשר לעשות? להגיש ערעור שיתקבל על ידי שייטת 13, או לקבל זכאות ליום שדה נוסף שאושר על ידי מדור סיירות. במידה והערעור מתקבל, אפשר לשוב להתייצב ליום סיירות ואז שוב לקבל תוצאות מיון שייטת 13.
אני ואחי התאום רוצים לשרת ביחד בגדוד רותם בחטיבת גבעתי, כמו בן דוד שלנו. איך מבקשים את זה מהצבא?
חבל לנו לבאס אתכם, אבל צה"ל אוסר על כך – כנראה על מנת שלא להעמיד שני אחים בסכנה, מה שחלילה עלול להמיט אסון כפול על משפחה. לפי פקודת מטכ"ל מספר 31.0103, "בני משפחה אחת – שירות ביחידה אחת", צה"ל אוסר על חיילים בני משפחה אחת (הורים וילדיהם, אחים ואחיות או בני זוג) לשרת ביחידה אחת.
למעשה, לא רק שלא תוכלו לבקש לשרת ביחד; במידה ודבר כזה קורה בטעות, מפקד היחידה מחויב לדווח מיד לסמכות שמעליו, וזו תשאיר ביחידה רק את אחד מבני המשפחה, ותציב את הנותר ביחידה אחרת. אבל יש גם חריגים: חיילים בני משפחה אחת שכבר משרתים באותה היחידה רשאים לבקש שיתירו להם להמשיך ולעשות זאת, על ידי הגשת בקשה בכתב, חתומה על ידי מפקד היחידה, שגם נדרש להמליץ עליה – והסמכות שמעליו יכולה לאשר את הבקשה, או שלא.