כנס הגנה אווירית (צילום: אבי אליהו)
יותר מתגייסים רוצים להגן על השמיים. המתגייסים החדשים בכנס בהרצליה|צילום: אבי אליהו

בעוד הטילים שורקים מעל יישובי הדרום ואזעקות צבע אדום נשמעות ללא הפסק, התכנסו אתמול (א') בבית חיל האוויר שבהרצליה, כל מתגייסי מערך ההגנה האווירית של מחזור גיוס נובמבר 2012. הצעירים האלה יזכו תוך חודשים ספורים ליירט בעצמם את הטילים המשוגרים מרצועת עזה ואולי אפילו להפיל כלי טיס כדוגמת מל"ט החיזבאללה שחדר לארץ מלבנון. להרצליה הם הגיעו כדי לשמוע מאלו שכבר משרתים בחיל על מה שצפוי להם בשלוש השנים הקרובות.

לכל התמונות מהכנס, כנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם

המתגייסים הצעירים, שהגיעו מקצוות כל הארץ, חלקם בגפם, חלקם בליווי ההורים שהוזמנו גם הם, שמעו מקציני ומחיילי המערך על המערכות עליהן יופקדו תוך מספר חודשים, על הטירונות והקורס שצפויים להם ועל אופי השירות בסוללת הגנה אווירית. על האיום מן הסתם, הם כבר קראו בעיתוני הבוקר ובחדשות שאותן הם מקבלים בזמן אמת לסמארטפונים. בין היושבים בקהל, היו גם בנות שהולכות לשרת כלוחמות במערך ההגנה האווירית, כ-15 אחוזים מכלל המשרתים במערך.

כנס מתגייסי ההגנה האווירית  (צילום: אבי אליהו)
הלוחמות מהוות 15 אחוזים ממשרתי המערך|צילום: אבי אליהו

הביקוש לשירות במערך - הוכפל

במהלך הכנס הוצגו נתוני הגיוס למערך, לפיהם 9 אחוזים מתוך כלל המאותרים לשירות כלוחמים ביקשו באופן מפורש לשרת כלוחמים במערך ההגנה האווירית - ביקוש הכפול מזה שהיה במחזור הגיוס הקודם. "החבר'ה רוצים להיות לוחמים", אומר רס"ן יאיר אהרוני, רמ"ד לוחמים במערך ההגנה האווירית של חיל האוויר. "ביחד עם זה יש את הערכים המוספים של השירות בחיל האוויר, שזה אומר שחיל האוויר זה מותג, זה הבסיסים, זה תנאי השירות וזה התווך האווירי המסקרן".

אין ספק שהשירות כלוחם במערך ההגנה האווירית הוא לא השירות הקלאסי של הלוחם. מחד, מדובר בשירות שכולל הכשרת רובאי 03 שלה זוכה כל לוחם בצה"ל, מאידך, מדובר בשירות שמצריך הבנה בהפעלת טכנולוגיה מתקדמת ופחות יכולת פיזית – מה שמאפשר למגוון רחב יותר של אנשים לשרת בחיל.

כנס מתגייסים הגנה אווירית (צילום: אבי אליהו)
"החבר'ה רוצים להיות לוחמים"|צילום: אבי אליהו

נראה שהמציאות עושה את שלה ובכנס הורגשה המוטיבציה הגבוהה של המתגייסים החדשים לשירות במערך ההגנה האווירית. "נהיינו מאוד פופולאריים בשנים האחרונות, הפכנו ממערך הנ"מ למערך ההגנה האווירית. רק הלילה מערכת כיפת ברזל יירטה ארבעה טילים מעל ליישובי הדרום", אמר למתגייסים מפקד בית הספר להגנה האווירית, אל"מ יוני סיידה-מרום.

הראשונים להתנסות במערכת "שרביט קסמים"

מערכת כיפת ברזל. ארכיון (צילום: AP, חדשות)
מערכת כיפת ברזל בפעולה. תוך חודשים תיכנס לפעולה גם מערכת "שרביט קסמים"|צילום: AP, חדשות

המערך הטכנולוגי המיוחד הזה, בתוך חודשים עומד לרשת לשורותיו את מערכת "שרביט קסמים" – מערכת יירוט טילים החדשה ביותר של חיל האוויר, פיתוח כחול-לבן, שמצטרפת למערכת כיפת ברזל שמוכרת לכולנו. מערכת שרביט קסמים תדע לתת מענה לאיומים מהאוויר, בין טווח היירוטים שמספקת מערכת כיפת ברזל, לבין מערכת היירוט של טילי ה"חץ".

הצלת חיים ברמה יום-יומית

הגנה אווירית (צילום: אבי אליהו)
המוטיבציה לשירות במערך - גבוהה|צילום: אבי אליהו

"כל המציל נפש אחת מישראל, כאילו הציל עולם ומלואו", אומר רס"ן יאיר אהרוני, ומצביע על אחד מעמודי התווך של בית חיל האוויר. "כשאנחנו מדברים על טיל גראד, זה בערך הגודל שלו, זה כמו מקרר ענקי. דבר כזה שהיה נופל היום באולם, או בגן ילדים, היה גורם נזק של ממש ואסון גדול מאוד. יירוט של דבר כזה מונע אסונות שכאלו". השורה התחתונה ברורה, וכך גם המסר שהועבר למתגייסים החדשים: החיילים המשרתים במערך ההגנה האווירית יודעים שהמיומנות שלהם בתפעול המערכות היא לא פחות ממיומנות שמצילה חיים רבים.

לכל התמונות מהכנס, כנסו לעמוד הפייסבוק של פז"ם

>> מערך הטילים של מדינת ישראל: כל מה שמותר לספר