בסוף השבוע נחשפו בסוכנויות הידיעות האיראניות תמונותיה של ספינה חדשה לטענתם, בשם "השאהיד רודאקי" ופורסמו כתבות על אמצעי הלחימה הרבים שהוצבו על סיפונה.

למרות ההצגה שעשתה איראן לכבודה, לא בטוח שמדובר בכלי שיט חדש ומאז הוצגה, מומחים זרים העריכו שייתכן ומדובר בגלגול של ספינה קודמת שנבנתה באיטליה אי שם בשנות התשעים. מדובר בספינת משא שאורכה כ-150 מטרים ועברה הסבה והתאמה באיראן.

כזכור, לאיראן היו בשנים האחרונות לא מעט חשיפות של אמל"ח חדש כביכול שעל פי כל ההערכות הוא אמצעים ישנים שנקנו לפני המהפכה האסלאמית והסנקציות שמנעו ממנה לרכוש נשק.

בתחום הימי, רק השנה איראן הטביעה בטעות תעתיק של נושאת מטוסים אמריקאית שבנתה לצורך תרגילי ראווה ולבסוף נאלצה לחלץ אותה מנתיב שיט לנמל המרכזי שלה.

בחזרה לספינה שהוצגה שם כעת, מה שגרף את מרבית הכותרות בכלי התקשורת הזרים שסיקרו את הצגת כלי השיט הוא האמל"ח (אמצעי לחימה) שעל סיפון הספינה, שהוגדר בין היתר כ"באזאר צף של נשק" וכ"בסיס צף".

מבחינת הנשק הגלוי שעל הספינה, כלומר רק מה שהאיראנים פרסמו בסרטונים ותמונות, נראה שמדובר באמל"ח משולב שאמור לאפשר להם לבצע מגוון פעולות התקפיות, הגנתיות וכגיבוי לפעולות טרור.

האיראנים הציבו עלייה ארבעה משגרים דו-קניים של טילי שיוט, שישה כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) מסוג Ababil-2, מסוק בל 414, סירות מהירות, טילי קרקעי אוויר וגם משגרי רקטות.

כלי התקשורת באיראן שסיקרו את חשיפת הספינה דיווחו גם על מכ"ם בעל טווח גילוי של מאות קילומטרים. עוד נטען שהוצבו עליה גם טילי ים-קרקע לטווחים של 250 עד 400 ק"מ. כמו כן דובר על טילים מסוג קאדאר, הגרסה האיראנית ל- C-802 הסיני.

באופן טבעי ולמרות גודלה של הספינה היא אמורה להיות ניידת וככזו מקשה יותר על הפגיעה מאשר בסיס קבע. האיראנים שואפים להשתמש בספינה כבסיס יציאה למתקפות ולפעילות של כוחות משמרות המהפכה ומיליציות הקשורות אליה.

"הספינה תבטיח את הנתיבים הימיים ותסייע באבטחת ספינות הסחר והדיג של איראן ומדינות באזור", צוטט גורם באיראן שאף אמר כי הצי הימי של משמרות המהפכה צפוי להפעיל את הספינה גם מחוץ לאזור המפרץ הפרסי.

מבחינת האיראנים שרואים בתקופה האחרונה איך לא מעט מסרים מאיימים נשלחים לכיוון שלהם, כולל מפציצים אמריקאים שנשלחו לאזור, ייתכן וזו התשובה, המסר המאיים שלהם.

הקומנדו הימי של איראן (צילום: sayyed shahab-o- din vajedi, Wikipedia Commons)
ספינה שתאפשר יציאה ממנה למבצע? הקומנדו הימי של איראן|צילום: sayyed shahab-o- din vajedi, Wikipedia Commons