בשבועות האחרונים מדווחים בבריטניה על מהלך להוצאת הטנקים משירות, חלק ממודרניזציה נרחבת בצבא הבריטי כשהמטרה היא להשקיע יותר בלוחמת חלל, סייבר ולהגדיל את זרוע המסוקים כדי להפוך את היחידות לניידות יותר.

"אנחנו צריכים להפסיק להשתמש בכלים מתיישנים, להפסיק לפעול באופן מיושן ולהתחיל לפעול לביצוע מהלכים מתקדמים", אמר ל'טיימס' גנרל ריצ'רד בארונס, לשעבר מפקד ראש המטה המשולב. "אנחנו לא מבטלים את הצבא ומוציאים את כולם לחופש, אלא עושים טרנספורמציה מתחייבת".

יש לציין שהבריטים נמצאים בימים אלו בתקופה של תכנון וחישוב מסלול מחדש אל מול האיום הרוסי המתגבר, כאשר אחרי שנים של קיצוצים והזנחה, הם מצאו את עצמם עם צבא קטן וחלש.

טנק (צילום: Finnbarr Webster, GettyImages)
מתקדם אבל אין להם הרבה כאלו. טנק צ'לנג'ר 2 בריטי|צילום: Finnbarr Webster, GettyImages

לבריטים יש כיום טנקים מייצור עצמי מסוג צ'אלנג'ר 2, מהמתקדמים בעולם, אולם כבר שנים שחיל השריון שלהם קטן. יותר קטן מחיל השריון הישראלי למשל. לצורך ההשוואה, יש להם רק 227 טנקים בעוד שלישראל יש על פי מכוני מחקר זרים שונים למעלה מ-1,500.

הבריטים לא שדרגו את הטנקים שלהם בגלל שיקולי תקציב כבר שנים רבות. לכן, גם הטנק המתקדם שלהם לא עודכן לכלל זירות הלחימה בהן פועלים. הם תכננו להשביח את הטנקים, אולם התוכנית לא יצאה אל הפועל משיקולי תקציב.

קיצוץ השריון שיעצבן את טראמפ

מבנה הצבא הבריטי נגזר מהשותפות שלהם בנאט"ו. הם מעדיפים לחזק מערכים מסוימים על חשבון אחרים גם משום שברור להם שאותם מערכים קיימים בצבאות אחרים בברית, בעיקר האמריקאי.

לצבא ארה"ב יש כיום למעלה מ-6,000 טנקים. רק שבעידן הנשיא דונלד טראמפ, נמאס להם להשקיע מיליארדים בהגנה על מדינות אירופה מפני האיום הרוסי, בזמן שהאירופאים כמעט ולא משקיעים בתקציב הביטחון שלהם. מקצצים את הצבאות עד כדי כך, שגם חלק מהמערכים הקיימים כמעט חסרי משמעות.

התכנית לשדרוג הצבא הבריטי בעשור הקרוב כוללת השקעה גדולה בתחום החלל, בסייבר, בחיל האוויר וגם בצי הבריטי. בקרוב יכנסו לשירות שתי נושאות מטוסים חדשות עליהן טייסות של מטוסי F-35 חמקן. זאת אחרי שנים רבות לבריטים לא הייתה אף נושאת מטוסים פעילה.

בנוסף הם רוצים להגדיל את היחידות המוטסות ואת צי המסוקים ומטוסי תובלה, כדי לשפר את הניידות לכל הגזרות. בכסף שיחסכו הבריטים מתכננים לשדרג ולהגדיל את צי מסוקי הקרב שלהם מסוג אפאצ'י. הם גם רוצים להגדיל את כמות מסוקי הסער, בין השאר מסוג צ'ינוק.

טנק (צילום: Dan Kitwood, GettyImages)
האם זו השקיעה של הטנקים בצבא הבריטי? לוחמי שריון בשטח|צילום: Dan Kitwood, GettyImages

לא כולם בבריטניה שלמים עם התוכנית. בכל זאת, הצבא שהיה הראשון לשלב טנקים. מצד אחד גורם ממשלתי טוען ש"אנחנו יודעים כי יש לקבל מספר החלטות נועזות בכדי להגן כראוי על האינטרסים הביטחוניים הבריטיים ולאזן מחדש את האמצעים, כדי לעמוד באיומים החדשים העומדים בפנינו".

מהצד השני, בעקבות הפרסומים שהיו בימים האחרונים שר ההגנה אמר ש"הרעיון שבכלל לא יהיו גדודי שריון וטנקים בשדה הקרב המודרני הוא שגוי". אבל גם אמר שהם בוחנים תוכנית ממשלתית שתוציא משירות מספר מערכים וציוד. "נוציא ציוד שלא משרת את המטרה שלנו ולא עומד באיום שהאויבים שלנו מציבים".

הצבא שלקח טנקים בשכירות

כבר לא מעט שנים גורמים שונים ניסו "להרוג" את הטנק, בבריטניה ובעולם. הולנד למשל החליטה לפני שנים לסגור את חיל השריון שלה ולמכור את כל הטנקים מסוג לאופרד 2 שהיו להם. זאת החלטה שהתקבלה אחרי המלחמה הקרה, כשכולם היו בטוחים ששלום עולמי הוא רק עניין של זמן.

מהר מאוד אפילו הם הצטערו על ההחלטה ושוכרים טנקי לאופרד 2 משודרגים מהגרמנים. בנוסף משרד ההגנה ההולנדי הודיע שבכוונתם לרכוש שוב כמה עשרות טנקים מהדגם הזה.

גם המארינס האמריקאי סגר לאחרונה את כל יחידות השריון שלו ונפטר מכל טנקי ה- M1A1 שלהם. מפקד המארינס אמר לתקשורת שבכוונת החיל להתמקד בניידות הכוחות, בים סין ועוד. אבל מדובר בחיל שהוא חלק ממערך כוחות שכולל למעלה מ-6,000 טנקים שאותם האמריקאים משדרגים באופן קבוע וממש לא מתכוונים לשלוח לגריטה.

טנק של היחידה (צילום: Ian Hitchcock/Getty Images)
גם הם מצמצמים גדודי שריון. טנק של המארינס|צילום: Ian Hitchcock/Getty Images

ב-20 השנים האחרונות היו דיונים דומים גם בצה"ל. במיוחד בשנים של מצב כלכלי קשה היו לא מעט גורמים שניסו להרוג את הטנק ולהכריז עליו ככלי מיושן. בתקופה הזו נסגרה חטיבת שריון סדירה (חטיבה 500) ולא מעט חטיבות מילואים.

אולם ההצלחה האדירה של הטנקים במבצע חומת מגן, שם הוכיחו בניגוד לכל מה שהיה מקובל עד אז שהטנק יכול להיות גורם מכריע ולהילחם בשטח בנוי, גם מלחמת לבנון השנייה למרות התקלות, הוכיחו שהטנק תמיד ממציא את עצמו מחדש ולמעשה, מדובר בכוח מרכזי גם במלחמה העתידית.

טנקים משודרגים, בתנאי שמפעילים אותם נכון, מביאים לשדה הקרב היבשתי עוצמת אש אדירה ומיגון מתקדם. בישראל או בארה"ב לא רואים בטנק תותח על זחלים, כי אם מערכת לחימה משוכללת, קריטית לשדה הקרב.

מערכת שיודעת להילחם אבל גם לאסוף מודיעין, לסגור מעגלי אש עם אמצעים נוספים ועוד. האם הבריטים יוותרו באמת על היכולות האלה ומה תהיה המשמעות העולמית? את זה ימים יגידו.