הצי האמריקאי פרסם תמונות מרהיבות מניסוי שנערך ב-18 ביוני מול חופי פלורידה, במסגרתו בוצעה סדרה של פיצוצים גדולים Shock Trials ליד נושאת המטוסים החדשה מסוג ג'ראלד פורד. הניסוי בחן את עמידות הגוף ומערכות הספינה בפיצוצים תת ימיים שהגיעו לעוצמה של 3.9 בסולם ריכטר, כמו רעידת אדמה קטנה.
מדובר בניסוי הכולל סדרה של פיצוצים שנעשים בסמוך מאוד לגוף הספינה כדי לזעזע אותה. כך הצי בוחן את התפקוד של גוף הספינה, מערכות המחשוב, הכורים הגרעיניים, חיישנים ומערכות שתומכות באנשי הצוות.
נושאת המטוסים פורד תהיה מטרה אסטרטגית במקרה של מלחמה מול סין, רוסיה או של מתקפות טרור. הניסויים נועדו לבחון את המשך התפקוד שלה גם במקרה שישוגרו לעברה טילים, למשל. במבחנים קודמים היא רשמה כמה סימני שאלה מטרידים ונראה שהפרסום הנוכחי בא לאותת על התקדמות בפרויקט.
"מדובר בספינה עליה ישרתו 5,000 אנשי צוות שאנחנו צריכים להכין לתפקידם העתידי ולדעת להגיד להם למה לצפות, איך לתרגל את עצמם ולצמצם נזקים במקרה של פגיעה", נמסר בהודעה של הצי האמריקאי. "אנחנו מזעזעים את הספינה כדי לוודא שהיא מוכנה לבצע את תפקידה על הצד הטוב ביותר".
"איזו נושאת מטוסים יש לנו באזור?" זו בדרך כלל השאלה הראשונה של נשיאי ארה"ב ובכירי הצבא במקרים של משבר ובדיוני הערכות מצב. כיום, לרוב זו תהיה אחת מנושאות מטוסים מסוג "נימיץ". אלה יוחלפו בשנים הבאות על ידי נושאות מטוסים מסוג פורד, שהן ספינות המלחמה מהיקרות והגדולות בעולם. הפיתוח שלה עלה למשלם המיסים האמריקאי 37 מיליארד דולר וכל נושאת עולה 13 מיליארד דולר.
לג'ראלד פורד כור גרעיני חדש עם מערכת חשמל עוצמתית פי 3 מהדגם הקודם - הנימיץ. מה שאומר מקום רב יותר בזכות פינוי של מערכות מיושנות וכבדות כמו קיטור לשיגור מטוסים, שהוחלפה במערכת אלקטרומגנטית (EMALS). המשמעות - עוד מקום פנוי ויכולת לשגר יותר מטוסים בזמן נתון.
ה"אי" - מגדל הפיקוח של הספינה וגם חדר הפיקוד והבקרה - קטן יותר בפורד ובזכות העובדה הזו והמיקום שלו, ניתן להעלות יותר מטוסים לסיפון, שיהיו מוכנים להמראה ותקיפה בכל רגע נתון.
משקלה מאה אלף טון ויהיו עליה 90 כלי טיס בהם בין 45 ל-50 מסוג F-18F\E ו-F-35C, טייסת בקרה אווירית עם מטוסי הוק איי, טייסת לוחמה אלקטרונית עם כ-10 מטוסי EA-18G, טייסת תובלה עם מטוסי גרייהונד וטייסת מסוקים מסוג MH-60 - הדגם הימי של ה"בלאק הוק".
יש לה יכולת לשגר כ-150 גיחות בשגרה וכ-220 גיחות ליום בחירום או מלחמה, 25 אחוזים יותר בפורד מאשר בדגמי הנימיץ. ארה"ב מתכננת כאמור לבנות צי של 10 נושאות מטוסים מהסוג הזה.